Tarihi M.Ö. 10 binlere dek uzanan Libya, Fenikelilerden, Antik Yunan’a, Osmanlı’dan günümüze kadar pek çok medeniyetin izlerini taşıyan, tarih sahnesine adını yazdırmış pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir coğrafya. Kuzey Afrika’nın en büyük ülkelerinden olan Libya, Cezayir, Mısır, Tunus, Çad, Nijer ve Sudan gibi ülkelerle sınır komşusu. Akdeniz‘e kıyısı da bulunan Libya, tarihi ve turistik bakımdan çok önemli yapı ve bölgeleri barındırıyor.
Antik Mısır’da Nil’in batısında yaşayan Berberiler için kullanılan ‘Lebu’ sözcüğünün Antik Yunancaya ‘Libya’ olarak geçmesiyle adını alan ülke, uzun yıllar Osmanlı idaresi ve Türk-İslam kültürü altında kaldı. Asıl yerlileri Berberi kabileleri olan ülke, iç savaş sonrası Kaddafi’nin düşmesiyle Libya Cumhuriyeti adını aldı.
Libya’da Gezilmesi Gereken Şehirler
Orta Doğu ve Afrika’daki 2000 km’yi bulan Akdeniz sahiliyle en uzun ve en çeşitli plajlara sahip olan Libya, Trablus, Bingazi ve Misrata kentleriyle öne çıkıyor. Kıyıdan itibaren gittikçe yükselen Libya toprakları, Fizan, Trablus ve Sirenaik olmak üzere başlıca üç büyük bölgeye ayrılıyor. Tarih öncesi kaya süslemeleri ile ünlü Acacus Dağları’nın Ghat şehrinde yer aldığı ülkenin çoğunu kaplayan Libya Çölü ise, dünyadaki en kurak yerlerden biri.
1. Trablus
Libya’nın en büyük ve en kozmopolit kenti olan Trablus (Tripoli), Arap, Müslüman, Osmanlı ve İtalyan esintili bir Akdeniz kenti. Fenikeliler tarafından MÖ 500’lerde kurulan kent, arkeolojik alanları ile köklü tarihini yansıtıyor. En etkileyici yeri Yeşil Meydanı ya da Şehitler Alanı çevresi olan başkent Trablus, Bab el-Aziziye Kışlası, Assai El Hamra Kalesi içerisinde barındırdığı Cemahriye Müzesi ve Osmanlı döneminden kalma Gurci Camisi Trablus’un en önemli yapıtları arasında yer alıyor. Pek çok medeniyete tanıklık eden kültürel bakımdan oldukça değerli bir kent.
2. Bingazi
Libya’nın ikinci büyük şehri Bingazi, Akdeniz sahilinde yer alan ve uzun yıllar Osmanlı idaresinde kalan bir yerleşim. Sidra Körfezi’ne kurulu Bingazi’nin dört yanı parklar ve göllerle çevrili. Ülkenin en yoğun nüfuslu yerleşimi olan Bingazi, aynı zamanda sahip olduğu yeşil alanlarıyla da ülkenin en turistik bölgelerinden. Doğu Libya’nın da başkenti olan Bingazi, II. Dünya Savaşı’nda yaşadığı yoğun bombardımanların ardından yeniden inşa edilen modern bir kent durumunda. En önemli adresleri Özgürlük Meydanı ve Kapalı Çarşı olan kentte beş Antik Yunan kenti bulunuyor. El Muntazah, Al-Buduzeera ve Al-Fuwayhat Parkları ile El Funduq Pazaryeri’ni görmeden kentten ayrılmayın.
3. Misrata
Misrata, Bingazi’ye 825 km mesafede yer alan, ülkenin Tripoli ve Bingazi’den sonraki en büyük üçüncü şehri. Libya’nın ticaret başkenti olarak bilinen Misrata aynı zamanda bir liman kenti. Misrata’da gezilecek yerler arasında sakin ve keyifli bir yürüyüş yapabileceğiniz Misrata Parkı, İslam mimarisinin en hoş örneklerinden Misrata Ana Camii, kendine özgü mimarisiyle Koztik Kulesi ve Araar Kumsalı yer alıyor. Aynı zamanda Misrata’da pek çok Türk ve Avrupa mimarisi örneğine rastlamak mümkün.
Şehir Helenistik dönemde Libya pentapolisinin bir parçası olan ve bu dönemde ismi Darnis veya Darne olarak bilinen Derne, tarihi oldukça eskilere uzanan bir liman şehri. Eğer Libya’da vaktiniz sınırlı değilse tarihte Derne Muharebesi’nin gerçekleştiği şehri ziyaret edebilirsiniz. Sebha ise, Libya’nın güneybatısında yer alan ve Sahra Çöllerine giden yolcuların geçiş noktası.
Libya’ya nasıl gidilir
Libya’nın başkenti Trablus’a, Türkiye’den Türk Havayolları’nın direkt uçuşları ile yaklaşık 3 saatte ulaşım mümkün. Bu egzotik ülkeyi ve kültürünü tanımak için yapmanız gereken tek şey bir Libya uçak bileti almak!