Türkiye, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan stratejik bri coğrafyada kurulu. Binlerce yıllık kültürel mirasın ve önemli tarihi olayların yansımalarını hissettiren Türkiye topraklarında birbirinden güzel müzeler ziyaretçilerini ağırlıyor. Her biri hatırı sayılır oranda ziyaretçinin ilgisini çeken müzelere uğrayarak ne kadar önemli bir coğrafyada yaşadığımıza tanık olabilirsiniz.
Türkiye’nin Kültürel Tarihi Miras Müzeleri
1. Trabzon Ayasofya Müzesi
Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon’u fethetmesinin ardından cami olmasına karar verilen Trabzon Ayasofya Müzesi, Birinci Dünya Savaşı döneminde depo ve hastane olarak da hizmet verdi. Mimarisinde Hristiyan etkisinin dışında Selçuklu Dönemi İslam Sanatının da izleri görülen yapının güney cephesinde, Adem ve Havva’nın yaratılışını anlatan kabartma bir friz yer alıyor.
Adres: Fatih Mahallesi, Zübeyde Hanım Caddesi, 61040 Ortahisar/Trabzon
Giriş ücreti: Ücretsiz
Ziyaret saatleri: 3 Ekim-14 Nisan dönemi: 08.00-17.00 / 15 Nisan-2 Ekim dönemi: 08.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.
Trabzon uçak bileti seçenekleri için tıklayın.
2. Sahip Ata Vakıf Müzesi
Anadolu Selçuklu Devleti vezirlerinden Hacı Ebubekir Zade Hüseyinoğlu Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılan Sahip Ata Vakıf Müzesi ve içinde bulunduğu Sahip Ata Külliyesi; 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Restore sürecinin ardından; tamamı cami, türbe, hankâh, çifte hamam, çeşme ve dükkanlardan oluşan külliyenin, hankâh ve türbe kısmı müze olarak kullanılmaya başladı. Müzede Kabe örtüsü, el yazması, rahle, seccade gibi dini anlam taşıyan bazı parçalar yer alıyor.
Adres: Sahipata Mahallesi, Taş Cami Uzunharmanlar Caddesi, No: 2 Meram/Konya
Giriş ücreti: Ücretsiz.
Ziyaret saatleri: 09.00-17.00, pazartesi hariç yılın her günü ziyarete açık.
3. İznik Ayasofya Müzesi
İznik Ayasofya Müzesi, İznik ve çevresindeki arkeolojik kazılardan çıkarılan arkeolojik ve etnografik eserlere ev sahipliği yapıyor. Şehrin merkezinde yer alan ve uzun yıllar kilise olarak kullanılan yapı, 1331’te Orhan Gazi zamanında camiye çevrildi. Günümüzde müzeye dönüştürülerek ziyarete açılan İznik Ayasofya Müzesi’nde yaklaşık 300 sikke, 500 İznik çinisi ve iki binden fazla arkeolojik eser bulunuyor.
Adres: Mahmut Çelebi Mahallesi, 16890 İznik/Bursa
Giriş ücreti: 5 TL
Ziyaret saatleri: 08.00-17.00, yılın her günü ziyarete açık.
4. Rakoçi Müzesi
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Rakoçi Müzesi, 18. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin bölgedeki en güzel örneklerinden biri. Rakoçi Müzesi’nin bir diğer özelliği de ülkesi tarafından vatan haini ilan edildikten sonra Avrupa’nın farklı ülkelerine giden Macaristan Prensi II. Ferenc Rakoczi’nin yaşamının son 15 yılını geçirdiği ev olması. Yıllar sonra Macar Hükumeti tarafından müzeye çevrilen bu evde, Rakoczi’ye ve ailesine ait eşyaların dışında Macar ve Türk vatandaşlarının yaptığı çeşitli el sanatı eserleri de sergileniyor.
Adres: Ertuğrul Mahallesi, Vali Konağı Caddesi, 59100 Merkez/Tekirdağ
Giriş ücreti: 3 TL, Müzekart geçerli değil.
Ziyaret saatleri: 08:30-19:00, pazartesi günü hariç haftanın her günü ziyarete açık.
5. Sırçalı Minare Mezar Anıtları Müzesi
Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında (1242), Bedreddin Muslih tarafından yaptırılan Sırçalı Medresenin 1960 yılında müze haline getirilmesiyle hayat bulan Sırçalı Minare Mezar Anıtları Müzesi, Konya’nın Meram ilçesinde yer alıyor. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde medrese olarak kullanılan günümüzde ise Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı zamanından kalma mezar taşlarının ve bazı taş eserlerin sergilendiği bir müze haline gelen yapı, sırlı tuğla ve çinilerle kaplı duvarlarıyla da hoş bir görünüm oluşturuyor.
Adres: Gazi Alem Şah Mahallesi, Sırçalı Caddesi Meram/Konya
Giriş ücreti: Ücretsiz.
Ziyaret saatleri: 08.30-17.30, pazartesi hariç yılın her günü ziyarete açık.