Sizi bugün şaşırtıcı derecede güzel gezilecek yerleri olan bir şehrin yıllara çok da fazla meydan okuyamamış ama yine de görmeye değer bir yerine götürüyorum. Blaundus Antik Kenti Uşak gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz maddelerinden biri. Henüz görmediyseniz bu yazıyı okuduğunuzda görmüş kadar seveceğiniz, gördüğünüzde ise iyi ki gelmişim diyeceğiniz bu antik kenti daha yakından tanıyalım mı?
Uşak Blaundus Antik Kenti Hakkında Bilgi
Bazı kaynaklarda Blaundos olarak da görebileceğiniz antik kent 1. derece sit alanı olarak kabul edilmiş. Ben gittiğimde herhangi bir çalışma yoktu ama son yorumlara baktığımda kazı çalışmaları olduğuna dair yazılanları gördüm. Dilerim ki daha çok gün yüzüne çıkarılır. Müze statüsünde olmadığı için burada herhangi bir tesis ya da olanak bulunmuyor.
Blaundus Antik Kenti Nerede?
Uşak iline bağlı Ulubey ilçesi Sülümenli köyü sınırları içerisinde yer alıyor Blaundus. Antik kent düz bir burunda, üç tarafı derin ve dik vadiyle çevrili bir yarımada üzerine kurulmuş. Blaundus Antik Kenti Uşak arası 40 km.
- Blaundus Örenyeri konumu burada.
Uşak otobüs bileti fırsatlarına göz atmayı unutmayın.
Blaundus Tarihi
Blaundus Antik Kenti’nin Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulduğu biliniyor. Halkın kendilerine Makedonyalı Blaundus adını verdikleri söyleniyor.
1800’lü yıllarda Hamilton bu kentten geldiği bilinen bir yazıtı bulmuş ve antik kentin adının Blaundus olduğu kesinleşmiş. Yazıttaki; “Blaundeon Makedonon” ibaresi kent hakkında net bilgiler veriyor. Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına sonrasında da Roma İmparatorluğuna bağlanan kentin, Roma döneminde önemi artmış.
Roma döneminde önemli bir yerleşim alanı olan Blaundus, M.Ö. 5 yüzyılda Uşak İli, Sivaslı İlçesi sınırları içerisinde yer alan ve aynı zamanda piskoposluk merkezi olan Sebaste Piskoposluğuna bağlanmış.
Kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunuyor. Kentin, bazı kalıntıları günümüze kadar gelebilmiş. Helenistik dönemde inşa edilen kuzey surlarının giriş kapısı kemeri, darphane bölümleri, idari binalar sur duvarlarının bazı bölümleri, İon tarzındaki mabet kentin ortasında yer alan ve Roma İmparatoru Claudius’un mabedi, yalnızca bir tarafında oturma kademeleri olan stadyum günümüze ulaşabilen kalıntılardan
Tiyatro kalıntıları ve hemen yanı başında bulunan kaya mezarları da görülmeye değer. Şehrin simgesi çifte at.
Blaundus Antik Kenti Giriş Ücreti
Uşak tarihi yerler içinde bulunan Blaundus Antik Kenti girişi ücretsiz. Burayı dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz. Wc, büfe gibi olanaklar mevcut değil. Tedarikli gitmenizde fayda var.