Artık eskiye göre daha çok seyahat edebiliyoruz. Uçak biletleri fiyatlarının artan rekabetle birlikte ucuzlaması ile ulaşım maliyetleri hem düştü ve hem de daha da kolaylaştı. Her geçen yıl daha çok insan yaşadıkları yerlerin dışına seyahatlere çıkar oldu. Bununla birlikte konaklama ihtiyacı da arttı, her bir yanda bir bir oteller yükselmeye başladı.
Oteller, insanların geçici süreyle bulundukları yerden uzaklaşıp konaklama, yeme-içme, hijyen gibi temel ihtiyaçlarının yanında eğlence ve diğer sosyal ihtiyaçlarını karşıladığı yerler haline geldi. Ancak sık seyahat eden insanlar, birbirine benzer otellerde konaklayıp, hep benzer deneyimler yaşayınca zamanla sıkılmaya ve farklı arayışlar içerisine girmeye başladı.
Turizmin Yeni Yıldızı: Butik Oteller
Lüks olmasına rağmen, soğuk ve ruhsuz oteller yerine, daha samimi ve sıcak ortamları arzular oldu. Kişiler, tatildeyken de evlerinin sıcaklığını hissedecekleri ambiyansı talep etmeye başlayınca butik otel diye adlandırılan yeni nesil konaklama biçimi ortaya çıktı.
Butik otellerin tarihi geçmişi
Butik oteller ilk olarak seksenli yıllarda New York, San Francisco ve Londra’da görülmeye başlamış ve hızla diğer ülkelere de yayılmış. Konuklarına lüks ve eşsiz bir yaşam çevresi deneyimi sunan bu oteller, diğer büyük otellerden farklı olarak, müşterinin şıklık ve konforu bir arada bulduğu, yüksek kalitede kişiye özel konaklama, servis ve özel aktivite hizmeti aldığı yerler olarak öne çıkıyor.
Butik oteller, çoğunlukla sahibi tarafından işletiliyor. “Müşteri yerine misafir” anlayışı ile hizmet sunan butik oteller, her geçen yıl daha fazla rağbet görmeye başladı. Misafirperver çalışanları ile bildik otel atmosferinden farklı, samimi bir konaklama ve tatil imkanı sunan butik oteller, lüks olsa dahi atmosfer ve ambiyans açısından bir şeylerin eksik hissedildiği otellerden farklılaşıyor.
Sık seyahat eden ve ev rahatlığını ve atmosferini özleyenlerin, gittiği şehirlerde evinin konforu bulmasını sağlıyor. Butik oteller, İstanbul, Antalya, Kapadokya, Safranbolu, Kazdağı, Sapanca, Datça, Güzelçamlı, Kuşadası, Ayvalık, Marmaris, Abant, Çeşme, Cunda, Alaçatı ve Bodrum destinasyonlarında karşımıza çıkabiliyor.
Neden butik oteller tercih edilmeli?
Butik otel tercihi için yüzlerce sebep sayılabilir. Benim için önemli birkaçı: Butik otellerin bir çoğu eski konak, kale, han gibi tarihi ve kültürel mirasa sahip mekanların yeniden tasarlanması ile hazırlanıyor. Bu gibi tarihi önemi olan mekanlar, çoğunlukla destinasyonların kalbinde yer alıyor. Gezilecek ve görülecek yerlerin bir çoğunun da bu çevrede olması nedeniyle ulaşım için zaman sıkıntısı yaşamadan keyifli bir tatil fırsatı sunuyor.
1. Tasarım
Butik oteller, gerçek bir tasarım deneyimi yaşatırlar. Girişte art-deco süsler, modern sanat galerisi görünümlü oturma salonları, restorandan, banyoda kullanılan musluğa kadar ince düşünülmüş yüksek kalitede mimari anlayışla göz doldurucu mekanlar sunar. Özgün mimari tasarımı ile, doğa ve tarihi mekanlar ile uyumlu üstün standart ve konfor sağlar.
2. Büyüklük
Doğaları gereği butik oteller küçüktürler. Butik otelcilikte önemli olan hizmet ve ambiyanstır. Çoğunlukla az sayıda oda kapasitesine sahip, mimarisi, dokusu, atmosferi ile kendine özgü bir kimlik oluşturmuş butik otelcilik anlayışı, misafirlerine samimi ve rahat bir ortam sunuyor. Kocaman otellerde bile hissedilen ruh eksikliğinden uzakta samimi bir ev ortamı sağlar.
3. Hizmet
Hizmet, butik otellerin en can alıcı noktası. Müşteri yerine sanki 40 yıllık dostmuş gibi misafirlerini ağırlayan butik otelcilikte, çoğunlukla misafirler ile bire-bir ve yakın ilişkilerin kurulur, otel sahibi ve çalışanları misafirlerinin adlarının ve özel isteklerinin bilir, bir sonraki gelişlerinde hatırlar.
Butik oteller, 5 yıldızlı otellere göre kişiye özel sunduğu hizmetler açısından daha üstün. Otel personeli ve yönetimimin müşteriyle kurduğu bire-bir yakın ilişkiler, müşterinin 5 yıldızlı otellerin o resmi havasından uzaklaştırıp kendisini özel bir konuk gibi hissetmesini sağlıyor. Kurulan dostluklar, özel günlerde alınan telefonlar veya kartpostallarla hatırlanır.
Butik oteller pahalı olduğu izlemini veriyor, aslında bu doğru değil. Zincir otellere ödenen ücretin yarısına, samimi ve eşsiz bir ortamda konaklanabilir. Zaten bildiğimiz bir atmosfere sahip bir otel yerine, gerçek hizmet ve ilginin sunulduğu butik otelleri keşfetmek aynı fiyata daha eğlenceli olabilir. Bazı butik oteller gerçekten çok özel ve pahalı olsa da birçoğu konaklamak için uygun fiyatlı.
4. Fiyat
Günümüz şartlarında küçük otellerin, konak ve pansiyonların desteklenmesi ve ön plana çıkarılması gerektiğine inanıyorum. ‘Her şey dahil’ sisteminin artık iflas ettiğini biliyoruz. Hem turizme, hem de ülkeye zarar veriyor.
300’den fazla otobüs firmasını karşılaştırarak güvenli ödeme ile turna.com otobüs bileti almadan gelin şimdi gelin nelere dikkat etmemiz gerektiğine bir bakalım.
Turizm araştırmalarına göre butik otelde 110 dolara konaklayan bir turist, günlük gezi, alışveriş ve yeme-içme ihtiyaçları için 60$ harcıyor. Hep dendiği gibi mesele gelenin sayısında değil, bıraktığında. Butik otellerin daha da yaygınlaşacağını ümit ediyorum.