Altındere Vadisi Milli Parkı, insanın tüm hücrelerini yenilercesine hissettiren bol oksijenli havası, cıvıl cıvıl kuş sesleri ve göz kamaştıran güzellikteki bakir yemyeşil doğasıyla Trabzon‘un Maçka ilçesi sınırlarında bulunan enfes bir doğa harikası.
Nemli iklimi ve ormanlarla çevrili doğasıyla binlerce farklı türden bitki ve hayvana da hayat veren Altındere Vadisi, Doğu Karadeniz çevresinde görebileceğiniz en güzel manzaralara sahip. Milli park, 4 bin 800 hektarlık geniş ve etkileyici bir alana yayılıyor.
Altındere Vadisi Milli Parkı, 1987 yılından bu yana milli park statüsünde. Yüz ölçümünün 909.5 hektarlık kısmı orman ve orman içi açıklık alanlardan oluşan Altındere Vadisi Milli Parkı’nın 3812 hektarlık bölümü ise yüzyıllardır bölge halkı tarafından mera olarak kullanılıyor.
MS 4. yüzyılda inşa edilen ve hem Türkiye’nin hem de dünyanın en önemli inanç merkezleri arasında yer alan görkemli Sümela Manastırı da milli park sınırları içerisinde yer alıyor. Deniz seviyesinden 1,300 metre yükselikteki manastır, kusursuz mimarisi ve şahane manzarasıyla bölgenin en ünlü turistik yapılarından.
Bölgede doğa yürüyüşü yapmak isteyenleri cezbeden 65 kilometre uzunluğundaki orman yolu ve 2 bin 605 kilometre uzunluğundaki yayla patikası da milli parkın görülmeye değer noktalarından.
Sümela Manastırı
Sümela Manastırı, tarihi ve arkeolojik açıdan dünyanın en önemli değerlerinden biri. Altındere Vadisi’ne hakim bir tepe olan Karadağ’ın eteklerinde, sarp bir kayalık üzerine kurulan ve halk arasında Meryem Ana Manastırı olarak da bilinen bu yapı, Sümela ismini Yunanca’da siyah ve karanlık anlamlarına gelen ‘melas’ kelimesinden alıyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en görkemli dini yapısı olan manastır, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Yakın zamanda tarihinin en büyük restorasyon çalışmasından geçen manastır, şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazma gibi bölümlerden oluşuyor. Giriş ücretinin 60 TL olduğu manastırda, Müzekart da geçerli.
Temiz havası, iklimi ve su kaynakları sayesinde bitki ve hayvan çeşitliliği açısından oldukça zengin olan milli parkta; 135 bitki, 43 memeli hayvan, 184 kuş, 181 böcek, 9 amfibi, 12 sürüngen ve 10 balık türü yaşıyor.
Altındere Vadisi Milli Parkı’nda Ne Yapılır?
Yılda yaklaşık 350 bin kişinin ziyaret ettiği milli park, doğal güzelliğinin yanı sıra kültürel değerleri ve sportif etkinlikleriyle de ünlü. Bir günü kültür bir günü de doğa gezilerini kapsayan iki günlük bir gezi planını hak eden milli parkta; Sümela Manastırı’nı gezip, bölgenin tarihi ve kültürü hakkında etkileyici bilgiler edinilebilir.
Gezi sırasında milli parkı keşfetmeyi düşünenler ise trekking, kamp, doğa araştırmaları ve sportif balık avcılığı gibi etkinliklerde bulunabilir.
Milli park çevresinde konaklamayı düşünen ziyaretçiler için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon Şube Müdürlüğü bünyesindeki sosyal tesis hizmet veriyor. 32 yatak, yedi bungalov ve sekiz yatak kapasiteli bu tesis, yılın her dönemi açık. (Milli Park Şefliği Telefon: +90 462 531 10 61)
Altındere Vadisi Milli Parkı nerede
Altındere Vadisi Milli Parkı’na nasıl gidilir
Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon’un Maçka ilçesi sınırlarında konumlanıyor. Trabzon’a 48 kilometre, Maçka’ya 18 kilometre, İstanbul’a 1113 kilometre, İzmir’e 1377 kilometre, Ankara’ya ise 786 kilometre mesafedeki milli parka en yakın yerleşim yeri de yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki Coşandere Köyü.
Türkiye’nin farklı şehirlerinden milli parka gitmek isteyenler hava ya da karayolunu kullanabilir. Milli parka en yakın havalimanı Trabzon şehrinde bulunuyor. Trabzon şehir merkezinden Maçka yönüne dolmuş seferleri mevcut.
En uygun Trabzon otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.
Milli Park içine araç girişi olmadığı için manastırı ve çevreyi gezmek isteyenleri keyifli bir yürüyüş bekliyor. Karadeniz’in nemli havası yüzünden zemin kaygan olabildiği için ayakkabı tercihinizi çevre koşullarına uygun yapmayı da ihmal etmeyin.
Binlerce yıllık bir tarihi yaşatan Sümela Manastırı, gürül gürül akan sularıyla doğaya hayat veren Altındere ve nefis doğasıyla Doğu Karadeniz’in gözbebeği olan Altındere Vadisi Milli Parkı, seyahat tutkusunu artıran atmosferiyle görsel bir şölen sunuyor.