Hırvatistan’ın Adriyatik Denizi sahilinde bulunan Dubrovnik, Orta Çağdan kalma tarihi eserlerle ünlü, Dalmaçya kıyılarının güneyinde, denize uzanan bir burun üzerine kurulu. Eski ismi Ragusa olan Dubrovnik, Adriyatik kıyılarının kayalık ve dar yollarının kıvrımlarından sonra varacağınız bir doğa harikası.
Sırp bombardımanının ardından uluslararası girişimlerle yeniden inşa edilen ve Ortaçağ’dan kalma atmosferiyle birçok film ve dizi yapımcısının ilgi odağı olan şehrin sokaklarında her an çekim yapanlara rastlamak mümkün.
Osmanlı Dönemi’nde Ragusa olarak bilinen Dubrovnik, Hırvatistan’ın ve Adriyatik’in en popüler turizm destinasyonlarından biri. Orta Çağ’dan kalan tarihi eserlerle ünlü olan şehrin nüfusu 50 bine yaklaşıyor.
Adriyatik Denizi’nde, Dalmaçya Kıyıları’nın güneyinde bulunan şehir, Adriyatik’in İncisi olarak isimlendiriliyor. Game of Thrones dizisinin bazı bölümlerinin çekildiği şehir, son yıllarda Avrupa’nın en çok ziyaretçi çeken destinasyonlarından birine dönüştü.
Dubrovnik Gezi Rehberi
Akdeniz’in Adriyatik’e uzanan kolda, yemyeşil bir kent olan Dubrovnik, Adriyatik kıyılarının kayalık ve dar yollarının kıvrımlarından sonra varacağınız bir doğa harikası. Eski ismi Ragusa olan Dubrovnik, aynı zamanda Balkanlar’ın en eski kentlerinden biri.
12 ile 17. yüzyıllar arasında inşa edilen, toplamda 1,942 metreye uzanan görkemli surlarla çevrili olan tarihi şehir dokusu, insanı gerçek hayattan uzaklaştırmaya yetiyor. Geçmişte büyük yıkım ve depremler yaşasa da Dubrovnik ruhundan hiçbir şey kaybetmemiş.
Yugoslavya’nın parçalanması döneminde sıkıntılı günlerin yaşandığı Dubrovnik, iç savaş boyunca Sırplar tarafından bombalandı. Eski dokunun büyük bölümünün zarar gördüğü şehir, restorasyon çalışmalarının sonuçlanması ile 2005 yılında eski günlerine döndü.
Adriyatik Denizi’nin en popüler ve turistik şehirleri arasında yer alan Dubrovnik, masmavi denizi ve ticari açıdan işlevsel olan limanı ile önemli bir merkez. Dalmaçya kıyılarının güneyinde, denize uzanan bir burun üzerine kurulu olan kent, Balkanların en eski şehirlerinden biri olarak da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde haklı bir yere sahip.
Dubrovnik, plaj, doğal güzellik ve tarihi eserleri ile tatilcilerin gözdesi. Dubrovnik gezilecek yerler açısından çok sayıda alternatif sunuyor. Ziyaretçilerine zaman tünelinde yolculuk hissettiren şehir, sakin ve korunmuş yapısını gelişen turizme rağmen kaybetmiyor.
Dubrovnik Gezilecek Yerler
Eski şehir dokusunun korunduğu, surlar içerisinde bulunan Stari Grad’da Barok ve Rönesans mimarisinin izlerini deneyimlemek ziyaretçiler üzerinde etkileyici bir his yaşatıyor. Kemerli yoluyla Dominikien Manastırı, Sponza Sarayı, Fransisken Manastırı ve Prensin Sarayı şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Yaz döneminde tıklım tıklım olan Lokrum Adası, plaj ve bahçeleriyle ünlü. Yine yaz aylarında Lovrijenac Kalesi’nde gerçekleştirilen gösteriler baş döndüren güzellikte.
1. Şehir Duvarları
Dubrovnik’in Surları, şehri ziyaret eden birçok kişinin ilk uğrak yeri. Duvarların yapımındaki ustalık ortaya çıkıyor ve kuleden kuleye doğru ilerlerken rakipsiz panoramik manzaralar sunuyor.
2. Revelin Kalesi
Eski Liman’a bakan Revelin, 1549’da tamamlanmış ve 1667 depreminde sağlam kalmış. İnşa edildiği dönemde meclis üyelerinin kentin yeniden inşasını planlamak için bir araya geldiği yermiş. Katedral hazineleri aceleyle burada saklanmış. Bugün, Revelin bir gece kulübüne ev sahipliği yapıyor ve Dubrovnik Festivali etkinliklerine sahne oluyor.
