Resmi ismi İran Cumhuriyeti olan İran, İslam rejiminin etkisiyle çoğu kişinin önyargıyla baktığı bir Orta Doğu ülkesi. Bu önyargıları kırıp, rotasını İran’a çevirenleri ise harika manzaralar karşılıyor. Dışarıdan görünen sert imajı, kültürel ve tarihi güzellikleriyle yerle bir eden bu büyüleyici ülkede, buram buram tarih kokan şehirleri ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren eserleri keşfetmek gerek.
İran Gezisinde Görülmesi Gereken 5 Tarihi Şehir
1. İsfahan
Ali Gapu Sarayı, Hacu Köprüsü, Siosepol Köprüsü, İmam Camii ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan ve dünyanın en büyük meydanlarından biri olarak nitelendirilen Nakş-ı Cihan Meydanı’yla kendine hayran bırakan İsfahan, tarihe ve kültürel keşiflere meraklı gezginlerin ilk duraklarından.
2. Tahran
Orta Doğu coğrafyasının en köklü medeniyetlerinden Tahran, aynı zamanda ülkenin başkenti olarak da biliniyor. Bu şehirde yaklaşık 20 milyon kişi yaşıyor. Tahran, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Gülistan Sarayı (Golestan Palace), Sadabat Kültürel-Tarihi Kompleksi ve Yeşil Saray gibi çok sayıda tarihi yapıya da sahip.
3. Şiraz
Kerim Han Kalesi, Vekil Camii, Şah Çerağ Türbesi, Nasır El Mülk Camii (Pembe Camii) ve Naranjestan Sarayı gibi muhteşem yapıları barındıran Şiraz, ülkeye gelen turistlerin gözde ziyaret noktalarından. Ahameniş İmparatorluğu zamanında kurulan bu şehir, Zend Hanedanlığı döneminde Lale Devrini yaşadı. Şehre, Zend Hanedanı Kerim Han tarafından yaptırılan gösterişli yapılar ise bugün hala güzelliğini koruyor.
4. Yezd
Yezd Eyaleti’nin yönetim merkezi olan ve Orta İran’da bulunan Yezd, 5 bin yıllık geçmişiyle ülkenin en eski şehirlerinden. Çöl kıyısında yer alan bu fantastik şehirde dikkatinizi çeken en önemli şeylerden biri de doğal bir klima işlevi gören rüzgar kuleleri. Boğucu çöl sıcaklarından korunmak için inşa edilen bu yapılar, bölge mimarisine büyüleyici bir hava katıyor.
5. Kaşan
İsfahan şehrine otobüsle iki buçuk saat uzaklıkta yer alan Kaşan’da, seramik ve çini sanatı, tekstil, ipek ve yün halılar, gül bahçeleri ve gül suyu oldukça meşhur. Çoğu kişi tarafından Tahran-İsfahan-Yazd şehirleri arasında bir bağlantı yolu olarak bilinen bu tarihi şehir, otantik atmosferiyle göz alıyor. Bu şehirde Kaşan Çarşısı (Kashan Bazaar), Bozorg Ağa Cami ve Medresesi (Agha Bozorg Mosque) ve Kaşan’ın geleneksel taş konaklarını görebilirsiniz.
Güzelliğiyle görenleri hayrete düşüren bu ülkeye gitmek isteyen kadınların İslami kurallara uygun giyinmesi zorunlu ama çarşafa girmenize ya da başınızın tamamını kapatmanıza gerek yok. İran, Türk vatandaşlarından 90 güne kadar vize istemiyor. Siz de, İran uçak bileti kampanyalarını inceleyerek, bu harika ülkenin sokaklarında ve büyüleyici şehirlerinde dolaşıp, tarihin ve kültürel dokunun etkileyici yansımalarını seyredebilirsiniz.