Uçak Bileti

İnsanlık tarihine yaşıt, medeniyetlerin doğuşuna tanık olan Kahire, Mısır’ın başkenti. Çevre bölgeleriyle birlikte nüfusu 20 milyonu aşan şehir, hem Mısır’ın hem de Afrika’nın en kalabalık şehri.

Karmaşık cadde ve sokakları, trafik sorunu, sıcakkanlı yerli halkı, İslam medeniyeti eserleri, antik döneme uzanan tarihi varlıkları, dünyaca ünlü piramitleri, Nil Deltası kıyısındaki harika yaşam, beş yıldızlı otelleri ve geleneksel yaşam izleri ile Kahire büyük bir karşıtlığın tam odağında.

Kahire gezilecek yerler

Kahire, Mısır’ın başkenti ve Dünya’nın en büyük şehirlerinden biri. Kahire, Mısır’ın başkenti ve en büyük şehri. Nil Nehri Kahire’den geçiyor. Müzeleri, çarşıları, parkları, kalesi ile Kahire çok canlı ve eğlenceli bir şehir.

Bu çılgın şehir, gezginlerin en sevdiği yerlerden biri. Kalabalık, gürültü, karmaşa ve trafik, Kahire’den nefret etmenize neden olabilir. Ancak sahip olduğu tarihi zenginlik, binlerce yıllık kültür, Dünya’nın 7 Harikası’ndan biri olan Giza Piramitleri ve Nil Nehri bu şehre aşık olmanıza neden olabilir.

Mobil Uygulama

Mısır tarihi ve medeniyeti yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişe sahip. Firavunlardan, Bizansa Osmanlılardan, İngilizlere kadar pek çok imparatorluk bu topraklarda hüküm sürmüş. Hz. Musa ve Kleopatra bu topraklarda yaşamış.

Mısır’ın %90’ı çöllerle kaplı ve en büyük yaşam kaynağı Nil Nehri. Bilge Heradot Mısır’ı anlatırken Nil’in armağanı demiş. Üzerinde süzülen tekneleri ile Nil Nehri, Kahire’nin de can damarı ve Mısır’a hayat veriyor. Mısırlılar, güzel havalarda ve hafta sonları Nil Nehri kenarında vakit geçirmeyi çok seviyorlar.

20 milyonun üzerinde nüfusu olan Kahire’nin korkunç bir trafiği var. Özellikle sabah ve akşam iş çıkışı saatlerinde daha da kalabalık oluyor. Karşıdan karşıya yaya olarak geçmek için müthiş dikkat etmeniz gerekiyor. Bu şehirde üst geçit veya alt geçit bulmanız pek mümkün değil. Trafik ışıkları da yayalar düşünülerek yapılmamış. Şehirde dolaşırken oldukça dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Kahire Gezi Rehberi

Dünyada Kahire denildiğinde ilk akla gelen nokta Mısır Piramitleri oluyor. Dünyanın farklı yerlerinden milyonlarca ziyaretçinin uğradığı bu harika yapılar, antik dünyanın 7 harikasından günümüze kadar ulaşan tek eser olma unvanını da taşıyor.

Eski Şehir olarak adlandırılan bölümde bulunan eserler 1979 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Şehrin bu bölümünde piramitlerle birlikte, Kahire Müzesi, Nil Nehri Deltası da bulunuyor.

Şehir Mısır’ın en önemli bilim, kültür, eğitim, ticaret ve sanayi merkezi. Üniversiteleri, yüksek okulları, müze ve anıtlarıyla yaşamın kalbi olan kent, Mısır’ı gördüm diyebilmek için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir konumda.

İslam medeniyetinin izlerinin de görüldüğü Kahire’de cami ve tarihi yapılar kentin sembolleri arasında. Şehre gelenlerin görmeden ayrılamaması gereken camilerin başında Muhammad Ali Camii geliyor. Bu cami Salahide Kalesi’nin içerisinde bulunuyor.

Kuleli iki kapısıyla 1092 yılında inşa edilen Bab Zuweila, Fatımiler Dönemi eserlerinden. Aşağı kent ya da orijinal adıyla Dowtown dünyanın en zengin koleksiyonlarından birine sahip olan Mısır Müzesi’nin bulunduğu bölge. 150,000 parçaya yakın eserin bulunduğu müzede birçok eser depolarda tutuluyor. 27 adet mumyanın sergilendiği Kraliyet Mumya Müzesi de ilgi çeken müzeler arasında.

Kahire Gezilecek Yerler

Kahire bir kaç bölgede toplanıyor. Kahire gezi planı yaparken bunu göz önüne almak gerekiyor. Kahire gezilecek yerler açısından çok zengin bir şehir. Kahire gezi rehberi yaparken 3 veya 4 günlük bir plan çıkarmaya çalıştık.

