Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin popüler turizm şehri Girne, Beşparmak Dağları’nın eteklerinde yer alıyor. At nalı şeklindeki muhteşem limanı ile ziyaretçilerini etkileyen şehir, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.
Girne, Kıbrıs’ın incisi. Adanın en gözde tatil beldesi olan ve milattan önce onuncu yüzyılda Akalar tarafından Kyrenia ismi ile kurulduğu düşünülen Girne, Roma kaynaklarında Corineum olarak geçiyor. Kıbrıs’ın tarihi ile aynı olan kent, Bizans döneminde birkaç kez Arap korsanları tarafından yağma edilmiş.
Türkiye’den ulaşım kolaylığı, kısa uçuş mesafesi ve hava yolu şirketlerinin uçak bileti kampanyaları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne seyahat planı yapanların işini kolaylaştırıyor. Adanın en hareketli turizm merkezlerinden Girne, yılın her dönemi yeni rotaları keşfetmek isteyenler için en güzel seçeneklerden biri. Tarihi geçmişi ilk çağlara kadar uzanan bu kadim şehir, limanı, tarihi bölgeleri, lüks otelleri ve farklı alternatifleri ile keyifli bir seyahat için ideal.
Kıbrıs’ta rağbet gören beş yıldızlı otellerin birçoğu Girne kıyılarında bulunuyor. Ünlü sanatçıların sahne programlarının bulunduğu, lüks konaklama tesisleri yerli ve yabancı konukları için özel programlar uyguluyor.
Girne Gezilecek Yerler
Girne çevresinde gezilecek görülecek çok sayıda doğal güzellik, bölgeye gelenlerin keşfetme duygusunu canlandırıyor. Girne’yi kuş bakışı izlemek için en iyi noktalardan biri olan ve Beşparmak Dağları üzerinde yer alan St. Hilarion Kalesi, Disney Kalesi’nin ilham kaynağı.
Kral mezarları, 2,300 yıllık gemi batığı, Akdeniz Mezar Kazı Alanı, Luzinyan Kulesi, St. George Kilisesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Hz. Ömer Türbesi, Batık Gemi Müzesi, Bufavento Kalesi, Barış ve Özgürlük Müzesi ile Halk Sanatları Müzesi ilçenin gezilecek yerlerinden bazıları.
Girne Limanı boyunca ise ada ve dünya mutfağına dair pek çok restoran, bar ve kafeterya yer alıyor. Günümüzde Beylerbeyi Köyü olarak bilinen Bellapais Köyü, Orta Çağ izlerine tanıklık etmek için bire bir. Klasik müzik festivalinin ev sahipliğini yapan manastır Hıristiyanlar için kutsal.
Girne Kalesi
Girne Kalesi, Orta Çağ’dan günümüze dek gelen, Akdeniz kıyılarını süsleyen etkileyici kalelerden biri. Girne’nin kuzeydoğusunda yer alan kale, limana hakim durumda bulunuyor. Yapım tarihi kesin olarak bilinemeyen kalenin milattan önce ikinci veya üçüncü yüzyıllara ait olduğu düşünülüyor.
Bizanslıların Arap akınlarına karşı Girne’yi savunmak için inşa ettiği kale, 1570’te Osmanlılar tarafından kuşatılmış. 1946’dan sonra polis koleji, daha sonra da İngilizler tarafından ayaklanan Rumları hapsetmek amacıyla hapishane olarak kullanılan kale 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’yla Türklere geçmiş.
Girne Yat Limanı
Girne Yat Limanı, Venedik yapımı eski evleri, taverna ve restoranlarıyla Kıbrıs’ın en özel yerlerinden biri. Rengarenk balıkçı tekneleriyle dolan marinasında gezerken aynı zamanda şehrin ünlü yapılarından Girne Kalesi’ni de görmeniz mümkün. Kıbrıs’a özgü yemeklerin ve dünya mutfağına ait lezzetlerin bulunduğu liman bölgesi, adanın eğlence merkezi.
