Batı Antalya’nın sahil şeridinde yer alan Demre barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleriyle Türkiye‘de popüler tatil beldelerinden Bodrum, Marmaris gibi tanınırlığa sahip değil. Gece hayatının olmadığı bölgede yaşayan halk geçimini ağırlıklı olarak seracılık ile sağlıyor.
Son yıllarda Rus turistler tarafından pek çok kez ziyaret edilen bu beldede çoğu tabela ve dükkan ismi Rusça. Beldenin ilginç özelliklerinden biri de sınırlarında şehir içi otobüs veya minibüs olmaması. Ulaşımı taksi ile sağlanıyor. Demre halkı ise motosiklet ve bisikletle ile ulaşımını sağlıyor. Bütün evlerde hemen hemen tüm aile bireylerinin motoru varmış öğrendiğime göre. Demre rotanızı çevirirseniz görmeyi düşünebileceğiniz birkaç yer hakkında bilgi vermek istiyorum.
Demre Gezilecek Yerler
1. Sülüklü Plajı
5 km’lik bir sahil şeridinin sonunda Likya yoluna bağlantı bulunuyor Sülüklü Plajı’ndan. Ve sahilin hemen arkasında volkanik depremler sonucu ortaya çıkmış bir nehir bulunuyor. Bu sahilin çok önemli bir özelliği de var. Sülüklü Sahili caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı ve denizle buluştuğu yerlerden birisi.
2. Myra Antik Kenti
Likya uygarlığının ana tanrıçasının yeri olarak adlandırdığını Myra antik kenti şehrinin kalıntıları ve kaya mezarlığı Demre’nin kuzeybatısındaki dağların denize bakan yamaçlarında yer aıyor. Aziz Nickholas’ın ortaçağ boyunca piskoposluk yapması sebebiyle senelerce popülerliğini koruyabilmiş Myra kenti. Likyalıların önemli ticaret merkezlerinden biri haline geldiği için çoğu efsanede adı geçiyor.
3. Roma Ambarları
Roma İmparatorluğu’na ait tahıl ambarlarının bulunduğu tarihi binanın yanına bölgedeki tarihi eserlerin sergilendiği bir müze yapılmış. Bu müzenin hemen yanında ise yine kokulu dere olarak bölge halkı tarafından adlandırılan bir su birikintisi yer alıyor. Bu su birikintisini biraz incelediğimde yine volkanik kaynaklı olduğunu ve deprem sonucu oluştuğu ortaya çıkıyor. Bu dereden içilen suyun şifalı olduğuna inanılıyor. Ancak sanırım yanlış bilgilendirme sonucu böyle bir şey oluşmuş. Kükürtlü su sadece bağırsaklarınızı bozar ve çok miktarda alındığında zehirlenme yapabilir. Sözün özü olarak çok tavsiye etmiyorum ama kil çamuru maskesi cildinize iyi gelecektir.
4. Noel Baba Müzesi (St. Nikolas Kilisesi)
Herkesin Noel Baba kilisesi olarak bildiği bu yer aslında Noel babaya ait değil. Ki zaten Noel Baba da İskandilav mitine ait bir karakter. Peki öyleyse neden Noel Baba deniyor? Ms. Patara’da doğup Myra’da piskoposluk yapmaya başlayan St. Nikolas kimsesiz çocuklara yardım etmeyi çok seven biriymiş. Sürekli yanına gelen çocuklara yemek ve hediyeler verirmiş. Bu yüzden zamanla Noel Baba mitiyle karıştırılır hale gelmiş. Rus halkı bu müzeyi ziyaret ettikten sonra hac görevini yerine getirdiklerine inanıyor. 4 mevsim Rus halkı tarafından ziyaret ediliyor.
Antalya‘nın henüz popüler olmayan ilçesi Demre, yılın her dönemi ziyaret etmek için uygun bir atmosfere sahip.
Yazar: Arife Karaman
Rica etsem bu konuyla alakalı daha geniş bir kaynak tavsiye edebilir misiniz? Ya da sizdeki kaynakları paylaşır mısınız?