Marmaris, Muğla’nın 13 ilçesinden biri. Ege ile Akdeniz Bölgesi’nin kesişim noktasında yer alan ve her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Marmaris, doğal limanı, palmiye ağaçları ile süslenmiş kıyı şeridi ve mimarisi ile cennet bir destinasyon.

Doğa, spor, eğlence, huzur, deniz, güneş, kum, tarih, kültür, hareketli ve canlı gece hayatı ile leziz yerel mutfak adına tüm beklentilerinizi karşılayabilecek şirin bir tatil beldesi olan Marmaris’te birbirinden güzel koyları teknelerle keşfe çıkabilirsiniz. Köyleri, antik kentleri, piknik alanları, milli parkları ve muhteşem doğası ile Marmaris ve çevresinde çok sayıda gezilecek ve görülecek yer bulunuyor.

Marmaris Gezilecek Yerler

Marmaris Gezilecek Yerler

Marmaris, Muğla’nın güzel koyları ve plajları ile ünlü ilçesi olduğu kadar, gezilecek yerler bakımından bir hayli zengin. Denizden ve karadan rahatlıkla ulaşılabilen Marmaris’in ormanlarla çevrelenmiş koyları berrak suları, temiz sahilleri ve tarihi kalıntıları ile birlikte ziyaretçilerini bekliyor.

İyonyalılar tarafından yapılan Marmaris Kalesi, Physkos, Loryma ve Amos Antik Kentleri, Cennet Adası, temiz denizi ve harika kumu ile bölgenin en gözde plajlarından biri olan Kumbulük, Marmaris’i var eden tarihi ve doğal güzelliklerden yalnızca birkaçı.

Mobil Uygulama

1. Marmaris Kalesi

Marmaris Kalesi, denize nazır konumu ve muhteşem manzarasıyla Marmaris’te görülmesi gereken tarihi yerlerin başında geliyor. MÖ 1044’e dek uzanan tarihiyle, Büyük İskender ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yenilenen ve genişletilen yapı I. Dünya Savaşı’nda Fransız donanması tarafından topa tutularak büyük zarar görmüş.

2. Marmaris Müzesi

Marmaris-Marmaris-Muzesi

Marmaris Kalesi 1991’den bu yana Marmaris Müzesi ismi ile hizmet veriyor. Müzenin, yedi kapalı alanından ikisi Arkeoloji Salonu, biri de Etnografya Salonu olarak; kalan alan bölümleri de Sanat Galerisi olarak kullanılıyor.

Haftanın tüm günleri 08.30-20.00 saatleri arasında ziyarete açık olan müzede Helen, Roma, Bizans dönemlerine ait ve Knidos, Hisarönü ve Burgaz bölgelerinde yapılan kazılardan çıkarılan buluntular ile Etnografya bölümünde ise Osmanlı dönemine ait dokuma işleri, kilim, mobilya, bakır mutfak gereçleri, silahlar ve süs eşyaları sergileniyor.

3. Hafsa Sultan Kervansarayı

Hafsa Sultan Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Valide Hafsa Sultan için 1545’te yaptırılmış. Marmaris Kalesi yakınlarında yer alan ve yapımı tamamlandıktan sonra Rodos seferinde konaklama noktası olarak da kullanılan Hafsa Sultan Kervansarayı, bölgede bulunan Osmanlı eserlerinin en önemlilerinden.

4. Marmaris plajları

Marmaris-Plajlari

Marmaris Plajları, Marmaris’in incileri. Yüzme ve su sporları için uygun olan plajların başında Marmaris Halk Plajı yakınındaki Uzunyalı Plajı geliyor. Merkeze sekiz kilometre mesafede yer alan İçmeler Plajı ile yirmi bir kilometre uzaklıktaki Turunç Plajı ve kumları ile ünlü Kleopatra Plajı ise ziyaretçilerin gözdesi.

Çam ormanları ile çevrili, yine merkezden otuz altı kilometre uzaklıkta bulunan Orhaniye Kızkumu Plajı, manzarasıyla büyüleyen Cennet Adası Plajı, kamp alanı bulunan Günnücek Plajı, büyük taneli kumları ile meşhur Çiftlik Plajı ve temizliğiyle ünlü Boncuk Koyu Marmaris’in diğer plajlarından bazıları.

5. Kleopatra Adası (Sedir Adası)

Marmaris-Kleopatra-Plaji

Kleopatra Adası olarak da anılan Sedir Adası, Marmaris’in yaklaşık on altı kilometre açıklarında yer alıyor. Antik kenti ve muhteşem Kleopatra Plajı ile ünlü olan ada, altın rengi kumu ve uzun tarihi ile Marmaris’in incisi.

