Fethiye, Muğla‘nın olduğu kadar Akdeniz ve Ege‘nin de önemli turizm merkezlerinden biri. Dünyanın en iyi kumsalı seçilen Ölüdeniz, Dalyan, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Kral Mezarları gibi adresleri ile yalnızca deniz ve güneş tatili için değil, tarih ve doğa meraklılarına da eşsiz bir seyahat vadediyor. Bir yandan da ilçe, Fethiye kent merkezindeki gezilecek yerleri ile de oldukça zengin.
Kendisine hayran bırakan koyları, plajları, adaları ve doğasının yanı sıra, Babadağ’da yamaç paraşütü, Dalaman Çayı’nda rafting, Af Kule’de dalış imkânı sunan Fethiye, Ölüdeniz’den Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu Likya Yolu’na, Rodos Şövalyelerinin yaşadığı Şövalye Adası’ndan turkuaz güzellikteki Kaputaş Plajı’na dek pek çok güzelliğe sahip. 12 Adalar Tekne Turu ise bir Fethiye seyahatinin olmazsa olmazlarından.
Fethiye Merkez Gezilecek Yerler
Likya-Karia sınırında bir kıyı kenti olan Fethiye’nin antik çağdaki ismi Telmessos, aynı zamanda kentin ilk yerleşim merkezini oluşturuyor. Modern şehrin içinde kalan Amnitas Kaya Mezarları ise, kentin güneyindeki kayalıklarda yer alıyor.
Fethiye merkez gezilecek yerleri, sahilden başlayarak şehrin içine doğru çizilen bir rota ile keşfetmek mümkün. Diğer yandan Fetiye kent merkezinde yer alan yat limanından, günlük tekne turları düzenleyen firmalarla adalara doğru püfür püfür bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bölgede en çok sevilen aktivitelerden biri olan cip safarilerle, sabah erken saatlerinden güneş çekilinceye dek Fethiye’nin görülmesi gereken tüm noktalarını gezebilirsiniz. Letoon Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Telmessos Antik Kenti, Tlos Antik Kenti, Saklıkent Kanyonu cip safari turlarının popüler duraklarından.
Gündüz kent merkezinde yer alan Fethiye Müzesi’ni gezdikten sonra, Çalış Plajı’nda kendinizi Akdeniz’in berrak sularına bırakabilir, güneşin batmasına yakın saatlerde de sahil boyunca yürüyüşe çıkabilirsiniz.
1. Fethiye Müzesi
Fethiye Müzesi, ilk olarak 1962’de, 1957’de yaşanan depremden sonra yeniden yapılanan kentten ve çevresinden toplanan eserlerle oluşturulmaya başlandı. Daha sonra 1987’de şimdiki yerinde hizmet vermeye başlayan Fethiye Müzesi kurularak, tamamı Fethiye ve çevresinden derlenen eserler arkeolojik ve etnografik olmak üzere iki salonda sergilenmeye başlandı.
Sergilenen eserlerin büyük bir bölümünü seramik grubu eserlerin oluşturduğu arkeoloji bölümünde, kronolojik sırayla MÖ. 3 binden başlayarak Bizans Dönemi sonunda kadar tarihlenen heykel, heykel başları, seramik, cam, metal ve sikkelerden oluşan eser grupları sergileniyor. Ayrıca bölge tarihi ve bölge kültürü hakkında önemli bilgiler sunan yazıtların da bulunduğu arkeoloji bölümünde, Tlos ve Kaunos Antik Kentleri’nden gelen eserler, bölge tarihi ve bölge kültürü hakkında önemli bilgiler sunan Üç Dilli Yazıt gibi yazıtlar da bulunuyor. Müzenin önemli bir başka eseri de Artemis kültü ile ilintili Kumrulu Genç Kız Heykeli ve yanındaki iki kadın heykeli.
Müzenin etnografya salonunda ise yöreye has çeşitli el dokuma örnekleri, el işlemeleri, kaftanlar, üç etekler, gümüş takılarda yer almaktadır. Bu bölümde ayrıca tüm üniteleri ile faal durumda ahşaptan yapılmış dastar tezgâhı sergileniyor. Fethiye Müzesi’nin açık mekânında ise, büyük taş bloklu eserler, lahit mezarlar ile Likya kültürünün bir ürünü olan Izraza Anıtı sergileniyor.
