Gökyüzüne açılan kapılar, milyonlarca yolcuyu her gün ağırlayan devasa terminaller ve modern havacılığın kalbinin attığı noktalar… Bugün, “Dünyanın En Büyük Havalimanları” yazımızda, gökyüzü ile toprağın buluştuğu noktalardaki bu büyüleyici mühendislik harikalarını keşfedeceğiz. Yüksek teknolojiyle donatılmış, geniş altyapılarıyla göz kamaştıran ve küresel havayolu trafiğine yön veren bu havalimanları, seyahat tutkunlarını ve havacılık meraklılarını kendine çekiyor. Haydi, dünyanın en büyük havalimanlarının heyecan verici dünyasına birlikte adım atalım.
Dünyadaki En Büyük 10 Havalimanı
Seyahat sevenlerin en önemli duraklarından biri şüphesiz havalimanları. Özellikle uzak rotalar varsa planımızda yolumuz havalimanlarına mutlaka düşer. Peki hiç uçağa yetişmek için geçmeniz gereken bitmeyen koridorlar ve yürüyen merdivenlerle karşılaştınız mı? Eğer büyük bir havalimanından uçacaksanız, sadece kapıya gitmek için bile sanki bütün bir şehirde yürüyormuşsunuz gibi hissedersiniz.
Gökyüzünün hükümdarı olan dev havalimanları, zaman içinde sadece yolcu trafiği için değil, aynı zamanda küresel ticaretin ve ekonomik canlılığın bir yansıması haline geldi. Bu devasa altyapılar, sadece yüksek teknolojik donanımları ve geniş terminal kompleksleri ile değil, aynı zamanda dünya çapında birbirine entegre olan karmaşık bir ağın merkezi olarak da öne çıkıyor.
1. Beijing Daxing International Airport (PKX)
Beijing Daxing Uluslararası Havaalanı, dünyanın en büyük havalimanı ve süper büyük havalimanları listesine en son eklenen havalimanı olmasına rağmen bu listenin başında yer alıyor. Beijing Daxing’in eylül 20192da açıldı. Terminal binası 7,5 milyon metrekareyi aşıyor ve toplam arazi alanı 18 mil kareye sahip.
İnşaatı 11 milyar dolara mal oldu. Havaalanı, Pekin’deki ikinci uluslararası havalimanı. 2040 yılına kadar 100 milyon yolcunun geçtiği dünyanın en yoğun havalimanı olması da bekleniyor.
Tasarımı mimar Zaha Hadid’e ait. Fütüristik tasarımından sonra “deniz yıldızı” olarak da anılan havaalanı hem rahatlık hem de çevre dostu olacak şekilde inşa edildi. Havalimanının tasarımı, yolcuların güvenlikten geçtikten sonra kapılarına sekiz dakikadan daha kısa bir sürede ulaşmalarını sağlıyor.
Güneş panelleri, atık ısı geri kazanımı ve su yönetimi sistemleri ile bu kadar büyük bir havalimanının bölgedeki ekosistemlere vereceği zarar azaltılmış. Beijing Daxing Uluslararası Havaalanı yeni bir havalimanı ancak, dünyanın dört bir yanındaki 112 varış noktasını kapsayacak uçuşlar da dahil olmak üzere gelecek için büyük hedefleri var.
ⓘ En uygun Beijing uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme ve daha fazla turna.com sayfalarında.
2. King Fahd International Airport (DMM)
Kral Fahd Uluslararası Havaalanı, Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı tarafından kısa süre önce dünyanın en büyük havalimanı olarak 1. sıradaydı. Yine de, toplam 780 kilometrekarelik alanı ve 3,52 milyon fit karelik terminal alanıyla halen çok büyük. Havaalanı, yılda 12 milyondan fazla yolcuya hizmet verecek şekilde tasarlanmış.
Kral Fahd Uluslararası Havaalanı, Suudi Arabistan’ın Dammam şehrinde bulunuyor. 20 yılı aşkın bir süre önce 1999’da açıldı. Saudia, Aramco Aviation ve SaudiGulf Airlines flynas olmak üzere üç büyük Suudi Arabistan havayolunun merkezi olarak hizmet veriyor. Havaalanında 250 odalı Hilton oteli ve 2000’den fazla kişinin ibadet edebileceği bir bir camisi var.
3. Denver International Airport (DEN)
Denver Uluslararası Havaalanı, Kuzey Amerika’daki havalimanları içinde alan büyüklüğü bakımından en büyük olanı. Temelde Denver, Colorado bölgesine hizmet veriyor, 52,4 mil karelik bir alanı kaplıyor ve 215’in üzerinde varış noktasına uçuyor. Havaalanı 25 yıl önce 1995’te açıldı. 35.000’den fazla çalışanı ile tüm Colorado eyaletindeki en büyük işvereni olarak öne çıkıyor.
Sıralamada dünyanın en büyük üçüncü havalimanı ancak, yoğunlukta 20. sırada 2019’da 69 milyondan fazla yolcu Denver’ın havaalanını kullanmış. Denver, United Airlines ve Frontier Airlines gibi bazı popüler Amerikan havayollarının da merkezi. Aynı zamanda Southwest Airlines’ın ana operasyon üssü.
