Uçak Bileti

Avrupa’da ucuz bir seyahat bir fırsatı arıyorsanız Arnavutluk bu anlamda oldukça cazip bir seçenek. Muhteşem doğası, kültürel zenginliği ve tarihi yapıları ise ülkeyi adeta bir turizm cennetine dönüştürüyor. Türk vatandaşlarından vize istemeyen bu ülkeyi ziyaret ederek keyifli bir seyahat fırsatı yakalayabilirsiniz. İşte Arnavutluk gezinizde görmeniz gereken o muhteşem yerlerden bazıları.

Başkent Tiran, 1617 metre yükseklikteki Dajti dağlarının eteğindeki ovaya kurulu. Pek çok Balkan şehri gibi Tiran’ın da içinden nehir geçiyor. Şehrin pek de çekici biri yüzü yok. Şehrin kalbindeki meydanda yer alan ve Arnavutluk’un simgesi haline gelen İskender Bey Heykeli, Ethem Bey Cami, Saat Kulesi görülecek yerlerin başında. Hacı Ethem Bey’in 1793’te yaptırdığı Ethem Bey Camii duvar resimleriyle ünlü. Saat kulesine çıkıp şehri yukarıdan izleyin. Hatta Enver Hoca Piramidi’nin de zirvesine çıkın.

Shkumbin Nehri’nin yanında yer alan Elbasan, Arnavutluk’un Tiran ve Durres’ten sonra en kalabalık ve en önemli üçüncü şehri. Elbasan, yaklaşık 240.000 nüfuslu sakin bir kent. Yuvarlak kiremitli evleriyle Osmanlı’dan kalma durumunu kısmen korumuş bir Anadolu kasabasına benziyor. Osmanlı’nın Arnavutluk topraklarında ilk ayak bastığı şehir Elbasan’da kentin simgesi yine bir Osmanlı yapısı olan ve 16. yüzyıl tarihli, halen orijinalliğini koruyan Saat Kulesi. Osmanlı dönemi yapıları Namazgâh, Kral Cami (Sultan Cami) ve Nazire Cami başlıca gezilecek yerleri arasında.

Adını Arnavutça krujë anlamına gelen ve kalenin dibinden çıkan kuvvetli su kaynağından alan Kruja, şahane manzarası, tarihi çarşısı ve kalesi ile görülmesi gereken yerlerden. Akçahisar Kalesi olarak da bilinen Krujë Kalesi, buranın en önemli görülmesi gereken yeri. Kale içerisinde yer alan İskender Bey Müzesi gezilmeli. Kalenin giriş kısmında uzayan Eski Osmanlı Çarşısı alışveriş yapmak için ideal.

Mobil Uygulama

Dıraç olarak da bilinen Durrës, Tiran’dan sonra Arnavutluk’un en büyük ikinci şehri. Tiran’ın 33 kilometre batısındaki kent, tarihi ve ekonomik açıdan önemli bir tatil yeri. Durres’te, sahil kesimi oldukça popüler. Adriyatik Denizi’nin nispeten dar bir bölgesinde yer alan Durres’in karşı kıyısında İtalya’nın Bari ve Brindisi kentleri yer alıyor.

Balkanlar’ın en büyük gölünün ve Türk başlığına benzediği için Taraboş adı verilen dağların çevrelediği İşkodra, üç bin yıllık Rozafa Kalesi ile Arnavutluk’un tarihi merkezi. Kentin gezilecek yerlerinden ilki olan Rozafa Kalesi, Bojana ve Drin Nehirleri ile çevrili, kentin manzarasının en güzel göründüğü nokta. Tarih Müzesi, Türk Hamamları, dar sokaklardaki eski Osmanlı evleri, Osmanlı Hapishanesi, Dilaver Paşa Evi, 14. yüzyıl tarihli St. Stephen Katedrali, 19. Yüzyıl tarihli İşkodra Katedrali ve bir kiliseden dönüştürülen Fatih Sultan Mehmet Cami de görülebilir.

Ülkenin mimarisiyle dikkat çeken şehirlerinden biri olan Berat, Mangalem, Gorica ve Kale adlı eski mahalleleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Osmanlı döneminin tipik mimari karakterini yansıtan nadir örnekler arasında bulunan bu eski bölge, şehre gelen turistlerin de en sevdiği tarihi noktalardan.

Ülkeye gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği tatil yerlerinden biri olan Saranda, İyonya Denizi ve muhteşem manzarasıyla ülkenin en gözde şehirlerinden. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Butrin Arkeolojik Kenti de, Saranda’yı oldukça cazip bir turizm destinasyonu haline dönüştürüyor. Saranda bölgesinin başkenti olan bu etkileyici şehir, yerli halkın da popüler ziyaret noktalarından.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ergiri, “Taş Şehir” olarak anılıyor ve etkileyici Osmanlı mimarisiyle ünlü. Şehrin en yüksek noktasında bulunan Gjirokastër Kalesi mutlaka görülmeli. Ayrıca içinde bir askeri müze ve eski bir zindan bulunuyor. Ergiri’nin taş yapılı evleri, Osmanlı dönemi mimarisinin en güzel örneklerini de sunuyor. Zekate Evi, ziyaret edilmesi gereken bir durak.

Adriyatik ve İyonya denizlerinin birleştiği noktada bulunan Avlonya, Arnavutluk’un en eski ve en güzel liman şehirlerinden biri. Avlonya’ya tepeden bakan Kuzum Baba Tepesi listenizde mutlaka yer almalı. Burası muazzam bir manzaraya ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda dini bir öneme sahip.

Avlonya, 1912’de Arnavutluk’un bağımsızlık ilanının yapıldığı yer ve bu nedenle de şehirde bir Bağımsızlık Müzesi yer alıyor. Bu önemli tarihi olayın yaşatıldığı müze, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Arnavutluk’un güneydoğusunda yer alan Görice, ülkenin kültürel başkentlerinden biri olarak biliniyor ve leziz mutfağıyla her ziyaretçiyi kendine hayran bırakıyor. Şehre geldiğinizde ise uğramanız gereken ilk yer Ulusal Ortaçağ Sanat Müzesi olmalı. 80’li yıllarda kurula bu müzede 7000’den fazla ürün sergileniyor.

Görice çok özel bir pazar alanına da ev sahipliği yapıyor. Geleneksel el sanatları, hediyelik eşyalar ve yerel yiyeceklerle dolu bu pazar, şehrin ruhunu hissetmek için harika bir yer. Ringjallja e Krishtit olarak da bilinen İsa’nın Dirilişi Katedrali’ni de mutlaka görmelisiniz.

Siz de Arnavutluk uçak bileti fırsatlarını takip ederek seyahatinizi daha ekonomik ve keyifli hale dönüştürebilirsiniz.

NOT: Arnavutluk vizesi hakkında detaylı bilgilere de Turna.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here