Dağcılık sporu genç bir Cenevizli bilim adamı olan Horace-Benedict de Saussure tarafından Avrupa‘nın en yüksek doruk noktası olan Mount Blanc’ın zirvesine ilk çıkan kişi için para ödülünün verildiği 1760’da doğdu. Ancak o zamandan çok daha önce insanlar maruz kaldığı zorluklar nedeniyle dağlara tırmanıyordu. Ya da İngiliz dağcı George Mallory’ye neden ünlü Everest zirvesine tırmanmak istediği sorulduğunda yanıtladığı gibi “Çünkü orada”. Birkaç ay sonra zirve yolunda kayboldu.
Bu listedeki dağlardan bazıları profesyonel dağcılar için hala büyük bir mücadele alanı. Diğerleri yürüyerek veya teleferikle daha kolay ziyaret edilebiliyor. Dünyanın en görkemli dağları dağcılık sporuna gönül verenlerin hayalini süslüyor.
Dünyanın En Görkemli Dağları
1. Kinabalu Dağı
4 bin 95 metrelik zirve yüksekliği ile Kinabalu Dağı Borneo’nun en yüksek dağı. Dağ botanik ve biyolojik türlerin muazzam bio çeşitliliği nedeniyle dünya çapında biliniyor. Kinabalu Dağı ve çevresinde 600’den fazla eğreltiotu, 326 kuş ve 100 memeli türü tespit edildi. Dağın ana zirvesine fiziksel durumu iyi olan bir kişi kolaylıkla tırmanılabiliyor ve dağcılara her zaman rehber eşlik etmesi gerekirken dağcılık ekipmanı gerektirmiyor.
2. Drakensberg
Drakensberg Güney Afrika’nın en yüksek dağ sırası olup yüksekliği 3 bin 482 m. Adı Felemenkçeden türetilmiş ve “Ejder Dağı” anlamına geliyor. Amfi tiyatro Kuzey Drakensberg’in coğrafi güzelliklerinden biri ve yeryüzündeki en etkileyici uçurumlardan biri olarak kabul ediliyor. Amfi tiyatro 5 km’yi aşkın bir uzunluğa sahip ve tüm uzunluğu boyunca yaklaşık 1200 m’ye ulaşan keskin uçurumlara sahip.
Güney Afrika uçak bileti için tıklayın.
3. Huang Dağı
Huang Dağı doğu Çin’de ayrıca Huangshan (“Sarı Dağ”) olarak bilinen bir sıradağ. Alan manzarası, günbatımları, tuhaf biçimde şekillenmiş granit zirveleri ve üzerinden bulutların muhteşem manzarası ile ünlü. Huang Dağı geleneksel Çin resim ve edebiyatının yanı sıra modern fotoğrafçılığın da sıkça konusu oluyor. Huangshan sıradağlarının en uzun zirvesi 1,864 m yüksekliğinde olan Lotus Zirvesi. Eski çağlarda dağın kenarına yaklaşık 60 bin taş basamak yapıldı. Bugün eteklerinde turistlerin doğrudan zirvelerden birine çıkmak için kullanabilecekleri teleferikler de var.
4. Aoraki Dağı
Aoraki Dağı 3 bin 754 metre yüksekliğe ulaşan Yeni Zelanda’daki en yüksek dağ. Aoraki Maori dilinin Ngai Tahu lehçesinde “Bulut Delen” anlamına geliyor. Dağ aynı adı taşıyan ve 3000 m’den fazla zirvesi olan 27 dağı içeren milli bir parkta yer alıyor. Popüler bir turistik yer olan bu dağ dağcılar için de en sevilen yer. Zirveye ulaşabilmek için sık fırtınalar ve çok dik karlar ve buz tırmanışı ile zorlu bir tırmanış gerekiyor. Dağa ilk önce 1894’de kuzey sırtından zirve yapan üç Yeni Zelandalı başarıyla tırmandı.
5. Monte Fitz Roy
Monte Fitz Roy Arjantin ve Şili arasındaki sınırda 3.375 m yüksekliğinde bir dağ. Ortalama yüksekliğine rağmen dağa tırmanmak son derece zor, çünkü sırf granit yüzler zorlu teknik tırmanışın uzun zorluklarını sunuyor. Buna ek olarak bölgedeki hava durumu son derece ağır ve değişken. Dağ aynı zamanda başka bir dünyaya ait gibi şekli sayesinde birçok turist ve fotoğrafçıyı cezbetmekte. İlk kez 1952’de Fransız alpinistleri Lionel Terray ve Guido Magnone tarafından tırmanıldı.