Bufavento Kalesi
Bufavento Kalesi, St. Hilarion ve Kantara Kaleleri ile birlikte adayı Arap akıncılarına karşı savunmak için yapılmış üç gözetleme kulesinden biri. Ulaşımın merdivenlerle sağlandığı ve tepeye vardığınızda inanılmaz bir manzarayla karşılaşacağınız kalenin yapım tarihi bilinmemekle birlikte, St. Hilarion ile Kantara gibi işaret kulesi olarak Bizans devrinde yapıldığı tahmin ediliyor.
Girne Dağı eteklerinde rüzgarlı bir tepeye kurulan kale, Bizanslılar tarafından Lion (Arslan Kalesi), Leonton ve Leonne, Fransızlar tarafından Bufevent, İtalyanlar tarafından Buffavento ile “Lioutes” (Rüzgarlardan Korkmayan/Rüzgarlara Baş Eğmeyen) ve genel olarak da “Yüz bir Evler Kalesi”, “Kutsovendis Kalesi” ve “Kraliçe Kalesi” adlarıyla biliniyor. Kalenin 101 odası olduğuna ve kayıp olan bir odayı bulanların bir defineye sahip olacaklarına inanılıyor.
Mavi Köşk
Mavi Köşk, Kaçakçının Köşkü olarak da bilinen ve adanın en ünlü yapısı. İtalyan asıllı Rum olan Paulo Paolides tarafından 1957’de yaptırılan, iki kat üzerine on altı bölüm olarak inşa edilen köşk, yirminci yüzyıl modern mimari teknikleri ile yapılmış. Diğer yandan da köşk doğu ve batı mimari üslupları ile Türk, Rum mimari özellikleri yan ısıra İtalyan ve Akdeniz bölgesi mimari özelliklerini taşıyor.
Avukatlık görüntüsü altında silah kaçakçılığı yapan köşkün sahibi Paulo Paolides’in bu köşkte efsane İtalyan oyuncu Sophia Loren gibi pek çok ünlü misafir ağırladığı söyleniyor. Burayı ziyaretiniz sırasında, Paulo Paolides’in 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda Mavi Köşk’ün altına yaptırdığı tünelleri kullanarak İtalya’ya kaçmayı başarması gibi pek çok efsaneyi dinleme şansınız da var.
Beylerbeyi
Beylerbeyi, Girne’nin dört-beş kilometre doğusunda yer alan mütevazı bir köy. Bellapais ya da bugünkü adıyla Beylerbeyi Köyü limon ve nar ağaçları arasında küçük bir Akdeniz köyü.
Nüfusu bin kişiyi bile bulmayan, enfes manzarası ve sakinliği ile benzersiz bir yer olan Beylerbeyi’nde yer alan Bellapais Manastırı bir kayalık üzerine kurulu. Fransızca “Abbaye de la Paix”den (Barış Manastırı) türetilen ismiyle Yakın Doğu’da mutlaka görülmesi gereken eserlerden biri olan yapı, 1158-1205 yılları arasında inşa edilmiş.
Kuzey sahillerini tümüyle görebilen ve eşsiz bir dağ manzarasına sahip bir tepede kurulmuş Latin manastırı olan Bellapais, tarihte burada kalanların giydikleri beyaz giysilerden dolayı Beyaz Manastır olarak da biliniyor.
İlk sakinlerinin, Selahaddin Eyyubi’nin 1187’de Kudüs’ü ele geçirdiği sırada adaya göç eden Augustinian Mezhebi rahiplerinin olduğu manastır, adanın Osmanlı’ya geçmesiyle Yunan Ortodoks Kilisesi’ne verilmiş.
St. Hilarion Kalesi
St. Hilarion Kalesi, ünlü Disney Şatosu’nun tasarlanırken esinlenildiği söylenen kale. Kıbrıs’ın en yüksek tepesinde, Girne’den bakıldığında ulaşılması imkansız gibi görünen bir konuma sahip. Bugünkü ismini Kudüs’ün Araplar tarafından zaptından sonra Kıbrıs’a göç eden ve ömrünün son yıllarını burada ibadetle geçiren bir azizden alan yapı, ikiz bir burun üzerine inşa edilmiş.
Kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte MS. 10’uncu yüzyıla tarihlenen St. Hilarion Kalesi’nin etrafını çeviren daire şeklinde 500 metre uzunluğunda duvarlar ve dokuz burç bulunuyor.
Batık Gemi Müzesi
Batık Gemi Müzesi, Girne Kalesi’nde yer alıyor. Batık, günümüze kadar ele geçen gemi batıklarının en eskisi olarak biliniyor. Akdeniz’de Helenistik krallıklara ait dönemde sefere çıkmış, MÖ 3’üncü yüzyılda açık denizde bir fırtınaya tutularak Girne açıklarında batan bir tekne.
Bir sünger avcısı tarafından Girne’nin bir buçuk kilometre açığında tespit edilen, 1969’da Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları tarafından şimdiki yerine aktarılan gemi, Halep çamından yapılmış gövdesi 15 metre uzunluğunda. Battığında seksenli yaşlarında olduğu tahmin edilen geminin bir ticaret gemisi olduğu düşünülüyor.
Hz. Ömer Türbe ve Mescidi
Hz. Ömer Türbe ve Mescidi, Girne’nin yaklaşık dört kilometre doğusundaki Çatalköy’ün kıyı şeridinde bulunuyor. Emevi Halifesi döneminde MS. 647’deki Arap akınları sırasında Muaviye ordusu komutanlarından olan Hz. Ömer ve altı arkadaşı, günümüzde türbenin bulunduğu yerin yanında şehit düşmüşler ve burada bulunan mağaraya gömülmüşler.
Osmanlıların Kıbrıs’ı fethinden sonra mağaradaki İslam mücahitlerinin kemikleri çıkarılarak bugünkü yerlerine defnedilip, buraya bir türbe ve mescit yaptırılmış. 1963 Rum saldırıları ile talan edilerek askeri bölge olarak ilan edilen türbeye Türklerin ziyareti yasaklanmış. 1974’te ise yıldırım isabet eden türbeye, 1978’deki bilinçsiz onarım neticesinde yapısal özelliğini kaybetmiş.
Barış ve Özgürlük Anıtı
Barış ve Özgürlük Anıtı, Girne’nin en anlamlı duraklarından biri olarak tarihe tanıklık etmek isteyen ziyaretçilerin uğrak noktası. 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında hayatını kaybeden Türk askerlerinin anısına inşa edilen bu anıt, hem barışı hem de özgürlüğü simgeliyor. Sade bir tasarıma sahip olan anıt, Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesini onurlandırırken, Girne’nin en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapıyor. Barış ve Özgürlük Anıtı’nı listenize mutlaka ekleyin.
Girne’ye Nasıl Gidilir
Girne KKTC’yi dünyaya bağlayan Ercan Havalimanı’na 40 km mesafede. Ercan Havalimanı’ndan toplu ulaşım, taksi ve araç kiralama seçeneklerini kullanarak Girne’ye ulaşılabiliyor.
Ercan Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Hatay ve Gaziantep’ten doğrudan uçuş bulunuyor. Kıbrıs uçak bileti alarak çok kısa bir yolculukla ulaşılabilen bu şehir, tatil yapmak ve farklı bir deneyim yaşamak isteyenlerin gözdesi. Türk vatandaşlarının KKTC’ye kimlikle giriş yapabiliyor olması da büyük avantaj.
Girne’ye keyifli ve farklı bir yolculuk yapmak isterseniz, deniz yolculuğu da harika bir seçenek olabilir. Girne feribot bileti alarak, Mersin ve Taşucu limanlarından hareket eden feribotlarla Akdeniz’in masmavi sularında macera ve manzara dolu bir seyahate çıkabilirsiniz.
Deniz, kum, güneş, dalış, lüks tatil ve sırtçantalı seyahat gibi farklı kategorilerdeki beklentilere uygun bir tatil lokasyonu olan Girne, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en hareketli şehirlerinden.