Bütün yıl dört gözle beklediğiniz o enfes tatil için yola çıkıp, kusursuz bir yolculuk geçirdiğinizi düşünürken, bavulunuzun kayıp olduğunu öğrenip, büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda telaş yapıp ortalığı ayağa kaldırmamak için seyahat öncesinde, kayıp bavul konusunda neler yapmanız gerektiğini öğrenerek, tatil planınızın bir kabusa dönüşmesini önleyebilirsiniz. İşte seyahat rehberinize not etmeniz gereken o önemli bilgilerden bazıları.
Kayıp Bavul İçin Ne Yapmalı?
1. Kayıp bagaj ofisine gidin
Eğer bagaja teslim ettiğiniz bavulunuzu, bagaj konveyöründe bulamıyorsanız, yapmanız gereken ilk şey uçuş kartınız ve bagaj etiketinizle birlikte kayıp bagaj ofisine başvurmak. Burada size bagajınızın durumunu takip etmeniz için bir referans numarası veriliyor ve izlemeniz gereken süreçler hakkında bilgilendirme yapılıyor. Bu tip durumların yaşanma ihtimaline karşı uçuş süresince, check-in sırasında size verilen bagaj etiketini ve uçuş kartınızı muhafaza edin.
2. Çağrı merkezinden ya da online yardım alın
Pegasus’ta yaşanan kayıp/hasarlı bagaj durumları ve kayıp takibi için ücretsiz bir hat olan 0850 250 0 224 numaralı telefonu arayabilirsiniz. THY’de ise kaybolan bagajın araştırılması, ilk beş gün boyunca havalimanındaki Kayıp ve Bulunan Eşya Ofislerinin sorumluluğunda. Eğer beş gün sonunda hala bagajınıza ulaşamazsanız, bagaj aksaklık bildirimi için online destek hizmeti sunuluyor.
3. Bavul bulunduktan sonra zarar telafisi için başvurun
Havayolu şirketleri, bagajın kaybolduğu andan teslim edildiği süreye kadar yaptığınız faturalı harcamaların bedelini geri ödüyor. Bu nedenle mağduriyetiniz gidermek için yaptığınız tüm giysi ve ulaşım masraflarını belgelendirmelisiniz. Ödemeyi almak için bagajı teslim aldığınız tarihten itibaren 21 gün içinde başvuruda bulunmanız gerek.
4. 30 günü aşan kayıplarda tazminat hakkı
Kayıp bagajlar uluslararası bir sistem üzerinden taratılıyor ve nerede olduğu tespit ediliyor. Bu süreç genel itibariyle beş gün içinde sonuçlanıyor ancak bazı durumlarda bavulun bulunması çok daha uzun zaman alabiliyor. Bavulunuzun bulunması 30 günü geçtiyse ya da tüm aramalara rağmen bulunamadıysa firmadan tazminat talep edebilirsiniz. Eğer bavulunuz bulunamazsa tazminat davası açma hakkınız bavulu teslim almanız gereken esas tarihten (Uçuşun sonlandığı tarih) itibaren iki yılla sınırlı.
5. Bagajınızı kontrol edin
Bagajınız bulunduktan sonra da dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bunlardan en önemlisi, bagajınızın içindeki eşyaların ve hasar durumunun kontrolü. Eğer bagajınızda herhangi bir hasar ya da kayıp eşya durumu varsa bunu belirtip, firmadan tazminat isteyebilirsiniz. Bu işlemi, kayıp bavul teslim belgesini imzalamadan önce yapmanız gerektiğini de unutmayın.
6. Bağlantılı uçuşta sorumluluk en önemli taşıyıcıda
Seyahatinizde, birden çok hava yolu firmasının yer aldığı bağlantılı bir uçuş yapıyorsanız, bavulunuzun sorumluluğu en önemli taşıyıcıda. Yani en uzun uçuşu yaptığınız firmada. Bu gibi çoklu uçuşlarda yaşadığınız sorunlar için başvuruyu doğru firmaya yapmanız sürecin daha hızlı işlemesini sağlayabilir.
Geliştirilen teknolojilerle her geçen gün kayıp bagaj sayısında düşme görülse de bu durumun tamamen önlenmesi hala mümkün gözükmüyor. Özellikle transit uçuşlarda, diğer uçuşa yetiştirilemeyen bagajlar nedeniyle bavulların yüzde 40’tan fazlası gitmesi gereken yere ulaşamıyor. Kayıpların yüzde 10-15’lik bölümü ise hatalı biletleme ve kodlamalar sebebiyle yaşanıyor. Firmalar, bu tip durumlarda kayıp bagajları ücretsiz olarak yolcularına ulaştırma ve diş fırçası, tıraş takımı gibi eşyaların yer aldığı bir acil ihtiyaç çantası vermekle yükümlü.