Doğuda Burkina Faso, Nijer ve Fildişi Sahili, güneybatıda Gine, kuzeyde Cezayir, batıda ise Senegal ve Moritanya ile komşu olan Mali, Afrika’nın en büyük sekizinci ülkesi. Geleneksel yaşamın devam ettiği kabile köyleri, müzeye dönüştürülen eski yapıları ve yerel kültürün izlerini bulabileceğiniz çarşılarının yanı sıra kumullar, çöller ve bozkırlarla çevrili topraklarıyla bilinen bu ülkede, yeni bir coğrafya keşfetmenin tadını çıkarabilirsiniz. Afrika coğrafyasının zengin kültürünü gözler önüne seren müzeleriyle de dikkat çeken bu ülkede, birbirinden ilginç sanat eserlerini görebilirsiniz.
Mali’de Görebileceğiniz Müzeler
1. Mali Ulusal Müzesi
Batı Afrika kültürünü yakından tanımak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer olan Mali Ulusal Müzesi (National Museum of Mali), ahşap heykelleri masklar ile Orta Çağ ve Afrika’nın eski dönemlerinden kalma ipekli kumaşlar gibi el sanatlarının sergilendiği bir sanat mekânı. Ülkenin başkenti olan Bamako şehrinde yer alan bu müzede savaşçılara ait olduğu düşünülen üzeri Kur’an-ı Kerim ayetleriyle işlenmiş kıyafetler de sergileniyor. 1953 yılında Sudan Müzesi adıyla açılan ve ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından Mali Ulusal Müzesi adını alan bu yer, Güney Afrika’daki ulusal müzeden sonra Afrika’nın en büyük müzesi unvanına sahip. Her yıl yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilen bu müze; pazartesi, salı, çarşamba ve cuma günleri 17.00 – 20.45 saatleri arasında gezilebilir.
2. Muso Kunda Müzesi
Muso Kunda Müzesi, cinsiyet ayrımcılığına dikkat çekmek için kurulan oldukça özel bir müze. 1998 yılında Bamako şehrinde ziyarete açılan bu müze ülkede cinsiyet eşitliğinin sağlanması için verilen mücadeleyi yansıtıyor. Ülkede yaşayan kadınların gündelik yaşamlarını gözler önüne seren sergilerin yer aldığı Muso Kunda Müzesi, aynı zamanda kadın çalışmalarının yürütüldüğü bir merkez olarak da faaliyet gösteriyor. Pazartesi hariç haftanın her günü 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Muso Kunda Müzesi’nde geleneksel kıyafetlerin yanı sıra gündelik yaşamda kullanılan kıyafetlerin, kumaşların ve takıların sergilendiği bir bölüm de bulunuyor. Kadınlar için açılan bir müze olduğu için ülkeye gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği müze rehberli ya da rehbersiz olarak gezilebiliyor. Giriş için ücret alınmıyor.
Ülkenin kültürel dokusunu keşfetme şansı sunan bu müzeleri ziyaret etmek için Mali uçak bileti almayı unutmayın. Mali, ülkesine gitmek isteyen Türk vatandaşlarından vize istediği için yola çıkmadan önce vize işlemlerinizi tamamlamayı da ihmal etmeyin. Ani seyahatlerden hoşlananlar ise Bamako şehrine indiklerinde kapı vizesi alarak da ülkeye giriş yapabilir.