Kahire’de en az 3 gün kalmanızı tavsiye ederiz. Giza Piramitleri ve çevresini gezmek için 1 gün, Kahire Müzesi, Eski Kahire, Nil Nehri, Al Azhar gibi çok önemli noktaları gezmek için de 2 gün gerekiyor.

Kahire’de her bütçeye uygun otel bulabilirsiniz. Otelinizi Tahrir Meydanı’na yakın bir yerden seçerseniz, Kahire’de gezilecek noktalara yakın olursunuz.

Kahire; Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında en sıcak zamanlarını yaşıyor. Özellikle Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayları Kahire için en uygun dönemler.

-Nil Nehri’nin kıyısında akşam üzeri saatlerinde bir yürüyüş yapın.
-Nil Nehri kıyısındaki restaurantların birinde oturup yemek yiyin.
-Dünya’nın 7 Harikası’ndan biri olan Giza Piramitleri’ni gezin.
-Giza Piramitleri’nden birinin içine girin.
-Giza Piramitleri’nin bulunduğu çölde yürüyerek veya deve ile gezin.
-Kahire Eski Şehri’nde, daracık sokaklarda yürüyüp halkın arasına karışın.
-Kahire Mısır Müzesi’ni gezin.
-Mısır yemeklerini deneyin.
-Nil Nehri kıyısında kahvaltı yapın.

1. Kahire Müzesi

Kahire Müzesi

Piramitlerin çoğu yıllar boyunca talan edilmiş. İçinden çıkan değerli şeyler çalınmış. Bu yağmadan bir tek M.Ö. 1332 -1323 yılları arasında hüküm süren Firavun Tutankamon’un mezarı kurtulmuş. Tarihte bilinen en genç firavun Tutakamon’un mezarını 1926 yılında ingiliz bir arkeolog olan Howard Carter bulmuş.

Krallar Vadisi, Luxor’da yer alan Tutankamon’un mezarında 3 oda dolusu eşya, altın, para, yiyecek, içecek, turşu, salamura ve 400 Uşepti altın bebek yani mezar bekçisi de bulunmuş.

İngiliz arkeoloğun Tutankamon’un mezarından çıkardığı 2019 parça değerli eşya Kahire’deki Mısır Müzesi’nde sergileniyor. Müzede ayrıca eski Mısır uygarlığı ile ilgili ses ve ışık gösterisi de yapılıyor. Kahire Mısır Müzesi’nde ayrıca mumyalar sergileniyor. Burada her şeyin mumyasını yapmışlar. İnsanlar dışında çeşitli hayvanların mumyaları da var.

2. Sakkara Piramiti

Sakkara Piramiti

Sakkara Piramidi, yeryüzünde bilinen en eski piramit olarak kabul edilmektedir. Eski Mısır krallarının mimarı ve aynı zamanda doktoru olan İmhotep tarafından, Firavun Djoser için yapılmış. Sakkara Piramiti’nin özelliği kat kat yapılmış olması.

Giza Piramitleri’nin yanından, Nil Nehri boyunca devam eden bölgede 100’den fazla piramit var. Bu bölgede piramitlerin yapımında çalışan binlerce insan iskeleti bulunmuş. Yaşları 15 – 45 arasında değiştiği anlaşılan bu insanların tamamının iskelet yapısı bu taşları çekerek taşımaktan bozulmuş, eğrilmiş ve hasar görmüş.

3. Kahire Kalesi – Selahaddin Eyyübi Kalesi

kahire kalesi

Selahaddin Eyyübi Mısır’a gelince Kahire’yi korumak ve güvenliğini sağlamak için Kahire Kalesi’ni yaptırmış. Kalede yıllar içinde savaşlar da olmuş, devletin idaresi de yapılmış.


1176 yılında haçlıların istilasını önlemek için Eyyübi Hanedanı’nın kurucusu Selahaddin Eyyübi tarafından yaptırılan kale 75 m yüksekliğinde şehre hakim bir tepeye kurulmuş.
Selahaddin Eyyübi Kalesi’nden bakınca bütün Kahire şehri görülebiliyor.

4. Kahire Mehmet Ali Paşa Camii

Mısırlıların Muhammad Ali Paşa olarak isimlendirdiği Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Selahaddin Eyyübi Kalesi’nin (Kahire Kalesi) içine bir cami yaptırmış. Caminin inşasına 1830 yılında başlanmış, 1848 yılında Abbas Hilmi Paşa döneminde tamamlanmış.

Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Napolyon’un Mısır’ı işgali sırasında Mısır’a gönderilmiş. Kısa zamanda komutanlığa yükselmiş. Bu arada Vali Hüsrev Paşa’ya bir ayaklanma düzenlenmiş. Hüsrev Paşa kaçınca, Mehmet Ali Paşa, 1805 yılında Mısır valisi olmuş.