Marmaris’e bağlı Gelibolu Köyü’nden kalkan günübirlik turlarla ulaşılabilen Kleopatra Adası’nın özel biçimli kalker parçacıklarından oluşan kuzey kıyısındaki kumsalları koruma altında. Kleopatra Plajı da sit alanı olan adada yer alan tarihi kule ve sur duvarlarını, tapınak ve kilise kalıntılarını, tiyatroyu ve agorayı görebilirsiniz.

6. Dalyan

Marmaris-Dalyan

Dalyan, doğal güzellikleri ile doğaseverlerin gözdesi. Marmaris’in kent merkezden seksen altı kilometre uzakta bulunan Dalyan, caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan İztuzu Plajı’nı kapsayan bölgeyi de içerisinde barındırıyor. Sazlık kanal nehirleri ve kaya mezarlarının haricinde günübirlik tekne turları de termal kaynakları ziyaret edebilirsiniz.

7. İçmeler

İçmeler, Marmaris’e yaklaşık sekiz kilometre mesafede yer alan ünlü bir tatil beldesi. Adını şifalı içme suyu kaynaklarından alan köy, aynı zamanda da Marmaris’in en meşhur plajlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Serin esen rüzgârı ile en sıcak günlerde bile bunalmayı engelleyen, sakin ve huzurlu bir tatil isteyenlerin tercih ettiği bölgede pek çok aktivite seçeneği de bulunuyor.

8. Turunç

Marmaris-Turunc

Turunç, Marmaris’e yaklaşık yirmi bir kilometre mesafede yer alan, temiz plajı ve berrak denizi ile ünlü Marmaris’in şirin bir beldesi. Mavi Bayraklı bir plaj olan Turunç Plajı ise, kayalık alanların ve sualtı mağaralarıyla dalış yapmayı sevenlerin tercihi.

Yeşil dağların eteğinde güzel bir koyda çok daha sakin bir tatil isteyenler için güzel bir tercih olan Turunç’ta da çok sayıda aktivite ve gezilip görülecek yerler bulunuyor.

9. Halıcı Ahmet Urkay Müzesi

Halıcı Ahmet Urkay Müzesi, 1966’da ilçeye gelerek ticarete atılan ve eğitim ile kültürel değerlere değer veren Ahmet Urkay tarafından 2005’te kurulmuş bir müze. 3500 parça arkeolojik, etnografik eser sergilendiği müzede, çoğunluğu Osmanlı döneminden kalma günlük eşyalarla da her geçen gün büyümeye devam ediyor.

10. Bozburun

Marmaris-Bozburun

Bozburun çam, keklik balı ve çiçekleriyle ünlü, Marmaris’e elli kilometre uzaklıkla yer alan bir belde. Keşif yapmak isteyenlerin, trekking severlerin ve bisikletçilerin uğrak noktası olan Bozburun, Marmaris’in turist yoğunluğundan arınmış bir bölge.

Günübirlik ulaşabileceğiniz Bozburun, nüfusu oldukça az bir yarımada. Dik yamaçları, vadileri, ormanları, bakir koyları ve antik kalıntıları ile ziyaretçilerine pek çok seçenek sunan Bozburun’un tarihi Karya Medeniyeti’ne dek uzanıyor.

11. Loryma Antik Kenti

Loryma Antik Kenti, MÖ yedinci yüzyıla dek uzanan tarihi bir geçmişe sahip. Marmaris’ten Bodrum’a hareket eden tekneler aracılığı ile ulaşılabilen Loryma Antik Kenti, Bozburun Yarımadası’nın güneybatı ucundaki Bozuk Köyü’nde yer alıyor. Birçok kalıntısı günümüze kadar gelen Loryma Antik Kenti’nde akropolis, sarnıçlar, akropol, nekropol, Apollon Tapınağı ve kenti çevreleyen surlar yer alıyor.

12. Günnücek

Günnücek, Marmaris’e iki kilometre uzaklıkta bulunan ve dünyada eşine az rastlanır ormanlık alanlara sahip. Marmaris’in hemen yanı başında bulunan Günnücek’te denize girebilir ve kamp yapabilirsiniz.

13. Kızkumu

Marmaris-Kizkumu

Kızkumu, adını Bybassos Kralı’nın kızı için anlatılan efsaneden alıyor. Marmaris’in otuz kilometre batısında yer alan Kızkumu’na Marmaris’ten kalkan minibüslerle rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Buranın özelliği ise, koyun ortasında bulunan adaya denizin sığlığından yararlanılarak yürünebiliyor olması. Bu adada bulunan ve Bybassos Krallığına ait olduğu düşünülen kale kalıntısına kıyıdan kiraladığınız botlarla ulaşabilirsiniz.

