Anadolu’nun kavşak noktası Konya, insanlık tarihi ile yaşıt bir geçmişe sahip. Mevlana’nın şehri Konya, hoşgörü ile anılan kültürel yapısı, doğal güzellikleri, harika lezzetleri ve düzenli şehir yaşamı ile ülkemizin en güzel rotalarından biri.
Güçlü ekonomisiyle ülkemizin gelişmiş kentlerinden biri olan tarihsel ve doğal zenginlikleri ile özellikle yerli turistlerin ilgisini çekiyor. İnanç turizminde giderek yükselen bir potansiyele sahip olan şehirde bulunan Çatalhöyük UNESCO Dünya Mirası’nın koruma listesinde yer alıyor.
Anadolu’daki en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen şehirde yerleşimin tarih öncesi dönemde başladığı düşünülüyor. Günümüzde şehir merkezinde yer alan ve aynı zamanda höyük olan Alâeddin Tepesi adı verilen suni tepede yapılan araştırmalar cilal taş devri, kalkolitik ve erken bronz çağlarına ait izleri ortaya çıkarmış.
Karahöyük ve Çatalhöyük insanlık tarihine ışık tutan iki önemli yerleşim yerinden biri. Hitiler, Frigler, Lidyalılar, Persler ve Büyük İskender’in istilalarına uğrayan Konya Anadolu’da Roma hakimiyetinin sağlanmasıyla birlikte İconium olarak varlığını korumuş.
Hem Roma hem de Bizans dönemlerinde önemini koruyan şehir, Hristiyanlığın ilk yıllarında dini bir merkez olarak tanınmış. İsmi İncil’de müjdeleyici olarak geçen Aziz Paul, Anadolu’daki seyahatleri sırasında Konya’ya da uğramış.
Anadolu Selçuklu Devleti, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı egemenliğini de yaşayan Konya’da bu yıllara ait çok sayıda eser bulunuyor. Kurtuluş Savaşı sırasında Konya, işgal görmeyen Ankara, Kayseri, Yozgat, Çorum, Çankırı gibi iç Anadolu şehirleriyle lojistik açıdan önemli bir koridora dönüşmüş.
Yüzölçümü ile Türkiye’nin en geniş şehri olan bu güzel kent, Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, Suğla Gölü, Akşehir Gölü, Ilgın Gölü, Düden Gölü, Acıgöl, Bolluk Gölü, Meke Krater Gölü gibi doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini etkiliyor.
Kenti ziyaret edenlerin ilk gittiği yerler arasında bulunan Mevlana Müzesi, oldukça duygusal anların yaşandığı, ruhani bir yapı. Mevlana Müzesi dışında şehirde ziyaret edilebilecek yerler arasında, Şehirde çeşitli müzeler de bulunmaktadır. Konya Arkeoloji Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Karatay Medresesi (Çini Eserler Müzesi), Sırçalı Medrese (Mezar Anıtları Müzesi), İnce Minare (Taş-Ahşap Eserleri Müzesi), Etnografya Müzesi ve Konya İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi bulunuyor.
Konya’ya Nasıl Gidilir
Konya’ya Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerarası otobüs ve tren seferi bulunuyor. Ayrıca İzmir, İstanbul ve dönemsel olarak farklı şehirlerden direkt uçak seferlerini yakalamak da mümkün. Bunun için Konya uçak bileti seçeneklerine göz atmak gerekiyor.
Anadolu’nun kalbinde yer alan Konya, lezzetleri, kültürü, doğası ve tarihiyle mutlaka keşfedilmesi gereken bir hazine.
Konya otobüs bileti seçeneklerine de göz atabilirsiniz.