Kiev, Dinyeper Nehrinin iki yakasında kurulu, yemyeşil dokusunu yansıtan geniş park ve bahçeleri, gölleri, Slav kültürünün temsilcisi kilise ve katedralleri, Sovyet döneminin izlerini taşıyan geniş caddeleri ve devasa meydanları ile Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehri.
Doğu Avrupa’nın da en eski ve büyük şehirleri arasında yer alan Kiev, zengin tarihi geçmişi ve kültürel mirasının yanı sıra, hareketli gece hayatı ve hızla gelişen modern yaşamıyla, her geçen yıl daha fazla ziyaretçi ağırlıyor. Türk vatandaşlarının vizesiz, pasaportsuz yalnızca kimlikle seyahat edebildiği şehir görülmeye değer.
MÖ 482 yılında kurulan Kiev, Doğu Avrupa’nın en eski kentlerinden. Sovyetler Birliği döneminde ülkenin üçüncü en büyük kenti olan Kiev, tarihte Rusya ve Beyaz Rusya’ya da başkentlik yaptı. Diğer Avrupa ülkelerine göre ucuz olmasıyla da sıklıkla tercih edilen Kiev, Ukrayna’nın idari, kültürel, ekonomik ve bilimsel merkezi.
Dinyeper Nehri’nin iki yakasında kurulu olan şehir, doğal güzellikleri, görkemli kiliseleri, etkileyici mimari yapıları, ılıman iklimi, hoş kumsalları ve nehir kenarı sayfiye yerleriyle de Ukrayna’nın gözdesi.
Kiev Gezilecek Yerler
Gelişmiş metro ağı sayesinde oldukça rahat gezilebilen Kiev, altın renkli kubbeleriyle ışıldayan kiliseler, şehir panoramasının en dikkat çekici yapılarından. 1037’de Prens Yaroslav tarafından yaptırılarak şehrin en eski kilisesi olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan St. Sophia Katedrali, kubbeleri ve çan kulesi Barok mimari dokunuşlarla tasarlanmış.
Kentin en hareketli noktası olan Kreschatik Caddesi, Kiev tarihine tanıklık eden Bağımsızlık Meydanı, şehrin ana giriş kapısı Altın Kapı, büyük Çernobil felaketi ile ilgili muazzam bir kaynağa sahip olan Çernobil Müzesi, şehrin tarihi kiliselerinden Peçerskaya Lavra Mağaralar Manastırı, Kiev’de görülmesi gereken yerler arasında.
1. Kreschatik Caddesi ve Bağımsızlık Meydanı
Kreschatik Caddesi, kentin en renkli ve hareketli bölgesi. Shevchenko Bölgesi’nde yer alan Kiev’in merkez caddesi Kreschatik, Europeiskaya Meydanı ile Bessarabskaya Meydanını birbirine bağlıyor. II. Dünya Savaşı sırasında tamamen mayınlarla döşenerek ve daha sonra tekrar inşa edilen caddede şehrin en prestijli kafe, restoran ve mağazalarının sıralanıyor. Dünyadaki en çok satan beşinci McDonald’s restoranı burada yer alıyor.
Bağımsızlık Meydanı (Maidan Nezalezhnosti), Kreschatik Caddesinin sonunda yer alıyor. Kiev tarihine tanıklık eden yer alıyor. Özgürlük Heykeli’nin yanı sıra önemli kurucuların heykellerinin de yer aldığı meydanda, City Center adında büyük bir alışveriş merkezi de bulunuyor.
2. Altın Kapı
Altın Kapı (Zoloti Vorota), 1024 yılında Kiev Prensliği’nin kurucusu tarafından, şehrin ana giriş kapısı olarak inşa ettirilmiş. Volodymyr ile Yaroslaviv Val caddelerini birleştiren noktada yer alan kapı, günümüzde Ulusal Müze’ye bağlı bir bölüm olarak geçici sergilere ev sahipliği yapıyor.
Orta Çağ döneminde sökülen yapı, o dönemde şehir surlarının bir parçasıydı. Altın Kapı, orijinal kapının hiçbir görüntüsü olmamasına rağmen 1982 yılında Sovyetler yönetimi tarafından tartışmalı bir sürecin sonunda yeniden inşa edilmiş.
3. Aziz Sophia Katedrali
Aziz Sophia Katedrali (Sobor Sviatoyi Sofiyi), Kiev’in en eski katedrali. 11. yüzyılda inşa edilen katedral, Ukrayna’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ilk tarihi noktası. Altın kubbeleri, 76 metre yüksekliğindeki çan kulesi ile dikkat çeken yapı ismini İstanbul’daki Ayasofya’dan alıyor.
Katedralde görülmesi gereken yerler arasında 18. yüzyıldan kalma dökme demir karo zemin, Kiev’in Sovyet Rus egemenliği dönemindeki şehir planı modeli, üst katında yer alan sanat galerisi, Kiev Patriği Volodymyr Romanyuk’un mezarı, Virgin Orans gibi dünyanın en büyük fresk ve mozaikleri ve 7. yüzyılda Kiev’i kurtarıp Rusya İmparatorluğuna teslim eden kazak reisi Bohdan Khmelnytskyi’nin heykeli yer alıyor.
4. Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi
Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi (Ukrayins’kyy natsional’nyy muzey Chornobyl), 1986 yılında yaşanan Çernobil felaketinin anısına Kiev şehir merkezinde 1992’de açılan müze. Çernobil felaketi, sonuçları ve kayıplarına ilişkin belge ve fotoğrafların sergilendiği müzede felaket konusunda halkı bilinçlendirmek ve eğitmek için kullanılan interaktif bir galeri de bulunuyor.
Faciada hayatını kaybedenlerin anısına özel bir bölümün de yer aldığı müze, Devlet Yangından Korunma Muhafızları tarafından bağışlanan 20. yüzyılın başlarında inşa edilen bir binada bulunuyor.
5. Andrevski Yokuşu
Andrevski Yokuşu, Andrevski Spusk olarak da bilinen ve Aya Sofya Meydanı ile Kontraktova Meydanı’nı birbirine bağlayan tarihi bir sokak. Andrevski Yokuşu, Kiev’in yönetim merkezi olan üst şehir ile halkın yaşadığı alt şehri bağlayan önemli bir nokta.
Yokuş boyunca çok sayıda resim galerisi, kafe, restoran ve mağazalar sıralanıyor. Dinyeper Nehri manzaralı kafeler, şehre farklı bir bakış açısıyla bakmak için iyi birer seçenek.
6. Podil
Podil, Dinyeper Nehri’nin kıyısında yer alan, kentteki pek çok tarihi yapı, kilise, anıt, sokak ve meydanın bulunduğu, geçmişte balıkçı ve zanaatkarların yaşadığı Kiev’in tarihi mahallesi.
Günümüzde Kiev’in en gözde bölgesi olan ve turist akınına uğrayan Podol’da, liman, eski pazarlar, balıkçılar çarşısı, Kiev’e has mimari özellikleri yansıtan evleri ve dar sokakları mutlaka görülmeli.
7. Vladimirskaya Gorka Parkı
Vladimirskaya Gorka Parkı, Kiev’in en eski yerleşim yerlerinden biri. Kiev’in yemyeşil dokusunu ve Dinyeper Nehri’nin muazzam manzarasını en iyi keşfedebileceğiniz yerlerden olan parkın çevresinde çok sayıda bahçeli müstakil ev bulunuyor. Aziz Vladimir’in anısını yaşatan ve içerisinde Aziz Vladimir’e ait bronz heykel bir heykelin de yer aldığı park 10.6 hektarlık bir genişliğe sahip. Volodymyrska Tepesi veya Saint Volodymyr Tepesi isimleriyle anılan park tepe boyunca kademeli bir şekilde Dinyeper Nehri’ne uzanıyor.
8. St. Michael Altın Kubbeli Katedral
St. Michael Altın Kubbeli Katedral (Mykhaylivs’kyi zolotoverkhyi monastyr), Aziz Sofya Katedrali’nin kuzeydoğusunda, Dinyeper Nehri’ni tepeden gören bir konumda yer alıyor. 1108-1113 yılları arasında inşa edilen katedralde Aziz Varvara’ya ait kutsal emanetler sergileniyor.
Benzersiz mozaikleri, elmas ve altın ikonları ile büyüleyici bir güzelliğe sahip olan manastır Fransız, İtalyan ve Belçikalı sanatçılar tarafından yapılmış, dönemin en pahalı ve en güzel kilisesi olarak biliniyor.
9. Mariyinsky Sarayı
Mariyinsky Sarayı (Mariyins’kyi palats), Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kiev’deki resmi tören ikametgahı. Dinyeper Nehri’nin dağlık kıyısında, Barok mimari üslupla, Rus İmparatoriçesi Elizaveta Petrovna’nın emriyle 1752 yılında inşa edilmiş. 1920’lerde tarım okulu ve kısa bir süre müze olan yapı, II. Dünya Savaşı sırasında ağır yıkım yaşamış. 1940 ve 1980’de geçirdiği yenileme çalışmalarının ardından günümüzdeki haline kavuşan saray, Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından resmi tören ve kabüllerde kullanılıyor.
10. Gorodetsky House
Gorodetsky House (Canavarlı Ev/Budynok z khymeramy), Kiev’in tarihi Lypky mahallesinde yer alan, Art Nouveau mimari üslubuyla şehrin mimari şaheserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Polonyalı mimar Władysław Horodecki tarafından 1901-1902 yılları arasında inşa edilmiş.
Mimar Horodecki, kendi yaşamayı düşündüğü binayı tamamen kendi zevkine göre tasarlamış. Adı gibi içerisinde ve dışında fantastik balıkların üzerindeki genç kız, fil, gergedan, antilop, kurbağa, kertenkele, kartal, yılan gibi birçok yaratık heykelinin yer aldığı Canavarlı Ev, Kiev’in Gaudi yapısı olarak da adlandırılıyor.
11. Kiev-Pechersk Lavra – Caves Manastırı
Peçerskaya Lavra Mağaralar Manastırı (Kievo-Pecherskaya Lavra), Dinyeper Nehrinin sağ kıyısındaki tepelerin eteklerinde kurulan, Ukrayna’daki en önemli ve en eski manastırlardan biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu manastır, 6 tanesi yer altında olmak üzere toplam 18 kiliseden oluşuyor.
İnşa edildiği 1051 yılından itibaren Doğu Avrupa’da Ortodoks Hristiyanlığının önemli merkezlerinden birine dönüşen manastırda 100’den fazla keşiş yaşıyor.
12. Vatan Anıtı
Vatan Anıtı (Rodina Mat), 102 metre boyunda ve 560 ton ağırlığında devasa bir anıt. Nazi-Sovyet Savaşı anısına inşa edilen heykel, Heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç ve teknik ressam Vasyl Borodai’nin imzasını taşıyor. Heykel, paslanmaz çelikten üretilmiş.
Elinde 16 metrelik kılıç ve Sovyetler Birliği devlet amblemi taşıyan kadın savaşçıyı betimleyen heykelin yer aldığı alandaki müzede 11 bin 600’ün askerin oyma isimlerinin bulunduğu mermer plaklar bulunuyor. Anıtta ayrıca savaş sırasında Sosyalist Emek Kahramanı Madalyası ve Sovyetler Birliği Kahramanı nişanları verilen yaklaşık 200 işçi anılıyor.
13. Ukrayna Tarihi Müzesi
Ukrayna Tarihi Müzesi (National Museum of the History of Ukraine in the Second World War), II. Dünya Savaşında büyük zarar gören Kiev’de, savaş sırasında kullanılan birçok silah, harita ve fotoğrafın sergilendiği bir müze. Kiev’in güney eteklerindeki bir tepede yer alan müze, 9 Mayıs 1981’de (Zafer Bayramı) Sovyet Lideri Leonid Brezhnev’in de katıldığı bir törenle açılmış. 21 Haziran 1996’da Ukrayna devleti tarafından ülke tarihine ışık tutan bölümlerin de eklenmesiyle ülkenin en büyük tarih müzesi unvanına kavuşan müze, Vatan Anıtı ile aynı bölgede yer alıyor.
14. Kiev Doğu ve Batı Sanatları Müzesi
Kiev Doğu ve Batı Sanatları Müzesi (Museum of Western and Oriental Art), Ukrayna’daki en büyük yabancı sanat koleksiyonuna sahip müze. Müze, Ukrayna ve dünyanın farklı ülkelerinden tablo, heykel, oymacılık, Batı Avrupa, Orta ve Uzak Doğu dekoratif sanat eserlerinin yanı sıra eşsiz Antik Çağ koleksiyonuyla tanınıyor.
Bogdan ve Varvara Khanenko Sanat Müzesi olarak da bilinen müzenin zengin koleksiyonu içerisinde, Antik Yunan, Roma, Fransa, İtalya, Japon, Türk, Mısır ve daha pek çok kültüre ait eserlerin yanı sıra, kilise vitrayları, cam işlemeleri, fildişi eserler, ikonalar, kumaşlar ve Bizans sergileri yer alıyor.
15. Babi Yar
Babi Yar, Kiev yakınlarındaki bir dağ geçidi. II. Dünya Savaşı sırasında Ukrayna’yı işgal eden Nazi güçlerinin 29-30 Eylül 1941’de 33 bin 771 Yahudiyi öldürdüğü Babi Yar Geçidi, tarihin en acı olaylarından birine ev sahipliği yapıyor. Her yıl 29 Eylül’de Nazi işgali sırasında sevdiklerini ve ailelerini kaybeden insanların bir araya gelerek tören düzenlediği Babi Yar, Kiev’de en çok ziyaret edilen turistik noktalardan biri.
Kiev’e nasıl gidilir
Kiev’e İstanbul’dan haftanın 7 günü direkt uçak seferi bulunuyor. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları ve Ukrayna Hava Yolları’nın, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise Pegasus Havayolları’nın Kiev’e direkt seferleri var.
Ukrayna Hava Yolları, dönemsel olarak Ankara ve İzmir’den de Kiev’e direkt uçak seferleri düzenliyor. İstanbul-Kiev uçuş süresi 2 saat. Yurtdışı uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Kiev’de iki uluslararası havalimanı bulunuyor. Boryspil ve Zhuliany havalimanlarından hem ülke içindeki noktalara hem de dünyanın birçok noktasına direkt uçak seferi bulunuyor. Zhuliany Havalimanı, Kiev şehir merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta. Bu havalimanı aynı zamanda Uluslararası Kiev Havalimanı olarak da biliniyor. Boryspil Havalimanı ise 35 km mesafede yer alıyor.
Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehri Kiev, yemyeşil doğusu, Dinyeper Nehri’nin ihtişamlı manzarasına sahip kıyı şeridi, görkemli kilise ve katedralleri, Sovyet esintili geniş cadde ve devasa meydanlarıyla Doğu Avrupa’nın en özgün gözde turizm destinasyonlarından.