En uygun Denver uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.
4. Dallas/Fort Worth International Airport (DFW)
Fort Worth Uluslararası Havaalanı o kadar büyük ki kendi posta kodu ve acil servisleri var. Posta hizmetine göre teknik olarak bir şehir olarak kabul ediliyor. 27 mil kareyi kaplıyor. Dallas ve Fort Worth metropollerine hizmet veren havaalanı oldukça etkileyici bir yer.
260 destinasyona hizmet veren, tüm dünyadaki dördüncü en yoğun havaalanı. En yoğun yurt içi rotası Los Angeles, California’daki LAX. En yoğun uluslararası rotası Birleşik Krallık’taki Londra Heathrow Havaalanı. American Airlines havayolu şirketinin de merkezi konumunda.
5. Orlando International Airport (MCO)
Orlando Uluslararası Havalimanı‘nın bu listede olması çok doğal. Disney World, Orlando’da ve her yıl Disney World’e ortalama 52 milyon kişi seyahat ediyor. Bunun için de tüm Disney hayranlarını barındırabilecek büyük bir havalimanına ihtiyaç doğuyor. Orlando, Florida bölgesine hizmet veren havaalanı 1981’de açıldı ve şu anda dünya çapında 135 noktaya hizmet veriyor.
Havaalanı, 2019’da 11.609 dönümlük genişlikteydi ve 50 milyondan fazla yolcuya hizmet verdi. Havalimanının yurt içindeki en yoğun varış noktası Atlanta ve Georgia. En yoğun dış hatlar varış noktası İngiltere’deki Londra Heathrow. Silver Airways havayolu şirketi, bağlantı noktası olarak Orlando Uluslararası Havalimanı’nı kullanıyor.
En uygun Orlando uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.
6. Washington Dulles International Airport (IAD)
6. sırada başka bir Amerikan havaalanı olan Washington Dulles Uluslararası Havaalanı var. Havaalanı, 52. Dışişleri Bakanı olan John Foster Dulles’dan adını almış. Washington DC Beyaz Saray’a ev sahipliği yaptığı için, havaalanına Dulles’ın adı verilmiş.
Washington Dulles havaalanı toplamda 13.000 dönümlük bir alanı kaplıyor ve yılda 24 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyor. 125 destinasyona hizmet veren Dulles ve United Airlines’ın da merkezi.
7. George Bush Intercontinental Airport (IAH)
Dünyanın en büyük havalimanları listesinde yer alan son Amerikan havalimanı, George Bush Internatinal Airport, Houston şehrinde. Teksas eyaletindeki havalimanı George Bush, kıtalararası uçuşlara ev sahipliği yapıyor. Washington Dulles havaalanına gibi, bu havalimanı da bir politikacının adını almış.
Aynı zamanda United Airlines’ın merkezlerinden biri. George Bush Havalimanı, Washington havaalanından biraz daha küçük. 10.000 dönümlük bir alanı kaplıyor. 2019’da 45 milyondan fazla yolcuyu ağırlayarak yolcu sayısının iki katına çıktı.
8. Shanghai Pudong International Airport (PVG)
Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı ile Çin’in ve dünyanın en üyük havalimanlarından biri. Dünyanın en büyük havalimanları listesinde 8. sırada. Şangay, Pudong’da bulunan havalimanı ve Şanghay bölgesine hizmet verir. 10.000 dönümlük araziyi kaplıyor ve 2018’de 74 milyon yolcuya ulaşarak onu Çin anakarasının en yoğun uluslararası geçiş noktası haline geldi.
Şangay Pudong Uluslararası Havaalanı, Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines, Juneyao Airlines, Shanghai Airlines ve Spring Airlines gibi birçok Çin havayolunun da merkezi konumunda.
9. Cairo International Airport (CAI)
Dünyanın en büyük havalimanları listesinde Afrika kıtasından tek bir havalimanı var: Kahire Uluslararası Havalimanı. Bu havalimanı Mısır’ın Heliopolis şehrinde. 2017’de kaydedilen rakamlara göre 15 milyondan fazla yolcuyla Mısır’daki en yoğun havalimanı olmuş. Kahire Uluslararası Havalimanı, EgyptAir ve Nile Air için ana merkez konumunda.
En uygun Kahire uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.
10. Suvarnabhumi Airport (BKK)
Suvarnabhumi Havaalanı Bangkok Havaalanı olarak da biliniyor. Güneydoğu Asya’nın en büyük havalimanlarından biri olan Suvarnabhumi Sanskritçe “altın ülkesi” anlamına geliyor.
Suvarnabhumi’ni Bangkok’da 8000 dönümlük bir alanı kaplıyor, 2018’de 63 milyondan fazla yolcuya hizmet verdi ve 2012’de Instagram fotoğrafları çekmek için dünyanın en popüler yeriydi. Havalimanı 2006’da açıldı ve o zamandan beri Bangkok Airways, Jet Asia Airways, Thai Airways, Thai Smile ve Thai Vietjet Air havayollarının merkezi oldu. Havalimanının en yoğun uluslararası rotası Hong Kong.