Uçsuz bucaksız fındık bahçeleri, görkemli antik kentleri, yemyeşil yaylaları, nefes kesen şelaleleri, leziz yemekleri ve Karadeniz’in dingin mavisi ile Ordu, Türkiye’nin en huzurlu tatil rotalarından.
Dünya fındık üretiminin önemli bir bölümünü tek başına karşılayan Ordu, Türkiye’nin kuzeyinde, Karadeniz kıyısında, Karadeniz Bölgesi’nin merkezinde konumlanıyor. Zengin kültürel geçmişi ve doğal güzellikleriyle son yıllarda yabancı turist akını yaşayan şehir, mavi ve yeşilin doyum olmaz tonlarına sahip.
Ordu uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Turizm tanıtımlarında ‘Oksijen yurdu’ ve ‘Oksijen diyarı’ gibi sloganlar kullanılan Ordu’nun tarihi geçmişi MÖ 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Yazılı kaynaklarda Yunancada ‘dağ eteği’ anlamına gelen Kotyora (Cotyora) ismiyle anılan Ordu’nun tarihi geçmişinde Pontuslulardan Osmanlı Devleti’ne kadar sayısız medeniyetin izleri var.
Coğrafi konumu ve yeryüzü şekilleri nedeniyle aynı gün içerisinde 4 farklı mevsime tanık olabileceğiniz Ordu’da güne Karadeniz sahilinde, denize sıfır noktada günlük güneşlik bir havada başlayıp, yemyeşil yüksek yaylara tırmanıp muhteşem doğal güzellikleri kış havasında keşfedebilirsiniz.
Yüzölçümü küçük olmasına rağmen engebeli yapısı nedeniyle ulaşımın bir hayli zahmetli olduğu Ordu coğrafyasını hakkını vererek keşfetmek için en az bir hafta zaman ayırmak gerekiyor.
Boztepe’den Ordu manzarası
Ordu’nun en popüler mesire alanı Boztepe. Muhteşem kuşbakışı manzarasıyla hem Ordu kent merkezini hem de Karadeniz’i izleyebileceğiniz Boztepe’ye kara yoluyla ve teleferikle ulaşılabiliyor. Deniz seviyesinden 509 metre yükseklikteki Boztepe’ye Ordu kent merkezinden bineceğiniz teleferikle 7 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Boztepe’nin etkileyici manzarasının yanı sıra kafe, restoran ve hediyelik eşya satan mağazalarda vakit geçirebilirsiniz.
Ordu’nun zengin tarihi mirasının yansımalarını görebileceğiniz Taşbaşı Mahallesi, 19. Yüzyıl sivil mimarisinin izlerini taşıyor. Mahallenin en önemli yapısı bir dönem cezaevi olarak da kullanılan, 1853’te inşa edilen Rum Ortodoks Kilisesi. Kilise, günümüzde kültür merkezi olarak ziyarete açık.
Arkeolojik kazılarda 2 bin 100 yıllık Kybele heykelinin bulunduğu Kurul Kalesi, Ordu kent merkezine 13 km uzaklıkta. Kybele heykelinin bulunmasının ardından yerli ve yabancı çok sayıda kişinin ziyaret ettiği kalenin doyum olmaz manzarası da var.
Ordu, Türkiye’nin şelaleler açısından en zengin kentlerinden biri. Aybastı’da bulunan 105 metre uzunluğundaki Uzundere Şelalesi, Çatalpınar’daki Ortaköy Şelalesi, Karaoluk Köyü’ndeki Karaoluk Çiseli Şelalesi Ordu’da mutlaka görülmesi gereken doğa harikası güzelliklerden.
Ordu’nun yaylaları
Geniş yaylalarıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yapıldığı Ordu’da birçok yayla aynı zamanda yerel halkın yaz aylarında sıcak havdan uzaklaşmak için vakit geçirdiği soluklanma merkezlerine dönüşüyor. Ordu kent merkezine 105 km uzaklıktaki Aybastı Perşembe Yaylası, deniz seviyesinden 500 metre yükseklikte. Uzunluğu 38 km’yi bulan ve yayla boyunca, yemyeşil tepelerin arasında süzülen menderesler yüksekten bakıldığında büyüleyici bir manzara oluşturuyor.
Gölköy’de bulunan ve bir krater gölü olan Ulugöl Tabiat Parkı, yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz zengin orman varlığına sahip. Göl çevresindeki yürüyüş parkurları ve piknik alanları doğala bütünleşmek için harika bir fırsat sunuyor.
Fatsa’da binlerce yıl önce gerçekleşen bir heyelan sonucu oluşan Gaga Gölü, zengin flora ve faunasıyla bitki ve hayvanların yaşam alanı. Gün doğumu ve batımında gölün üzerindeki yansımaları izlemek isteyen fotoğraf severler gölün kıyısında makineleriyle kamp kuruyor.
Türkiye’de Karadeniz sahil şeridi boyunca üzerinde kilise bulunan tek yarımada olan Yason Burnu, 1869’da inşa edilen Yason Kilisesi’ne ev sahipliği yapıyor. Burnun ucundaki deniz feneri denizcilere yol gösterirken, Yason Burnu yeşil ve maviyle anılan Ordu’da bu tanıma uyan en güzel duraklardan.