Tanık olduğu olaylarla bir dönem tüm dünyanın bakışlarını çevirdiği Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek’in sembol yapılarından biri. Aynı adı taşıyan şehirde, Neretva Nehri üzerinde bulunan köprüyü görmek için her yıl binlerce insan Mostar’a akın ediyor.
Dünyanın en başarılı mimarlarından biri olan Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin’in 1566 yılında inşa ettiği köprü, Osmanlı Dönemi’nin Bosna-Hersek’teki en güzel eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yapımı sırasında 456 kalıp taş kullanılan köprünün yapımından sonra hem şehir kalkındı hem de şehir Hersek bölgesinin başkentine dönüştü.
Uzunluğu 30 metre, Neretva Nehri’nden yüksekliği ise 24 metre olan Mostar Köprüsü, 4 metre genişlikte. Yapıldığı döneme göre oldukça yüksek bir teknoloji ile inşa edilen köprü bölge ticaretinin gelişmesine de katkı sağlamış. Şehrin cesur erkeklerinin gösteri yaptığı bir yere dönüşen köprü, cesaretini göstermek isteyenlerin nehre atladığı nokta olarak tanınıyor.
Balkanlarda yaşanan sıkıntılı dönemde, Bosna-Hersek’te başlayan iç savaş köprü için yıkımın habercisi oldu. 1992 yılında Bosnalı Sırpların düzenlediği saldırıda hasar alan köprü, Hırvat tanklarının saldırılarıyla yıkım eşiğine geldi. 1993 yılının kasım ayının sonlarında tamamen yıkılan köprünün devasa taşları Neretva Nehri’ne karıştı.
Bosna-Hersek’te kültürel farklılıkların sembolü ve çok kültürlüğün en önemli izi olan köprünün yıkılması tüm dünyada tepkiyle karşılandı. Müslüman ve Hırvatları birbirine bağlayan köprünün ortadan kalkmasıyla şehirdeki çatışma ve ayrışma da körüklendi.
Tam 427 yıl ayakta kalan köprünün aslına uygun bir şekilde yeniden yapılması çalışmaları Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteğiyle 1997 yılında başladı. Türk şirketinin üstlendiği yapım sırasında nehirden çıkarılan bazı orijinal taşlar da kullanıldı. 23 Temmuz 2004 tarihinde dünyanın farklı ülkelerinden üst düzey konukların da katılımıyla İngiliz Prensi Charles tarafından açılan köprü, birleşmenin yeniden sağlanmasını simgelemesi açısından oldukça önemli.
Mostar şehri ve Mostar Köprüsü 2005 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.
Mostar’a Nasıl Gidilir
Balkanların en çok konuk ağırlayan şehirlerinden biri olan Mostar, Bosna-Hersek’in bir şehri. Mostar’a en kolay gidiş yolu uçakla seyahat. Bunun için Saraybosna uçak bileti ya da Mostar uçak bileti almak gerekiyor.
İstanbul’dan haftanın 7 günü direkt uçak seferinin bulunduğu Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti. Saraybosna’dan Mostar’a otobüs ya da özel araçla gitme seçeneği bulunuyor. Dönemsel uçuşlar ve charter seferlerin düzenlendiği Mostar Havalimanı, seyahat planı ile eşleştirildiğinde şehre ulaşmanın en kolay hali.
Tarihi özelliği olan, kültürlerin buluştuğu Mostar, Balkanlarda seyahat etmek isteyenler için en başta gelen seçeneklerden biri. Bu güzel yolculuk için hemen şimdi hazırlığa başlayabilirsiniz.
NOT: Bosna Hersek vizesi hakkında detaylı bilgilere de Turna.com üzerinden ulaşabilirsiniz.