3. Lovrijenac
Günümüzde Dubrovnik Festivali’nde Hamlet’in geleneksel açık performansında kullanılan Lovrijenac kalesi, bir zamanlar seçilmiş bir komutan altında 25 asker tarafından yönetilmiş. 1667 depreminden sonra yeniden inşa edilen duvarları, “Özgürlük Dünyadaki Tüm Altınlar da verilse Satılmamalıdır” sloganını taşıyor.
4. Teleferik
Dubrovnik’te Srđ Dağı’nın tepesinden Eski Şehir’in duvarlarına yalnızca 4 dakikada ulaşımı sağlayan teleferik turuncu rengiyle şehrin sembollerinden. Teleferik’in üst noktasında yer alan Panorama bar/restoranda manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
5. Orlando Sütunu
1418’de inşa edilen Orlando Sütunu, yaklaşık 400 yıl boyunca Dubrovnik’in bağımsızlığını sembolize ediyordu. Burada gösterilen figür, Charlemagne’de askeri bir lider ve erken ortaçağ edebiyatı için ilham kaynağı olan Orlando olarak bilinen Roland.
6. Kutsal Duyuru Kilisesi
1991 yılında Dubrovnik Kuşatması sırasında Sırp kuvvetleri tarafından bombalanan Kutsal Duyuru Kilisesi, kentin ana Ortodoks ibadet evi. Düz olan dış cephe, içerideki muhteşem ikonalar koleksiyonunu gizliyor – ayrıca, ayrı bir giriş tarafından erişilen bir müzeye de sahip. Fotoğraf çekmek kesinlikle yasak.
7. Dubrovnik Savunucuları Anıt Odası
Sponza Sarayı’ndaki ayrı bir sergi olan Anıt Odası, 1991’den 1995’e kadar süren İç Savaş Dönemi’nin unutulmaması gereken acı olayları için mutlaka uğramanız gereken bir yer. Odanın duvarlarında, şehri Sırp ve Karadağlı kuvvetlerinden koruyan ölen gençlerin portreleri bulunuyor.
8. Rupe Etnografya Müzesi
Dört katlı eski bir tahıl ambarı deposunda bulunan Rupe Etnografya Müzesi, eski deniz gücünü çevreleyen kırsaldaki geleneksel yaşam tarzını gösteriyor. Tekstil ürünleri, el sanatları, yerel aletler ve festival kostümleri, kısa mesafedeki köylerde çok az şey değiştiğini gösteren fotoğraflarla birlikte sergileniyor. Bölgenin tarihi kültürü ve yerel yaşamına tanık olmak için görmelisiniz.
Dubrovnik yeme-içme
Yemek kültüründe Akdeniz etkilerinin ağır bastığı Dubrovnik mutfağı, çoğunlukla zeytinyağlılardan ve deniz ürünlerinden oluşuyor. Et yahnileri, makarna ve ekmek çeşitleri, kalamar dolması gibi taze ürünlerle yapılan doğal yemekler, Hırvat yerel tatlarının temeli.
Bunların arasında Zagreb bifteği, Zagreb gablec (şarap, pırasa, kıyılmış et), kotlovina (etli yahni), krpice sazeljem (lahana yemeği) ve Purica smlincima (hindi) bulunuyor. Macar, Avusturya ve İtalyan mutfaklarından etkiler taşıyan mutfağından örnekler tatmak isterseniz eski şehir bölgesi ve liman kesimi ile Stardun Caddesi öne çıkıyor.
Ev yapımı brendi olan “travarica”, düşük alkol oranı ve hafif aromasıyla “orahovica” ve yerel Hırvat biralarını tatmadan dönmeyin!
Dubrovnik’e Nasıl Gidilir
Türkiye’den bu güzel Adriyatik şehrine doğrudan uçuş dönemsel olarak gerçekleştiriliyor. Bazı tur şirketleri ile charter sefer düzenleyen havayolu şirketlerini takip ederek direkt olarak şehre gitmek mümkün.
İstanbul’dan Hırvatistan’ın başkenti Zagreb aktarmalı olarak haftanın her günü Dubrovnik’e ulaşılabiliyor. Bir başka alternatif ise İstanbul’dan Karadağ’ın başkenti Podgorica’ya direkt uçarak, ardından 150 kilometrelik karayolu yolculuğu gerçekleştirmek. Havalimanı şehir merkezine 22 kilometre mesafede. Dubrovnik uçak bileti fırsatlarına göz atmakta yarar var.