Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Fethiye, dünyanın en güzel denizi Ölüdeniz’den, Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu Likya Yolu’na, Rodos Şövalyeleri’nin yaşadığı Şövalye Adası’ndan, kendine has coğrafyasıyla Kelebekler Vadisi’ne kadar pek çok güzelliğiyle her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgisini çekiyor.
Özellikle yaz aylarında tatilci akınına uğrayan Fethiye’nin çevresinde onlarca doğal güzellik, tarihi antik kent, koy, plaj ve yürüyüş rotası var. Fethiye’yi keşfetmeye başlamadan önce Fethiye gezilecek yerler listesine mutlaka göz atın.
Dalaman uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Fethiye Gezilecek Yerler
1. Kelebekler Vadisi
Babadağ’ın eteklerinde yer alan Kelebekler Vadisi, Fethiye denildiğinde akla gelen ilk yerlerden. 1995 yılından bu yana birinci derece sit alanı olan ve koruma altında olan vadi endemik bitki türleri, muhteşem denizi ve plajıyla tatilcilerin gözdesi.
İsmini içerisinde barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden alan vadi, ekolojik tarım, kültür ve sanat etkinlikleri ile dünyanın en özgün bölgelerinden biri. Karadan ulaşımın olmadığı vadiye Ölüdeniz’den kalkan teknelerle ulaşım sağlanıyor.
2. Kabak Koyu
Kabak Koyu, Fethiye’nin eşsiz doğal güzelliklerinden biri. 200 metre boyunca uzanan koy, yaban hayatı ve bakir doğası ile cenneti andırıyor. Üç tarafı dağlarla çevrili bir kanyonun ucunda uzanan Kabak Koyu çevresinde çok sayıda konaklama tesisi bulunuyor.
3. Kayaköy
Eski bir Rum köyü olan Kayaköy, Karmilassos Antik Kenti’nin üzerinde yer alıyor. Mübadele döneminde yerel Rum halkın Yunan adalarına gönderildiği köy bir süre Türklere ev sahipliği yapmasına rağmen ilerleyen yıllarda terk edildi. Taş evleriyle muhteşem bir görüntüye sahip olan köyde dini yapılar ve taş evler görülmeye değer.
4. Ölüdeniz
Turkuaz rengine çalan deniziyle Fethiye’nin en gözde tatil merkezlerinden biri olan Ölüdeniz, Ölüdeniz Plajı ile ünlü. Antik Çağ’da ‘ışık ve güneş diyarı’ olarak anılan bu muhteşem merkez Fethiye merkezine 13 km uzaklıkta.
5. Pınara Antik Kenti
Bir Likya kenti olan Pınara Antik Kenti, Fethiye’ye 45 km. mesafedeki Minare Köyü yakınında bulunuyor. Adını Likya dilinde “yuvarlak” anlamına gelen “Pinare” den alan kent, Babadağ eteklerinde yer alıyor. Antik Çağ’dan kalma kaya ve lahit mezarları, sur duvarları, hamam, tiyatro, agora gibi kalıntıları görülebileceğiniz bu kent sizi adeta geçmişe götürüyor.
6. Telmessos
Likya Uygarlığı’ndan günümüze ulaşan Telmessos Antik Kenti, Fethiye’nin en önemli örenyerlerinden biri. Adını Apollon’un oğlu Telmessos’tan aldığını düşünülen kent, Fethiye’nin Kesikkapı Mahallesi’nde bulunuyor. Antik dönemlerden günümüze kadar ulaşan Likya’ya özgü kaya mezarları, lahitleri, kale ve tiyatrosuyla bir açık hava müzesine benzeyen kent, Fethiye’de görülmesi gereken önemli arkeolojik alanlardan.
7. Çalış Plajı
Fethiye çevresindeki plajlara göre daha sakin ve huzurlu olan Çalış Plajı, Fethiye merkeze 5 km uzaklıkta. 2 kilometreyi aşan uzunluktaki bu geniş, kumlu ve ulaşımı kolay plaj, temiz denizi ve Fethiye Körfezi’nin eşsiz manzaralarıyla Fethiye’nin en iyi plajları arasında yer alıyor. Aynı zamanda caretta carettaların da yaşam alanlarından biri olan plaj, bünyesindeki tesislerle su sporu aktiviteleri için de uygun.
8. Letoon
Antik Çağlar’da önemli dinsel ve politik bir merkez olan Letoon; Akdeniz kıyısından yaklaşık 3,5 km içerde, Kumluova Köyü’nün yakınında bulunuyor. Tarihi M.Ö. 7 yüzyıla kadar uzanan önemli kalıntıları ve kitabeleriyle 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş olan kentte, binlerce yıllık tapınaklar, bir kilise, bir çeşme ve bir Helenistik Dönem tiyatrosu görülebiliyor.