5. Kahire Tahrir Meydanı

Tahrir Meydanı, Kahire’nin en önemli ve canlı meydanı. Burası için Kahire’nin merkezi diyebiliriz. Ünlü Kahire Mısır Müzesi bu meydanda bulunuyor. Ayrıca, meydana çıkan sokaklarda restaurant ve cafeler de var.

6. Giza Piramitleri

Giza Piramitleri

Giza Pramitleri, Dünya’nın 7 Harikası’ndan biri. Tüm Dünya’nın ilgi odağı olan piramitler firavunların mezarları olarak kullanılmış. Firavunlar kendilerini insan olarak değil Tanrı olarak görüyorlarmış. Bu nedenle normal bir mezarlığa gömülmemişler.

Her başa gelen firavun ilk iş olarak, kendine öldükten sonra yaşamaya devam edeceğini düşündüğü bir Piramit yaptırmaya başlarmış. Firavunlar gömüleceği zaman en değerli eşyaları, hazineleri ile birlikte gömülürmüş. Bunların yanı sıra yiyecek, içecek, turşu, asker, karısı, annesi gibi bütün sevdiği şeyleri de piramitlerin içine gömerlermiş.

Piramitlerin içinde bu kadar çok değerli şey olunca, bunların korunması için de Uşepti denilen mezar bekçileri de gömülürmüş. Uşeptiler; bebek heykeller oluyor. Eski Mısırlılar 1 yılın 365 gün olduğunu hesaplamışlar ve her gün için bir mezar bekçisi Uşepti’yi mezara koymuşlar.

Her on Uşepti’ye bir de bekçi Uşepti, tüm bunlara da bir yönetici Uşepti gibi başka görevleri olan Uşepti’ler de gömülmüş. Toplamda bir piramitte 400 kadar Uşepti bebek olurmuş. Uşepti denilen bu bebekler, kişinin zenginliğine göre çeşitli boylarda olurmuş. En fakirlerinki küçük, firavunların Uşepti bebekleri saf altından olurmuş.

Piramitler, adına yapıldıkları firavunların isimlerini almış. Keops Piramiti Dünya’nın 7 Harikası’ndan biri ve hala ayakta duruyor. En küçüğü 1.5 ton en büyüğü 10 ton ağırlığında 2 milyon taştan yapılmış. Firavunlar hazineleri ile birlikte gömüldükleri için, piramitlerin içine tuzaklar da yapılmış.

Piramitlerin geçmişi M.Ö. 3000 yılına kadar gidiyor. Piramitlerin içine girmek için uzun ve dar koridorlardan geçmeniz gerekiyor.

Giza Piramitleri’nin çevresini biz yürüyerek dolaştık. İsterseniz, Piramitlerin çevresinde deve veya at turu yapabiliyorsunuz. Aralık ayında gittiğimiz için hava aşırı sıcak değildi. Giza Piramitleri, Kahire’nin en turistik yerleri arasında bulunduğundan çok fazla satıcı var. Bunlara çok dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

7. Gemi Mezarı

Firavunlar sevdiği şeyleri öldükten sonra kullanmak için yanında gömdürürmüş. 1930’lu yıllarda Firavun Keops’un gemi mezarı da bu şekilde ortaya çıkarılmış.
Tam 30 yıl boyunca Dünya’nın en iyi arkeologları tarafından birleştirilerek Keops’un 5000 yıllık gemisi tekrardan yapılmış.

Kahire gezilecek yerler arasında yer alan Gemi Mezarı, Giza Piramitleri’nin yanında bulunuyor. Giza Piramitleri’ni gezerken burayı atlamamaya çalışın.

8. Al Azhar Mosque Cairo

Al Azhar Mosque Cairo

Al-Azhar Camii, Fatimiler döneminde 972 yılında yapılmış. Müslümanlar Mısır’a geldiklerinde ilk bu camiyi yapmışlar. 989 yılında 35 bilim adamının burada çalışmaya başlamasından sonra, cami üniversite statüsünü almış. Dönemin en önemli dini bilimler okullarından biri olmuş.

9. Al-Azhar Parkı Kahire

Kahire’de yemyeşil huzur dolu bir parkta vakit geçirmek isterseniz Al-Azhar Parkı’nı tavsiye ederiz. Uzun, ağaçların arasından devam eden yürüyüş yolları ile burası Kahire’nin nefes aldığı bir doğaya sahip. Burada akşama doğru müzikli ve danslı, eğlenceli etkinlikler yapıyorlar. Parkın içinde havuzlar, restaurantlar ve cafeler var. Kahire’nin turistik yerlerini gezip yorulduğunuz bir günün akşamında buraya gelebilirsiniz.

