Tavas gezilecek yerler yazımıza Tavas’ı tanıyarak başlayalım. Tavas nasıl bir yer diye soranlara, bence Tavas Denizli’nin en güzel ilçelerinden biri. Neden mi ? Çünkü doğanın eşsiz güzellikleri tarihin derin izleri ile buluşuyor burada. Kültürel değerler birbirinden renkli gelenek ve göreneklerle bir arada harmanlanmış bu köklü ve kadim ilçede.
Tavas sınırları içinde bulunan höyük düzenindeki yerleşimler, bölge tarihinin Prehistorik Dönem’e kadar uzandığını gösteriyor. Yöre, 12. ve 13. yüzyıllarda Türkmenler’in Karia Bölgesi’ne yapmış olduğu akınlarla Türkleşmiş.
Tavas, adını 13. asırda kurulmuş ve merkezi Hırka Köyü olan Tavaslıoğlu Beyliği’nden almış. O yıllarda şu andaki ilçe merkezinin bulunduğu yer ise Yarangüme olarak adlandırılmış. Anadolu’da ‘yaranlık’, ‘yoldaşlık’ anlamında kullanılan bu kelime, aynı zamanda Tavaslı olmayı ifade ediyor. Çok anlamlı değil mi? 🙂
Tavas’ın Neyi Meşhur
Denizli Tavas’ın Neyi Meşhur?
- Tavas Zeybeği
- Tavas Pidesi
- Tavas Kebabı
- Tavas Baklavası
- Tavas El İşlemeleri
Tavas yüksekleri mekan edinen efelerin diyarıdır. Efelerin meşhur oyunu zeybek ‘zeybek’ ise bu ilçe için her zaman özel bir anlam ifade etmiş. Tavas Zeybeği kökeninde efelerin kahramanlığını anlatıyor. Haksızlığa karşı çıkan, zenginden aldığını fakire dağıtan efelerin öyküsü Tavas Zeybeği. Seyrine doyum olmayan bir oyun.
Tavas pidesi meşhur ama içlerinde başrol tahinli pideye ait. Tavaslılar bu pideye “içli-dışlı” diyor. Tahin ile hamur buluşuyor ve odun ateşinde için için pişiyor. Bal ve cevizle de buluşunca damak çatlatıyor. Tavas baklavası yapmak ise ayrı bir zanaat. 40 kat yufkanın her sırasına dökülen cevizlerin şerbetle buluşması unutulmayacak bir lezzete dönüşüyor ve Tavas’ta ne yenir sorusuna da cevap oluyor.
Pek çok Tavaslı kadın iğnelerle, tel ve gergefle içli dışlıdır. Bu durum sayesinde ilçedeki her ev adeta bir atolye gibi işliyor. İlçenin en meşhuru tel kırmasıyla işlenen motifler birer sanat eseri.
Tavas Gezilecek Yerler
Tavas Gezilecek Yerler Listesi
- Sebastopolis Antik Kenti
- Bağ Pazarı Mesire Alanı
- Heraklia Salbace Antik Kenti
- Kızılcabölük Kasabası
- Barza
- Tavas Ovacık Köyü Camisi
- Tavas Su Kemerleri
- Medet Höyüğü
- Mestan Ağa Cami
- Tavas Sofular Köyü Cami
- Tavas Hırka Camii
Sebastopolis Antik Kenti
Tavas gezilecek yerleri anlatmaya gezmeyi en çok sevdiği antik kentlerden başlıyorum. Sebastopolis Antik Kenti’nde geniş yerleşim izleri bulunuyor ancak yüzeyde yapı dokularını tesbit etmek pek mümkün değil. Yapıların bazı bölümleri yüzeyde izleniyor ve görülüyor.
Kentin büyük bölümü erozyon nedeniyle toprak altında kalmış. Antik kentin ilk kuruluş tarihi bilinmiyor. Yüzeydeki kalıntılar ise Roma ve Bizans dönemlerine ait. Sebastapolis Antik Kenti’nde görebileceğiniz kalıntılar, Höyük Tepesi, stadyum ve nekropoldür.
Heraklia Salbace Antik Kenti
Herakleia Salbace Antik Kenti de Denizli Tavas gezilecek yerler listesinde olan önemli yerlerden. Kentin bir kısmının üzerinde köy yerleşimi bulunuyor. Antik kentin yönetim alanı, Aphrodisias’a komşu olan küçük Timelos nehri ile sınırlandırılmış. Bu nedenle hem Aphrodisias’ın, hem de Herakleia’nın nehir tanrısı Timelos olmuş. Bu tanrı her iki antik kentin Roma İmparatorluğu sikkeleri üzerinde gösterilmiş. Kentin adı sikkelerin üzerinde Herakleton olarak geçiyor.
Adından da anlaşılacağı üzere kent yarı tanrı olan Herakles adına kurulmuş. Antik kentin kuruluş tarihi tam olarak bilinmiyor. Bölge Bizans döneminden sonra 12. yüzyıl itibariyle Türklerin eline geçmiş.
Yazıtlardan ve antik kaynaklardan öğrenilen bilgilere göre; Herakleia Salbace’de tıp bilimi çok ilerlemiş. Herakleia Salbace Antik Kenti güç tanrısı Herakles adına kurulmuş olsa da, kentin baş tanrısının Asklepios ve karısı Hygeia olması kentin tıp alanında ne kadar ileriye gittiğini gösteriyor. Ayrıca burada yetişen doktorlar tüm dünyada ün salmışlar. Kentte kabartmalar ve heykeller üzerinde sağlık tanrısı Asklepios ve karısı Hygeia sıkça betimlenmiş.
