Çernivtsi (Chernivtsi), Ukrayna’da Çernivtsi yönetim biriminin merkezi. Karpat Dağlarının eteklerinde, Yukarı Prut Nehri’nin üzerinde ve ülkenin batısında yer alan Çernivtsi, tarihi Moldavya bölgesinin bir parçası. Romanya ve Moldova sınırına çok yakın bir konumda bulunan kent, Lviv ile bilikte Batı Ukrayna’nın en önemli kültür merkezlerinden biri.
Benzersiz enerjisi ve büyülü atmosferi ile bölgedeki diğer kentlerden ayrılan Çernivtsi, eklektik mimarisi, zengin kültürel mirası, Avrupa kentlerini andıran sokakları, meydanları, tarihi yapıları, kiliseleri ve yemyeşil dokusuyla görülmeye değer.
Çernivtsi Gezilecek Yerler
En uygun uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.
1. Tiyatro Meydanı
Tiyatro Meydanı (Teatralna Square), çarpıcı bir mimari topluluğa ev sahipliği yapan kentin en güzel meydanı. Avrupa’nın en küçük meydanlarından biri olan Tiyatro Meydanı, geçmişte balık satıcılarının bulunduğu kendi halinde bir yerken Avusturya İmparatoru I. Joseph’in şehri ziyaretinin ardından yapılan düzenlemelerle estetik bir görünüme kavuşmuş.
Meydan, adını zamanının en iyi Avrupa tiyatrolarından biri olarak kabul edilen Olha Kobylyanska Müzik ve Drama Tiyatrosu’ndan alıyor.
Olgi Kobylyanskoi Sokağı, Tiyatro Meydanı’nın yanı başında, kentin en hareketli yaya caddesi. Lüks kafe, restoran ve mağazaların sıralandığı sokak, özellikle yaz aylarında yerel halkın buluşma noktalarından birine dönüşüyor.
2. Merkez Meydanı ve Belediye Sarayı
Merkez Meydanı ve Belediye Sarayı (Chernivtsi City Hall), Çernivtsi’nin sembol bölgesi ve yapısı. Eski şehir merkezinin kalbi olan meydanın mimari topluluğu kentin tarihi geçmişini yansıtıyor.
Ukrayna’nın birçok kentindeki meydanların aksine Avrupai bir görünüme sahip olan meydanın en önemli yapısı ise tam merkezde konumlanan, 19. yüzyılın ortalarında geç klasik tarzda inşa edilen Belediye Sarayı (Town Hall).
Meydanın yakınlarında yer alan Bukovinian Bankası güzelliği ile sizi içine çekiyor. Doğu Avrupa’daki modern mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen bu yapı günümüzde sanat müzesi olarak hizmet veriyor.
Sanat Müzesi, pazartesi hariç haftanın 6 günü 09.00-17.00 saatleri arasında 25UAH karşılığında ziyaret edilebiliyor.
3. St. Nicholas Katedrali
St. Nicholas Katedrali (St. Nicholas Cathedral), Çernivtsi’nin merkezinde, Russkaya Caddesi’nde yer alıyor. Sıra dışı mimarisi nedeniyle şehrin en orijinal yapısı olarak kabul edilen katedralin dört küçük kubbesi, büyük ana kubbeye yaslanmış görünüyor.
Kubbelerin ilginç tasarımına uzun süre bakıldığında insanın başını döndüren bir his yaşatması nedeniyle kiliseye halk arasında ‘Sarhoş Kilise’ deniliyor.
Romanya’nın Curtea de Argeş şehrindeki 14. yüzyıldan kalma kraliyet kilisesi örnek alınarak 1930 yılında inşa edilen katedral, daha önceden aynı bölgede yer alan başka bir kilisenin temeli üzerinde duruyor.
Etkileyici iç dekorasyonu, vitray pencereleri, yaldızlı tonozları ve yağlı boya tabloları katedralin öne çıkan özellikleri arasında. St. Nicholas Katedrali ziyaret saatleri haftanın 7 günü 10.00-17.00. St. Nicholas Katedrali giriş ücreti 80UAH.
4. Eski Ermeni Kilisesi
Eski Ermeni Kilisesi, Çernivtsi şehir merkezinde Gotik ve Ukrayna Barok mimari üslup özellikleri ile görkemli bir yapı. Çek Mimar Josef Hlávka’nın 1800’lü yılların sonunda inşa ettiği kilise günümüzde konser salonu olarak hizmet veriyor. Kilisenin freskleri ve dış cephesi etkileyici bir görünüme sahip.
Eski Ermeni Kilisesi ziyaret saatleri 10.00-17.00. Kilisede konser düzenlenen günlerde ziyaretçiler için kapanış saati daha erkene alınıyor. Eski Ermeni Kilisesi giriş ücreti 20UAH.
5. Türk Kuyusu
Türk Kuyusu (Turkish Well), Tiyatro Meydanı’nın yanı başında, şehrin Osmanlı hakimiyeti altında olduğu dönemde inşa edilmiş. Osmanlı’nın geleneksel mimarisini yansıtan bir çeşme ve üç su kuyusu meydanın en ilginç tarihi yapılarından. Türk Çeşmesi’nin muslukları ve işlemeleri ise günümüze ulaşamamış.
6. Hotyn
Hotyn, Çernivtsi şehir merkezine 70 km uzaklıkta tarihi geçmişi bin yıldan eski olan bir kale. Bukovina bölgesinin en önemli turizm ve kültür merkezlerinden biri olan Hotyn, modern Ukrayna topraklarındaki en güçlü ve en iyi korunmuş kalelerden biri olarak kabul ediliyor.
11. yüzyılda ahşap malzemeden inşa edilen kale, 200 yıl sonra taş işçiliği ile yenilenmiş. 15. yüzyılda modern görünümüne kavuşan kale, 5 metre genişliğinde ve 50 metre yüksekliğindeki sur yapısının etrafında uzanıyor. Kalenin içerisinde vitraylarıyla dikkat çeken bir de kilise yer alıyor.
Hotyn ziyaret saatleri ekim-nisan 09.00-18.00, mayıs-eylül 08.00-20.00. Kale, haftanın 7 günü ziyarete açık. Hotyn giriş ücreti 20UAH.
7. Bukovinian Metropolitan Evi
Bukovinian Metropolitan Evi (Bukovinian Metropolitan’s Residence), muhteşem güzelliği ve ihtişamı ile Chernivtsi’nin ana hazinesi ve yerel sakinlerin gururu. Farklı mimari üslupların uyumlu bir şekilde birleştiği bu eşsiz kompleks, Chernivtsi’ye gelen ziyaretçilerin hafızalarına silinmez bir iz bırakıyor.
19. yüzyılda Avusturya Hükümdarı I. Franz’ın Bukovinianlı rahiplerin konaklayabilecekleri daha geniş bir yapı inşa edilmesi emri üzerine kurulmuş. Romantizm ve Bizans tarzlarının etkilerinin görüldüğü yapı, geniş bir parkın etrafına inşa edilmiş ve büyük kapılarla korunan üç binadan oluşuyor.
Günümüzde Chernivtsi Ulusal Üniversitesi’nin (Chernivtsi University) birkaç fakültesine de ev sahipliği yapan yapı, şehrin en gözde turistik noktalarından. Binanın mermer kaplı salonu ise en dikkat çeken yeri.
Bukovinian Metropolitan Evi ziyaret saatleri 08.00-18.00. Bukovinian Metropolitan Evi, cumartesi ve pazar günleri ziyarete kapalı. Bukovinian Metropolitan Evi giriş ücreti 10UAH.