İnsanlık tarihinin en eski şehirlerinden biri olan Gaziantep, Mezopotamya ile Anadolu’nun arasında önemli bir geçiş güzergahı. Kurulduğu dönemden günümüze üzerinde yerleşimin aralıksız devam ettiği şehir, dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu şehirde görmeniz gereken en görkemli yapılardan biri de tarihi kalesi. Gaziantep Kalesi yazımda kale ile bilgili bilmeniz gereken tüm detayları sizinle paylaşacağım.
Gaziantep Kalesi Hakkında Bilgiler
Gaziantep Kalesi Tarihi
Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Tarihi günümüzden 6000 yıl eskiye, Kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu tahmin ediliyor. Gaziantep Kalesi ne için yapılmıştır derseniz, kalenin ilk olarak Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı ve zaman içerisinde genişletildiği yapılan arkeolojik kazılarla anlaşılmış.
Bugünkü halini kaleler mimarı olarak bilinen Bizans İmparatoru Iustinianos döneminde almış. Bu dönemde kale önemli bir onarım geçirmiş. Bizans döneminden sonraki yıllarda Memlükler, Dulkadiroğluları ve Osmanlılar kaleyi zaman zaman onarmışlar. Ana kapı üzerinde yer alan kitabeden, ana kapı ve kale köprüsünün iki yanındaki kulelerin,Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1557’de yeniden yaptırıldığı anlaşılıyor.
Gaziantep Kalesi’nin Özellikleri
Asırlara meydan okuyarak dimdik ayakta kalmayı başaran Gaziantep Kalesi, yaklaşık 30 metre yüksekliğinde şehre hâkim bir tepe üzerine yer alıyor. Görkemli duruşuyla ben buradayım diyor ve tepeden tüm Gaziantep’i selamlıyor. Türkiye’de ayakta kalabilen şehir kalelerin en güzel örneklerinden biri burası.
Gaziantep Kalesi’nin İçinde Neler Var?
Kale bedenleri üzerinde 12 adet kule bulunuyor. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde kalenin 36 burcu olduğundan bahsediyor. Günümüzde bunların yalnızca 12’sini görebiliyoruz. Geri kalan 24 burcun ise kalenin dış surları üzerinde bulunduğu ve günümüze kadar gelemediği düşünülmektedir. Kale çevresinde bir hendek bulunuyor ve kaleye geçiş köprü ile sağlanıyor. Kale köprüsünü geçip, asıl kale kapısına ulaşmadan, sol tarafta halk tarafından İmam-ı Gazali Hazretlerinin Makamı olarak adlandırılan bir burç yer alıyor.
Kale kapısından girince, kalenin iç kesimlerine ve üstüne doğru açılan iki yol var. Soldaki yoldan, kalenin üst kısmına ulaşılıyor. Diğer yoldan ise; galeri, dehliz ve kale odalarına gidiliyor.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi tarafından yürütülen arkeolojik kazılar sonucunda, Osmanlı dönemine ait bir hamam ile bir cami ortaya çıkartılmış. Hamamın banyo, buhar odası ve bacaları bulunuyor.
Gaziantep Kalesi Hikayesi
Gaziantep Kalesine dair bir çok hikaye anlatılır. Bu hikayelerden biri kalenin yapılışına dair bir efsane. Bu efsaneye göre kaleyi zengin bir kadın yaptırıyormuş. Bir gün sokağa çıkan kadın yolda bir cenaze götürülüşüne denk gelmiş. Yanındaki uşağına “ne oluyror” diye sormuş. Uşak; “Efendim, insanlar bir gün ölür, ölülerini de tabut içinde taşır, mezarlığa götürür ve toprağa gömerler. Gördüğünüz tabutun içinde dün bizim gibi canlı olan bir insan var.” demiş.
Bunun üzerine zengin kadın uşağıyla beraber geri dönmüş ve kaleyi yapan ustaları yanına çağırmış. ” Bırakın kale yarım kalsın, ben ölümü hiç düşünmezdim.” demiş. Halk arasında anlatılan bu hikayeye göre Gaziantep Kalesinin tarihi eski çağlara kadar uzanıyor.
Gaziantep Kalesi’nin ismine dair bir efsaneye göre ise kalenin asıl adı Kala-i Füsus imiş. Bu hikayeye göre kaleyi bölgenin sahibi olan bir kız yaptırıyormuş. Kalenin yapım masrafını karşılamak için çok kıymetli bir taşı olan yüzüğünü satmış. Bunun için kaleye, yüzük kalesi anlamına gelen Kala-i Füsus adı verilmiş.
Gaziantep Kalesi Giriş Ücreti
- Gaziantep Kalesi giriş ücreti 10 TL. Burada müze kart geçerli değil.
- Pazartesi hariç her gün ziyarete açık.
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:30
Gişe Kapanış Saati: 17:00
Gaziantep’e Nasıl Gidilir
Gaziantep, Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birbirine bağlayan koridorda yer alıyor. Türkiye’nin dört bir yanından karayolu ve şehirlerarası otobüslerle bu güzel kente gelmek mümkün. Antalya, İzmir, İstanbul ve Ankara’dan direkt uçak seferlerinin düzenlendiği şehre ulaşmak oldukça kolay. Bunun için Gaziantep uçak bileti seçeneklerine göz atmak gerekiyor.
Gaziantep otobüs bileti seçeneklerine de göz atabilirsiniz.
Havayolu şirketlerinin uygun kampanyaları, ekonomik bilet seçeneklerinin artmasıyla birlikte Gaziantep’e gitmek daha da kolaylaştı. Yemekleriyle, tarihi han ve bedestenleriyle, Zeugma Müzesi, baklavası ve kalesiyle Gaziantep’i keşfetmek için hemen şimdi yola çıkın.