Tortum, Erzurum’un en güzel ilçelerinden biri. Erzurum’un kurak ikliminden bambaşka bir doğaya geçmiş gibi hissediyor insan Tortum’da. Tortum gezilecek yerler içinde göz alıcı manzaralara, müthiş doğa oluşumlarına ve şaşırtıcı bir tarihe tanıklık ediyorsunuz.
Benim belki de Erzurum ilçeleri içinde gezmekten en keyif aldığım yer burası. Dünyanın en yüksek üçüncü şelalesine ev sahipliği yapıyor bu topraklar. Tortum gezilecek yerler listemizde 8 yer bulunuyor. Güne erken başlayarak bu yerlerin tamamını 1 günde gezebilirsiniz.
Tortum Gezilecek Yerler
Tortum Gölü
Göz alabildiğine uzanan bir turkuaz düşünün, üstelik enfes dağlarla çevrili. Nasıl bir manzara geliyor gözünüzün önüne bilmiyorum ama Tortum Gölü hayallerinizin de ötesinde. Yansımalar inanılmaz fotojenik. Yol boyunca gölün kenarından ilerlerken daha alçak göle yakın yerlerde mutlaka durun ve bol bol fotoğraf çekin. Daha yüksek noktalarda da seyir teraslarını görebilirsiniz. Bu noktalarda da manzaranın tadını çıkarın.
Tortum Gölü, Tortum İlçesi’ne 35 kilometre mesafede, Erzurum-Artvin yolu üzerinde yer alıyor. Tortum Gölü oluşumu ile ilgili 18’nci yüzyılda Kemerli Dağ’dan inen bir heyelan kütlesinin Tortum Çayı’nın önünü kapaması sonucu oluştuğu biliniyor. Dar ve dik bir vadide 8 kilometre boyunca uzanıyor.
Tortum Gölü’nün güney ucunda küçük bir kuş cenneti de bulunuyor. Gölün bulunduğu vadi yırtıcı kuşların uğrak yeri. Burada Türkiye’deki dört akbaba türünü de görebilirsiniz.
- Konum burada.
Tortum Cam Seyir Terası
Son yıllarda Türkiye’nin en güzel manzara noktalarında sıkça görüyoruz cam seyir teraslarını. Tortum Gölü üzerinde de manzaraya doyabileceğiniz Tortum Cam Seyir Terası bulunuyor. 12,3 metre uzunluğundaki uzun ve geniş alanlı cam terastan Tortum Gölü’nü izlemek inanılmaz keyifli.
Boşlukta yürüyormuş hissine kapılacağınız bu cam teras yerden tam 143 metre yükseklikte. Benim biraz yüreğimi hoplatan Tortum cam seyir terası Tortum gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken yerlerden.
- Konum burada.
Tortum Kalesi
Tortum Kalesi Tortum’un 20 km batısında, Tortum Kale köyünde yer alıyor. İlk yapılışına ilişkin net bir bilgi bulunmuyor. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bu kalenin Memaroz/Mamrel olarak adladırılan Gürcü hükümdarı tarafından inşa edildiğinden bahsediliyor.
Kale, Vezir Ahmed Paşa komutasındaki Gürcistan seferi sırasında 9 Eylül 1549’da kuşatılmış. Savunucuları 13 Eylül’de teslim olunca kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmış. Osmanlı hakimiyetine girmesiyle Çıldır Eyaleti’ne bağlı Tortum sancağı oluşturulmuş ve Tortum Kalesi de bir süre bu sancağın merkezi olmuş.
- Konum burada.
Tortum Şelalesi
Beni her gördüğümde inanılmaz etkileyen bir şelale Tortum Şelalesi. Coşkulu akışı, su damlalarının sıçrayıp yüzümü yıkayışı, önünde oluşan gökkuşağı ile büyüleniyorum resmen. Mükemmel güzellikteki bu şelale Erzurum Tortum gezilecek yerler rotanızda olmazsa çok şey kaybedersiniz benden söylemesi.
Tortum Şelalesi’ne ne zaman gidilir derseniz kışın gitmenizi pek önermiyorum. Erzurum’un -40’lara varan soğuklarını düşünürsek şelalenin de donacağını tahmin edebiliriz. Bazı sporcular donmuş şelalenin üzerinde tırmanıyorlar kışın. Yaz aylarında ise su seviyesinde azalma olabiliyor. Şelaleyi tüm coşkusuyla görebileceğiniz aylar Mayıs ve Haziran ayları.