Günümüzde antik kent üzerinde Vakıf Köyü bulunduğu için fazlaca bir kalıntı göze çarpmıyor. Buna rağmen kentin sur duvarlarını, stadyumunu ve tanımlanamayan bazı yapılarını görebilirsiniz.
Kızılcabölük Kasabası
Tavas gezilecek yerler listemize Kızılcabölük kasabası ile devam edelim. Burası Orta Asya’dan göç edip gelen Avşarların kurduğu bir yerleşim yeri. Rivayete göre beyin üç oğlundan biri Serinhisar’a yerleşmiş, ikinci oğlu Kızılca Kasabasında kalmış, Bey ile üçüncü oğlu da Kızılcabölük Kasabasının temellerini atmışlar.
Yaşlılardan ve yazılı kaynaklardan öğrenilenlere göre kasabanın adı hakkında bazı bilgiler bulunuyor. Kasaba kurulurken dağınık olarak kurulmuş ve “Bölük” olarak adlandırılmış. Ve kasabaya da kızıl topraklıların yerleştiği yer anlamına gelen “KIZILCABÖLÜK” adı verilmiş.
Ben geliyorken sen gidiyordun atasözünü Kızılcabölük ağzından duymak ister misiniz ? Ben gelip oturuken sen gidip yörüdün. 😃 Kendine has bir şivesi ve candan insanları olan bu şirin kasabayı Tavas bölgesine yolunuz düştüğünde muhakkak ziyaret edin.
Barza
Barza, Tavas’ta bulunan bir ova. Barza ovası olarak geçen bu alan birçok köye de ev sahipliği yapıyor. Burada bulunan bazı antik kalıntılar nedeniyle ilginizi çekebilir. Bu kalıntılar, Yorga Köyü sınırları içinde bulunuyor. Roma devrine ait bu kalıntılar yıkık durumda. 1945-1950 yıllarında bölgede incelemelerde bulunan arkeologlar köyde bulunan kabristan ve cami avlusundaki antik şehir kalıntılarını incelemiş. Ve buranın büyük bir yerleşimin merkezi olduğunu belirtmişler.
Tavas Ovacık Köyü Çarşı Camii
Tavas ilçesi, Orta Mahalle, Basmacılar Sokakta bulunuyor Çarşı Cami. Himmet oğlu Hacı Hasan Vakfı adına kayıtlı. Minarenin kapısı üzerinde H.1227 (M.1860) tarihli üç satırlık kitabesi bulunuyor. Bu tarihi camiyi de Tavas gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Tavas Su Kemerleri
Tavas ovasının batısında bulunan Yeni dere çayı, Solmaz çayı, Kırkpınar çayı ve Medet, Garipköy ve Ulukent’ten gelen su kaynakları ile besleniyor. Yeni dere çayından, eski çağlarda Tavas’a komşu olan Afrodisias ovasını sulamak için o çağlarda su kemerleri ile su akıtılmış. Bu su kemeri Tavas’a bağlı Yahşiler Köyü’nde bulunuyor. Kemer bugün hala sağlam, bazı yerleri çökük olmasına rağmen ayakta duruyor.
Medet Höyüğü
Medet Höyüğü Tavas’a bağlı Medet Köyü’nde yer alan arkeolojik bir höyük. Apollonia Salbacea olarak da biliniyor. Tavas ovasının en verimli arazileri üzerinde kurulan Apollonia bir Karya kenti.
Apollania adını Helenistik dönemde alan bu kent en görkemli dönemini Roma çağında yaşamış. Köy camisinin bulunduğu avlu içinde Hadrianus dönemine ait Apollon tapınağının temelleri ve yazıtlar bulunuyor. Kent M.Ö. 1. yüzyıl ve M.S. 1. yüzyıllar arasında kendi adına tanrısal motiflerin yer aldığı sikkeler bastırmış.
Mestan Ağa Cami
Mestan Ağa Camii uzun asırlık ibadethanelerden biri olarak adından söz ettiriyor. Bu tarihi camii restore edilmiş. İçerisinde ahşap işlemelere yer verilmiş ve sanatın incelikleri gözler önüne serilmiş. Yapının Ümmühan Hatun tarafından inşa ettirildiği biliniyor. Tavas gezilecek yerlerden biri olarak listemizde yerini alıyor. 🙂
Tavas Sofular Köyü Cami
Sofular Camisi ahşap bir yapıdır. 1946’da hizmete açılan bu tarihi caminin ahşap tavanında ortada aynalı ve iç içe geçme yıldız motifi bulunuyor. Duvarlarda eski yazı rozetler, mihrapta ise perde motifi yer alıyor.
Tavas Hırka Camii
Tavas’ın geçmişine tanıklık eden bir tarihi cami de daha sıra. Tavas Hırka Camii Osmanlı Dönemi’ne ait bir mimari eser. Kitabesinin üstünde yazan “Sene 77” ibaresine göre, cami Hicri 1077, 1177 veya 1277 yıllarından birinde yapılmış olmalı. Aslına uygun şekilde restore edilen Hırka Camii, günümüzde de kullanılıyor.
Tavas gezilecek yerler listemizdeki bu yerleri ziyaret etmek için mutlaka Denizli uçak bileti ve Denizli otobüs bileti fırsatlarına göz atın.