10. Memphis Antik Kenti Mısır

Memphis Antik Kenti, yıllar boyunca Mısır’a başkentlik yapmış. Mısır’ın eski krallarından Menes tarafından MÖ 3000 yılında kurulmuş. Memphis, o dönemlerde Akdeniz’in en önemli şehirlerinden biri olmuş.

Memphis Antik Kenti, Sakkara Piramiti (Basamaklı Piramit) yakınlarında bir bölgede yer alıyor. Sakkara Piramiti’ne yapacağınız bir geziye burasını da ekleyebilirsiniz. Çevresindeki müzelerde Memphis şehrinden çıkarılmış çok önemli eserler sergileniyor.

Kahire’de alışveriş

Mısır’da hediyelik eşya olarak kedi heykelleri çok fazla. Bunun nedeni eski mısırlıların kediye tapması ve bu heykellerin zamanında put olarak kullanılması. Eski zamanlarda Hititliler, Mısırlıları bu heykeller sayesinde bir savaşta yenmiş. Hitit ve Mısır orduları bir savaşta karşı karşıya gelmiş. Mısırlıların kedileri çok sevdiğini bilen Hititliler heybelerinde getirdikleri kedileri dışarı çıkarıp, boyunlarına kılıçlarını dayamışlar.

Bunun üzerine bütün Mısırlı askerler silahlarını yere atmış ve kedileri öldürmeyin demişler. Bastet kedi tanrı heykellerini İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde de görebilirsiniz. Mısırlılar korktukları şeyleri Tanrı ilan etmişler. Çakallar, böcekler gibi. Her yerde bunların heykellerinden satıyorlar.

Eski Kahire’nin en renkli yerlerinden biri Kahire Han El-Halili Çarşısı. Özel el işleri, altın, gümüş, kumaş gibi bir çok şeyi bu çarşıda bulabilirsiniz. Buraya çok sayıda turist geliyor.
Han el-Halili Kahire’nin en önemli pazarlarından biri. Mısır’ın oriental yüzünü görmek isterseniz rengarenk tezgahların sergilendiği bu pazarı mutlaka gezin.

Papirus tarihte ilk defa Mısırlılar tarafından icat edilmiş. Papiruslar Nil nehri kıyısında yetişen papirus bitkisinden yapılıyor. içinde su ve şeker bulunan bitki şeritler halinde kesildikten sonra 10 gün kadar suda tutuluyor. 2 ıslak kumaşın arasında basılarak bir süre bekletiliyor. Daha sonra üzerlerine resimler çizilebiliyor. Papirus ilk defa Mısır Firavunları döneminde yapılmış ve tarihi bilgilerin yazılmasında kullanılmış. Papirusler günümüzde hediyelik eşya satan dükkanlarda bulunabiliyor.

kahire gezilecek yerler

Kahire yeme içme

Mısır’ın başkenti Kahire’de yeme içme açısından problem yaşamazsınız. Mısır mutfağı lezzet açısından, bize çok uzak bir mutfak değil. Mısır’da et yemekleri çok ön plana çıkıyor. Koyun, keçi, tavuk ve dana eti ile yapılan yemekleri çok lezzetli. Bunun yanı sıra, et yemeklerinin yanında makarna, mercimek, nohut servis ediliyor.

Kahire’de nerede ne yenir? derseniz, Kahire’de Nil Nehri kıyısında çok güzel restaurant ve cafeler var. Buraları diğer yerlere göre biraz daha pahalı mekanlar. Uygun fiyatlı yerler ararsanız, Tahrir Meydanı’na yakın bir çok yer bulabilirsiniz.

Kahire’ye Nasıl Gidilir

Haftanın 7 günü İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları ve Mısır Havayolları’nın düzenli sefer gerçekleştirdiği kente ulaşmak çok kolay. Bunun için Kahire uçak bileti almak gerekiyor. Avrupa’nın bazı kentleri ve Dubai’den de aktarmalı uçuş seçenekleri ile şehre gidilebiliyor.

Kahire’de trafik tam bir kaos. 20 milyonluk nüfusu ile Kahire çok kalabalık bir şehir. Bir yerden bir yere ulaşmak için Uber uygulamasını kullanabilirsiniz. Bunun dışında metro ile ulaşım da mümkün.

Eğer taksi kullanırsanız, taksiye binmeden önce nereye gideceğinizi söyleyip pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz. Taksiciler genellikle fazla ücret söylüyorlar. Biraz pazarlık yaparsanız %30 kadar indirim yapıyorlar.

Dünyanın en eski medeniyetlerinin doğuşuna tanıklık eden ve yılın her dönemi turist çeken Kahire, Orta Doğu ve Afrika coğrafyasının en güzel rotalarından biri.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here