Tortum Şelalesi, Tortum Gölü’nün Tev Vadisi’ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuş. 21 metre genişliğe sahip şelale 48 metre yükseklikten dökülüyor. Çevre düzenlemesi geçtiğimiz yıllarda yapıldı ve oldukça güzel oldu. Merdivenler oldukça bakımlı ve sağlam durumda. Şelaleye doya doya bakabileceğiniz, harika fotoğraflar çekebileceğiniz seyir terasları bulunuyor.
- Konum burada.
Tortum Yüzen Adalar
Tortum ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki Zökün Gölü‘nde bulunan Yüzen Adalar görebileceğiniz en ilginç doğal oluşumlardan. Yemyeşil bir doğanın içinde yer alan Zökün Gölü’nün içinde sanki karadan kopmuş ve gölün içinde gezintiye çıkmış küçük adacıklar bulunuyor. Evet bu adalar yüzüyor!
Bu muhteşem doğa oluşumu turizme de kazandırılacak. Burada bir tesis yapılması için gerekli çalışmalar yürütülüyor. Erzurum’da gezilecek doğal yerler içinde Tortum Yüzen Adalar sizi kendine hayran bırakacak.
Tortum Yedi Göller
Yedigöller yalnızca Bolu’da var sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Erzurum’un da Yedigöller’i var hem de saklı bir hazine gibi dağların arasına gizlenmişler. Tortum Şelalesi’nden akan sulardan oluşan irili ufaklı göller, Ulubağ Köyü sınırlarında bulunuyor. Yeşillikler arasında kaybolan göller, eşsiz manzaralarıyla görenleri büyülüyor.
Burası hafta sonları Erzurumluların kaçış noktası, harika bir mesire alanı. Burada piknik masaları, çocuk oyun alanı, alabalık restoranları bulunuyor. Gölün etrafında yürüyüş yapabilir, köyde yaşayanların tezgahlarından satışını yaptıkları doğal ürünlerden satın alabilirsiniz.
- Konum burada.
Engüzekkapı Kalesi
Engüzekkapı Kalesi‘nin yapım tarihi bilinmiyor. Mimari özelliklerinden yola çıkıldığında, Orta Çağ’da inşa edildiği tahmin ediliyor. Erzurum- Artvin Karayolu üzerinde, Tortum Çayı’na hâkim bir konumda bulunuyor. Sarp ve yüksek bir kayalık üzerinde yapılan kale konumu itibariyle oldukça stratejik özelliğe sahipmiş.
Kale kalıntıları arasında su yolları, tapınak, hamam ve fırın bulunuyor. Engüzekkapı Kalesi, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 10.03.2006 tarih ve 262 sayılı kararı ile korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiş.
- Konum burada.
Haho Kilisesi
Haho Kilisesi yani Hahuli Manastırı Gürcistan’ın güneybatısında, Tao bölgesinde orta çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. Günümüzde Erzurum’un Tortum ilçesindeki eski adıyla Hahuli (yeni adı Bağbaşı) köyünde yer alıyor. 10. yüzyılda kurulmuş olan manastırın ana kilisesi 19. yüzyılda camiye dönüştürülmüş ve Taş Cami ismiyle anılmaya başlanmış.
Bir köyün içinde evlerin ve ağaçların arasından ilerlerken birazdan karşınıza böyle bir tarih çıkacağını asla tahmin edemiyorsunuz. Ve aracınızdan inip meyve bahçelerinin arasından geçip kiliseyi gördüğünüzde nutkunuz tutuluyor. Haho Kilisesi mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.
- Konum burada.
Öşvank Kilisesi
Öşvank Kilisesi aslında Uzundere İlçesi Çamlıyamaç Köyü’nde bulunuyor ancak Tortum’a oldukça yakın olduğu için listemizde olsun istedim. Renkli taş bezemeleri ve kabartma figurleri ile ünlü bu kilise. Kitabesine göre Gürcü Bağratlı Hanedanlığı zamanında 3’üncü Adernese’nin oğlu Magistras Bağrat tarafından 963-973 yılları arasında yapılmış.
Kilisenin iç bölümlerinde görülen freskler, 1036’da, Jojil Potrikios tarafından yapılmış. Yapının iç bölümlerinde bulunan sütunlar bitkisel motifler ve dini resimlerle bezenmiş. Kilisenin içinde hamam, yatakhane, vaftizhane, rahip evleri, mutfak ve kütüphane gibi bolümler bulunuyor.
- Konum burada.
Tortum gezilecek yerler listemizde yer alan noktalar hafızalarınıza kazınacak ve size unutulmaz anlar yaşatacak. Bu nefis yerleri görmek bir Erzurum uçak bileti kadar yakın. 🙂 Mutlu seyahatler.