6. Kailash Dağı
Tibet’te bulunan Kailash Dağı Hinduizm, Budizm, Jainizm, Ayyavazhi ve Bön inancı olarak beş dinde kutsal bir yer olarak kabul ediliyor. Hinduizmde Lord Shiva’nın mekanı olarak kabul ediliyor. Binlerce yıl geriye giden bir geleneği takiben binlerce kişi Kailash’a hac yolculuğu yapıyor. Kailash Dağı’nın etrafında yürüyerek dolaşmanın iyi bir servet kazandıracağına inanılıyor. Bu inançlardan dolayı dağ dağcılara geçit tanımıyor ve 6.638 m yüksekliğindeki Kailash Dağı’na tırmanmaya yönelik kaydedilmiş herhangi bir girişim bulunmuyor. Bilinen tırmanış denemelerine maruz kalmayan dünyadaki en önemli doruk.
7. Banff Dağları
Banff Ulusal Parkı Kanada’nın en eski ulusal parkı olup 1885’de Rocky Dağları’nda kuruldu ve Kuzey Amerika’nın en çok ziyaret edilen parkı. Banff Dağları kaya yatakları, tabakaları ve yapılarının bileşiminden etkilenen çeşitli şekiller sergiler. 3.681 m yüksekliğindeki Assiniboin buzul erozyonuyla oluşan keskin bir zirveye sahip. Gayri resmi olarak Kuzey Amerika’da “Matterhorn” olarak anılıyor. Kristal berraklığı olan Moraine Gölü yakınlarındaki On Tepe Vadisi’nin dağları muhteşem doğa manzaraları sunmasıyla da biliniyor.
8. K2
8 bin 611 metre yükseklikte yer alan K2 Everest Dağı’ndan sonra dünya üzerindeki en yüksek ikinci dağ. Dağ Çin ile Pakistan arasındaki sınırda bulunan Karakoram Sıradağlarının bir parçası. K2 tırmanma zorluğu ve tırmananlar için en yüksek ölüm riskini taşıması nedeniyle Vahşi Dağ olarak da biliniyor. K2 hem yerel konumu hem de toplam yüksekliği açısından dikkat çekici. Tabanındaki birçok buzul vadisinin çok üzerinde 3.000 m yükseklikte duruyor. Daha olağandışı özelliği ise dik bir piramit gibi olması, yani hemen hemen her yönden dimdik inmesi. Bir İtalyan grubu 31 Temmuz 1954’te K2’de zirve yapmayı başardı.
9. Masa Dağı
Masa Dağı Güney Afrika’nın Cape Town kentine bakan düz tepeli bir dağ. Esas özelliği yan yana sarp kayalıklarla çevrili 3 mk uzunluğunda düz bir plato olması. Masa Dağı’ndaki en yüksek nokta deniz seviyesinden 1,086 m yüksekliğinde. Yolcuları kuzeyde Cape Town’a, Masa Koyu’na ve Robben Adası’na, batıda ve güneyde ise Atlantik kıyısına bakan dağın tepesine çıkaran bir teleferik var. António de Saldanha Masa Koyu’na ilk gelen Avrupalı oldu. 1503’te dağın tepesine tırmandı ve burayı ‘Masa Dağı’ olarak adlandırdı.
10. Matterhorn
Matterhorn ünlü bir dağ ve İsviçre Alpleri’nin ikonik bir amblemi. Dağ adını çayır anlamına gelen “Matte” kelimesinden ve Boynuz anlamına gelen “Horn” kelimesinden türetilerek aldı. İsviçre ve İtalya arasındaki sınırda uzanan 4.478 m yüksekliğindeki zirvesi ile Alplerdeki en yüksek zirvelerden biri. Aynı zamanda Alplerdeki en ölümcül zirvelerden biri. İlk kez tırmanıldığı 1865 ile 1995 yılları arasında bu dağda 500 dağcı öldü. Matterhorn’un sırtları dik, karların ve buzların yalnızca küçük oyukları tutulabiliyorken düzenli çığlar her sırtın tabanındaki buzullarda biriktirmek için karları indiriyor.
11. Everest Dağı
8 bin 848 m yüksekliğindeki Everest Dağı dünyanın en yüksek dağı. Nepal ve Tibet arasındaki sınırda yer almakta. Dünyadaki en yüksek dağ tecrübeli dağcılardan başarılı tırmanışlar yapmak için profesyonel dağ rehberlerine önemli miktarda para ödemeye istekli acemi dağcılara kadar her seviyedeki dağcıları cezbediyor. Her ne kadar K2 gibi diğer 8.000’lerin tırmanışı çok daha zor olsa da Everest Dağı hala yükseklik hastalığı, hava durumu ve rüzgar gibi birçok içsel tehlikeye sahip. Tırmanış sırasında ölenler doğal olarak geride bırakılıyor ve standart tırmanma rotalarına yakın cesetler sıkça görülüyor. 29 Mayıs 1953’te Sherpa Tenzing Norgay Sherpa ve Yeni Zelandalı Edmund Percival Hillary Everest zirvesine ilk tırmanışı başardılar.