Her geçen gün seyahat imkanları daha da artıyor. Yeni rotalar, uygun bilet fırsatları ve küreselleşmeyle birlikte kimi zaman aynı gün içerisinde bile çok kez yolculuk yapılabiliyor. Ancak bazen mide bulantısı, baş dönmesi ve soğuk terleme gibi bazı sorunlar karşımıza çıkabiliyor. Hareket hastalığı olarak da bilinen araç tutması, bazen kısa bir yolculuğu bile bir kabusa çevirmeye yetiyor. Bu sorunun çözümü de araç tutmasına ne iyi gelir sorusunun yanıtında yatıyor.
Taşıt Tutması Nedir?
Taşıt tutması nedir, önce bunu anlamaya çalışalım. Hava, kara, deniz veya demir yolları fark etmeksizin karşılaşılabilen araç tutması durumu, araç içinde hareket halindeyken denge algısının bozulmasından kaynaklanıyor. Bu durum bazı kişilerde çok nadir görülse de bazı kişilerde bebeklikten beri gözlemlenebiliyor.
Uçuşlarda türbülansa girilmesi, kara yollarındaki virajlar, dalgalı deniz, hastalık ve korkular bu hastalığın en büyük tetikleyicilerinden. Kişiden kişiye değişebilen bu hastalık, duyarlılık ve uyaran yoğunluğuna göre belirginleşiyor.
İnsan vücudunda dengeyi sağlayan iç kulak, göz ve duyu organları, bedenin uzay boşluğundaki yerini ve hareketlerini algılamada yardımcı oluyor. Ancak yolculuk esnasında bu 3 denge unsuru birbirinden ayrılarak beyne farklı sinyaller gönderebiliyor.
Özellikle bu durumdan şikayet eden kişilerin yolda herhangi bir şey okumadıkları biliniyor. Bunun asıl nedeni, kulak ve derinin hareketi hissederken gözlerin tek bir noktaya odaklanmasından dolayı hareket sinyali algılayamaması. Bu çelişki nedeniyle de araç tutması denen mide bulantısı ve baş dönmesi gerçekleşiyor. Neyse ki araç tutmasının etkilerini azaltmak için yapılabilecek pek çok farklı şey bulunuyor.
Araba Tutması Belirtileri
Bulantı ve kusma, baş dönmesi araba tutması belirtileri içinde başlıcalarıdır. Terleme, huzursuzluk ve sıkıntı da diğer belirtiler arasında sayılabilir.
Araç Tutmasına Ne İyi Gelir?
Araç tutması olarak da bilinen hareket hastalığı, yolculukların en büyük sorunlarından. En küçük bir baş dönmesi ya da mide bulantısı bütün yolculuğu kabusa çevirmeye yetiyor. Bazen nadiren yaşansa da özellikle doğuştan bu duruma yatkın olan bünyeler için araç tutması bir yerden bir yere gitmeyi oldukça zorlaştırıyor. Bu durumun etkilerini en aza indirmek için yapılması gereken birkaç nokta bulunuyor. Bu sayede çok daha rahat bir yolculuk geçirmek mümkün.
1. Yiyecekler
Yola çıkmadan önce ağır ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, olası mide rahatsızlıklarını engelliyor. Ayrıca kafeinli içecekler ve alkol da uzak durulması gerekenlerden. Bunların yanı sıra naneli ürünler mide bulantısını azaltmada oldukça etkili.
2. Araçtaki Konum
Kullanılan ulaşım araçlarında en sallantısız noktalara oturmak oldukça önemli. Uçaklarda kanat üzeri, gemilerde güverte ve orta kısımlar, araçların ön koltukları, otobüslerde ve trenlerdeyse cam kenarları yolculuğun en rahat geçeceği yerler olarak biliniyor.
3. Hareketler
Ani hareketlerden kaçınmak, denge sisteminin bozulmaması için faydalı. Dik oturarak camdan dışarıyı izlemek ve mümkünse tek bir noktaya sabitlenerek bakmak baş dönmesi ve mide bulantısını engellemede yardımcı oluyor.
4. Uyku
Uyumak olabilecek en güzel çözümlerden biri. Uyumada zorlanılıyorsa, görsel uyarıları en aza indirmek, koyu renk gözlük ya da uyku bantlarından kullanmak da işe yarayabiliyor.
5. Dikkati Dağıtmak
Araç tutması yalnızca bir kişide olmayabilir. Bu sorundan şikayetçi başka bir yolcu varsa onunla sohbet etmek ya da onu izlemek pek de yararlı değil. Bunun yerine dışarıya bakmak ve başka bir şeyle ilgilenmek çok daha iyi bir tercih oluyor.
6. Doktor Kontrolü
Eğer durumunuzun ciddi olduğunu düşünüyorsanız, yola çıkmadan önce hareket hastalığı konusunda doktorunuzla görüşmeniz önerilenler arasında. Tavsiye edilen ilaçları dikkatlice kullanarak bu durumun etkilerini en aza indirmek mümkün.
7. İlaç Kullanımı
Araç tutması tedavisi için ilaç kullanımında kesinlikle doktora danışılmalı. Hareket hastalığının kesin bir tedavisi bulunmuyor. Araba tutması kesin çözüm gibi bir durum maalesef söz konusu değil. Ancak bazı ilaçlar yarar sağlayabiliyor. Kullanılan ilaçlar arasında; antihistaminikler ilk sırada yer alıyor. Bu ilaçlarla bulantı, kusma, baş dönmesi gibi araç tutması belirtileri engellenebiliyor.
Taşıt tutmasından muzdaripseniz, kekik imdadınıza yetişiyor. Saraçoğlu araba tutması için bir tatlı kaşığı kurutulmuş kekiği çiğnemeden suyla yutmanın iyi geldiğinden bahsediyor. Yolda mide bulantısını engellemek için tamamen bitkisel olan bu formül denenebilir.
Yetişkinlerde araç tutmasını engellemek için ne öneriliyorsa, rahatlıkla çocuklar için de uygulanabilir. Özellikle camdan bir noktaya odaklanarak bakmak ya da göz bandıyla uyumaya çalışmak en rahat uygulanabilecek olanlardan.
Araç Tutması İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ağır vakalar mutlaka Kulak Burun Boğaz, denge ve sinir sistemi konusunda uzman bir doktora gitmeli.
Bu öneri uzman doktorlar tarafından verilmeli. Doktora danışmadan araç tutması için ilaç kullanmamanızı öneririm.
Araba tutması, hareket hastalığı olarak da bilinen tamamen tıbbi bir rahatsızlık. O nedenle psikolojik denilemez. Araba tutmasına iç kulak, gözler, kas ve eklem reseptörlerinden beyine ulaşan çelişkili informasyonlar neden oluyor.