Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa, Anadolu yarımadasının kuzey batısında, Uludağ eteklerine kurulu Türkiye’nin 4. büyük kenti. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan bu güzel kent, Asya’nın batıya açılan kapısı. Adeta bir açıkhava müzesi olan Bursa, ipeği, havlusu, tekstil ürünü, İznik çinisi, bıçağı, kestane şekeri, şeftalisi, İskender kebabı ve Uludağ’ı ile hem sanayi hem de turizm şehri.
2000’in üzerinde korunması gereken kültürel, tarihi ve anıtsal yapı barındıran Bursa; Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin izlerini taşıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olması nedeniyle Osmanlı’nın kuruluş dönemi ve Türk İslam mimarisine ait eserlerle birçok şehirden katbekat fazla tarihi esere sahip.
Orhan Gazi’nin, şehri hisarın dışına çıkarmasıyla bugünkü Bursa’nın çekirdeğini oluşturan okul, hastane, köprü, aşevi, kervansaray, hamam gibi kamu yapıları inşa edilmiş. Bunlarla bitmiyor elbette, camiler, külliyeler, türbeler, hanlar, medreseler, imaretler, bedestenler gibi daha pek çok tarihi doku var Bursa’da…
Bursa’nın “Yeşil Bursa” oluşu yaşları 100 ila 600 arasında değişen 833 anıt ağaca sahip olması ve yeşil dokusunda barındırdığı flora zenginliğinden kaynaklanıyor. Uludağ, Türkiye’nin en büyük kayak merkezi olan eşsiz manzarası, kolay ulaşımı, kar kalınlığı, kayak yapmaya son derece elverişli kar kalitesi ve pistleri ile Türkiye’nin en önemli kış sporları merkezi. Bursa’da yamaç paraşütü, çim kayağı, su kayağı ve atlı spor gibi sporun her çeşidi için tesisler bulunuyor.
1300’lü yıllarda kurulmuş ve Osmanlı dönemi mimarisini korumayı başarmış bir köy olan Cumalıkızık’ın ve Mudanya’ya bağlı Tirilye’nin Bizans ve Rum mimarisini yansıtan şirin evleri; Bursa’nın önemli simgelerinden olan ve Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan Saat Kulesi; 1442 yılında Timurtaş tarafından yapılan ve dünya üzerinde yer alan dört arastalı köprüden biri olan Irgandı Köprüsü ile tam 7 asırdır Gölyazı’nın simgesi olan 730 yaşındaki Ağlayan Çınarı ile görülmeye değer olan Bursa ne kadar anlatılsa eksik bırakılacak bir dünya adeta.
Bursa’ya Nasıl Gidilir?
Bursa’ya karayolu ile gelecek olanlar için şehir İstanbul’dan 156, Ankara’dan 387 ve İzmir’den 330 km uzaklıkta bulunuyor. Otobüs terminali ise şehir merkezine 10 km mesafede.
Denizyolunu tercih ederseniz Bursa-İstanbul feribot hattı, İstanbul-Yalova arabalı vapuru veya Mudanya Güzelyalı-İstanbul Yenikapı hattında hızlı feribot seferlerini kullanabilirsiniz.
Bunun dışında helikopter kiralayarak 30 dakika içerisinde Bursa’ya ulaşım mümkün.
Havayolu tercih edenler içinse bir Bursa uçak bileti almak kafi. Bursa Yenişehir Havaalanı’nın şehir merkezine uzaklığı 50 km.
Bursa otobüs bileti seçeneklerine de göz atabilirsiniz.
Bursa’nın gizli kalmış köşelerinden biri de Tirilye, Bursa gezisine eklenebilir: