Aurora Borealis olarak bilinen kutup ışıkları, kutup bölgelerinde yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalar olarak açıklanıyor. Aurora kelimesi, Roma şafak tanrıçası anlamına geliyor.
Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Aurora Borealis, renklerin uçuştuğu keyifli ve muhteşem bir seyir deneyimi yaşatıyor. Gökyüzünde “yay, bulut, çizgi, dairesel” gibi çeşitli şekillerde oluşan Aurora, çarpışan elektronların “yeşil, mavi, kırmızı ve ya mor” renklerde yanıp sönmesiyle bir ışık şöleni sergiler.
Aurora, rengini atmosferde bulunduğu yükseklik ve hangi atom ile çarpıştığına bağlı olarak alıyor. En yaygın görünen yeşil renk, yeryüzüne yakın mesafede oluşurken, basınç arttıkça yani daha yükseklerde renkler mavi, mor ve kırmızıya dönüşüyor.
Yaklaşık 11 yılda bir, güneş döngüsünün en yoğun zamanında görülen Aurora, bu dönemde güneş yüzeyindeki koyu lekeler veya güneşteki şiddetli patlamalar nedeniyle belirginleşiyor. Bu döngü son olarak 2013 yılında gerçekleşti.
1859’un 28 Ağustos ve 2 Eylül tarihleri arasında “büyük manyetik fırtına” nedeniyle meydana gelen Aurora Barealis yakın geçmişte kayda geçen en inanılmaz gösterisini yaptı. Bu alanda yapılan çalışmalar ise, günümüzde meydana gelebilecek güneş fırtınasının çağdaş uygarlığın bir sorunu olabileceğini gösteriyor.
İtalyan astronom, fizikçi, matematikçi Galileo Galilei’nin ilk kez Aurora Borealis terimini kullanarak görülen ışıkları tarif etmesi, 1619’da gerçekleşmiş.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotlar Auroraları aynı hizadan izleme şansını yakaladı. Gökyüzündeki bu etkileyici ışık görüntüsü, sanki başımızın üzerinde gerçekleşiyor gibi dursa da, aslında yeryüzünden en az 96 kilometre uzakta meydana geliyor. 645 kilometre mesafede ise oluşum kırmızı ışıklar olarak görünüyor.
Aurora Borealis’in en güzel gözlenebildiği ve Aurora turizmin başkenti olarak bilinen Yellowknife Kuzey Amerika’da yer alırken, Avrupa’daki en uygun yer ise Norveç’in Kuzeyinde bulunan Tromso kenti.
Farklı renk ve desenlerde meydana gelen Kuzey ışıklarının en ilginç özelliklerinden biri de, bir oluşumu iki defa görmenizin mümkün olmayışı. Ayrıca sunduğu muazzam ışık gösterisinin yanında Auroralar zayıf sesler, raller (çıtırtı) ve statik sesler de üretiyor. Oldukça nadir duyulan Aurora sesi, en etkin olduğu anda ve sessiz, rüzgâr olmayan gecelerde işitilebiliyor.
Güneş sisteminin Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Mars gibi diğer gezegenlerinde de oluşan Aurora ışıkları, tıpkı yeryüzündeki Aurora gibi, yakın mesafede diğer gezegenlerin manyetik kutuplarından da görülebiliyor.
Eğer siz de bu şahane coğrafyayı daha yakından keşfetmek istiyorsanız, Norveç uçak bileti fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.
İnuit (Eskimo) halklarının avladıkları hayvanların ruhları olduğuna inandığı Aurora Borealis ve Aurora Australis, yeryüzünün en güzel doğa olaylarından yalnızca biri.