Göreme Açık Hava Müzesi ve Kapadokya, tarihi yerleşimler, yer altı şehirleri, şapeller ve peri bacalarıyla görülmesi gereken milli parklarımız arasında yer alıyor. Jeolojik oluşumlarıyla dünyanın en özgün bölgelerinden biri olarak kabul edilen Göreme, turizm, gezi ve eğitim olanaklarına ev sahipliği yapıyor. Erciyes ve Hasan dağı tüflerinin rüzgar ve su aşındırması sonucunda oluşan kaya şekilleri, bölgenin en ilgi çekici özelliği olarak biliniyor. Yazın serin, kış mevsiminde ise ılık olan, kayaya oyulan yapılar gezginlerin gözdesi.
Kapadokya Bölgesi Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden oluşan geniş bir coğrafya. Kapadokya’nın en ilgi çekici yerlerinden Göreme, özellikle 7 ve 13 yüzyıllar arasında baskılardan kaçan Hristiyanların sığındığı önemli bir dini merkeze dönüştü. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bölgede, Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı gezilecek yerler arasında yer alıyor.
Tarih boyunca çeşitli uygarlıklar tarafından tarafından yerleşim ve tarım amaçlı kullanılan Göreme’de, dünyada eşi benzeri olmayan coğrafi şekiller görülebiliyor. Göreme Açık Hava Müzesi dar bir alanda çok sayıda ve iyi korunmuş eseri bir araya getirmesiyle önem taşıyor. En az doğa kadar muhteşem işler başaran insan eliyle, taşlık harikalar diyarı haline gelen vadide, mağaralar, yaşam merkezleri, tapınaklar, ahırlar ve ambarlar görülebiliyor.
Kalkolitik Dönem’den bu yana sürekli yerleşim alanı olan Kapadokya, kuzeyde Kızılırmak, doğuda Yeşilhisar, güneyde Hasan ve Melendiz dağları, batıda Aksaray ve kuzeybatıda Kırşehir ile çevrili.
Antik dönemde birbiri ardına gerçekleşen volkanik patlamalarla bölge, kalın bir toz tabakası altında kalmış. Daha sonradan sünger taşı olarak isimlendirilen bu yapı, yağmur ve rüzgarın etkisiyle sağlamlaşmış. Erozyonun etkilediği Göreme Vadisi, inanılmaz biçimde şekil alırken, bölgede yaşayan insanlar bu şekillere uyum sağlayarak yapılaşmış. Kayaların oyularak, tünellerle desteklendiği şehir yapısı büyük bir kültürel bölgeye dönüşmüş.
Dünya Miras Listesi’nde 6 Aralık 1985 tarihinden bu yana bulunan Göreme ve Kapadokya Milli Parkı ziyaretçilerine eşsiz bir şölen sunuyor. Çok iyi korunarak günümüze kadar ulaşan, 7. yüzyıldan kalan mağara resimleri ziyaretçileri hayrete düşürüyor. Bugün her biri müzeye dönüşen bu mağaralar, ev ve otel olarak da hizmet veriyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler bu Kapadokya otellerinde eşsiz bir deneyim yaşıyor.
Kapadokya’da yapacağınız en önemli etkinliklerden biri de Nevşehir’e bağlı Göreme’den kalkan balonlara binmek. Dünya miras listesinde yer alan bölgede gerçekleştirilen koruma çalışmaları Göreme’yi en az bin yıl daha ayakta tutmayı amaçlıyor.
Kapadokya’ya nasıl gidilir
Bölgeyi ziyaret edenler için Göreme ana merkez konumunda. Nevşehir, Avanos ve Ürgüp‘de bulunan konaklama tesisleri de ilgi görüyor. Göreme’ye gitmek için Kayseri veya Nevşehir’e uçmanız gerekiyor. Kayseri uçak bileti kampanyalarını takip edin. Kayseri ve Nevşehir havalimanlarından otobüsler aracılığı ile bölgeye ulaşılıyor. Ayrıca İstanbul, Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerden direkt otobüs seferleri de bulunuyor.
Milli Park’ı çevreleyen karayolu bağlantısı bölgeye kolay ulaşma imkanı sağlıyor. Batı ve güney yönünde Ankara-Adana karayolu, doğuda ise Kayseri aracılığı ile Avanos ve Ürgüp ziyaret ediliyor. Tur şirketlerinin gezi otobüslerini kullanarak gerçekleştirdiği geziler yoğun talep görüyor.
Nevşehir otobüs bileti seçeneklerine göz atın.
Ne zaman ziyaret etmeli
İç Anadolu Bölgesi’nde, yüksek ve kuru bir platoda bulunan Kapadokya, yazın sıcak ve kuru, kış mevsiminde ise soğuk ve kar yağışlı bir havaya sahip.
En uygun ziyaret takvimi olarak 15 Mart-15 Kasım arasındaki dönem gösteriliyor. Şehrin girişinde ziyaretçileri karşılayan rehberlerden tur satın almak mümkün. Kendi başına gezmek isteyenler için bisiklet, scooter ve kiralık araba seçenekleri mevcut.
Bölgeyi baştan başa deneyimlemek isteyenlerin Avanos, Ürgüp, Göreme, Akvadi, Uçhisar ve Ortahisar Kaleleri, El Nazar Kilisesi, Aynalı Kilise, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak Yeraltı Şehirleri, Ihlara Vadisi, Selime Köyü, Çavuşin, Güllüdere Vadisi, Paşabağ-Zelve’yi görmesi gerekiyor.