Fethiye Müzesi
Kesikkapı Mahallesi, 505. Sokak No:4, 48300 Fethiye/Muğla, http://fethiyemuzesi.gov.tr/
(0252) 614 11 50
Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 15 Nisan-2 Ekim: 09.00-19.00, 3 Ekim-14 Nisan: 08.00-17.00
Giriş Ücreti: 5 TL, MüzeKart geçerli.
Dini bayramların birinci günü saat 13.00’e kadar kapalı.
2. Telmessos Antik Kenti
Telmessos Antik Kenti, Fethiye’nin ilk yerleşim bölgesi olan antik kent. Akdeniz kıyı bandında kurulduğundan günümüze kadar yerleşimin kesintisiz sürdürüldüğü tek merkez konumundaki Telmossos Antik Kenti’nin geçmişi MÖ. 3 binlere dek uzanıyor. Antik dönemden itibaren pek çok deprem yaşayan ve zaman içerisinde kaybolan antik yapıların en önemlilerinden olan Telmessos, Herodotos tarafından, kahinlerine danışılan bir şehir olarak bahsediliyor. 7. yüzyılda Arap akınları yüzünden zayıflayarak önemini yitiren, MS. 8. Yüzyılda da ismi Anastasiupolis olarak değiştirilen Telmessos’ta Helenistik Dönem ve Roma Dönemi özelliklerini taşıyan ve MS. 3-4. Yüzyılda arenaya dönüştürülen tiyatroyu görebilirsiniz.
3. Amnitas Kaya Mezarları
Şehir merkezinde yer alan Amnitas Kaya Mezarları, 100’e yakın düzgün basamakla çıkılabilen Fethiye’nin eşsiz antik dokularından birini oluşturuyor. Kentin güneyindeki kayalıklara oyulmuş mezarlar ile şehrin çeşitli noktalarında yer alan lahit mezarlar, Fethiye’nin antik çağdan günümüze ulaşan en eski kalıntılarını oluşturuyor. Bu kaya mezarlarından en ünlüsü ve en görkemlisi ise, hiç şüphesiz sol ante duvarı üzerindeki yazıta göre Amintas Mezarları.
MÖ. 4. Yüzyıla ait Likya döneminden kalma mezarlar, Likya döneminde yüksek statülü kişiler için, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalara işlenmiş. Muazzam bir Fethiye ve deniz manzarasının bulunduğu bölgede, iki katlı, ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli kapağın yer aldığı mezarları görebilirsiniz. Mezarların kapağının her iki yanı, kişinin yaşamı ile ilgili olduğu düşünülen, savaşları resmeden fresklerle bezeli. Bu mezar aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülürken yaklaştıkça, büyüklüğü karşısında duyduğunuz hayranlık artıyor. Diğer yandan Fethiye’de görülmeye değer pek çok lahit mezar bulunuyor.
4. Fethiye Kalesi
Modern kentin Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Fethiye Kalesi, sahilden bakıldığı zaman Amintaş Kaya Mezarlarının hemen sağında bulunuyor. Devşirme malzeme kullanılarak, Orta Çağ’da inşa edilmiş olduğu düşünülen büyük bir kale kalıntısı olan Fethiye Kalesi’nin büyük bir bölümü ana kaya üzerine kurulu. Savunma amaçlı yapılmış ve kullanılmış bir yapı olan kalenin 15. Yüzyılda Rodos Şövalyeleri tarafından onarıldığı düşünülüyor. Duvarlara oyulmuş birkaç yazı ve tarihi belirsiz bir sarnıç dışında kale içinde başka bir kalıntı bulunmuyor. Fethiye kent merkezine 2 km uzaklıkta, yaklaşık 40 basamak tırmanılarak ulaşılan kalenin bulunduğu bölgeden etkileyici bir Fethiye manzarası izleyebilirsiniz.
Sahil boyunca yaklaşık 1 km uzanan, birçok ticari gulet ve yerel balıkçı tekneleri için konaklama yeri olan Belediye Yat Limanı’nın yanı sıra, Fethiye’de bir marina daha bulunuyor. İkincisi ise Ece Saray Resort ve Fethiye Marina’ya ait olan ticari yat marinası. Burası, Fethiye’nin Karagözler beldesi yakınında muhteşem bir konumda bulunan, belediyeninkine göre daha yeni. Ayrıca Fethiye kordon boyunda güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Kafeler, günlük tekne turları yani hemen hemen her şey kordon boyunda.