14. Hisarönü

Hisarönü, değişik bölgelerden Yörük göçü yerleşimi. Havası ve suyu ile astım ve kalp gibi çeşitli hastaların şifa bulduğu Hisarönü, eşsiz gün batımı ile de ünlü. İri taneli ve renkli kumlara sahip olan Hisarönü, üç yüz metrelik plajında denize girip, güneşlenebileceğiniz şahane bir koya sahip.

Sakin ve huzurlu bir yerleşim olan Hisarönü’nden hareket eden tekne turlarıyla İnbükü, Kartal Koyu, Tavşan Adası ve Bencik Limanı’nı ziyaret edebilirsiniz.

15. Cennet Adası

Cennet Adası, anti ismi Nimara olan ve ormanlarla kaplı bir yarımada. Marmaris Koyu’nun hemen girişinde bulunan ve bölgeden kalkan tekne turlarının popüler adresi olan ada, denizin, doğanın ve huzurun buluştuğu cennet bir bölge. Yalancı Boğaz’dan yürüyerek de ulaşılabilen Cennet Adası, oldukça kayalık bir bölge.

16. Fosforlu Mağara

Fosforlu Mağara, Turunç ve Kumlubük’ten hareket eden tur teknelerinin uğrak yeri. Doğal oluşumlu bir mağara olan Fosforlu Mağara, akvaryumu andıran yeşil ve turkuaz renkli sularda yüzme ve dalış imkânı sağlıyor.

17. Kumlubük Koyu

Kumlubük Koyu, Marmaris’ten hareket eden teknelere rahatlıkla ulaşabilen bir başka Marmaris koyu. Marmaris ilçe merkezine yirmi dört kilometre uzaklıkta bulunan Kumlubük Koyu’nda su sporları merkezleri jet-ski, banana, ringa aktiviteleri mevcut. Suyu berrak olan Kumlubük dalış keyfi için muazzam bir adres.

18. Bördübet Koyu

Bördübet Koyu, çam ağaçlarının arasına gizlenmiş, yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran bir köy. Özel koruma alanı olduğundan dolayı bakir doğası ve sınırlı turizm tesisi ile gezginlerin gözdesi.

Tatilini huzurlu geçirmek isteyenlerin Marmaris’teki adresi olan koyda, özel rehberle trekking yapabilirsiniz. Marmaris merkezinden yirmi beş kilometre uzaklıkta bulunan Bördübet’in Muğla il merkezine uzaklığı ise yaklaşık doksan kilometre.

19. Amos Antik Kenti

Amos Antik Kenti, Kumlubük Koyu’nun kuzeybatısında, dik sahilin güneyindeki Asarcık Tepe’de yer alıyor. Bir tepe üzerindeki tiyatro, tapınak ve heykellerden oluşan Amos’un çevresi, aynı dönemden kalma surlarla çevrili. Rodos karşı yakasındaki üç tiyatrodan ikincisi olan Amos Tiyatrosu ise, oldukça iyi korunmuş oturma yerleri, yan duvar ve sahne evinin üç odasıyla tarihin izini sürmek isteyenler için güzel bir adres.

20. Selimiye

Marmaris-Selimiye

Selimiye, Marmaris’e otuz beş kilometre uzaklıkta, ülkemizin önde gelen yat limanlarından biri sayılan Sığliman Koyu’na ev sahipliği yapıyor. Marmaris merkezden kalkan minibüslerle yaklaşık kırk beş dakikalık dakika içerisinde ulaşabileceğiniz Selimiye, ismini ’de 1. Selim’den alıyor. Ilık, temiz ve sığ bir denize sahip olan bölgenin bakir koylarını ziyaret etmek için tekne turuna çıkabilirsiniz.

Marmaris’e nasıl gidilir

Marmaris’e ulaşım, hava veya karayolu seçenekleri ile sağlanıyor. Türk Hava Yolları, Pegasus ve Onur Air ile haftanın her günü İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarından yaklaşık 1,5 saatlik direkt uçuşlarla Dalaman Havalimanı’na gidebilirsiniz. Marmaris’e en yakın havalimanı olan Dalaman Havalimanı’ndan shuttle veya toplu taşıma araçlarını kullanarak ya da araç kiralayarak ulaşabilirsiniz.

Marmaris merkezine yaklaşık 100 km uzaklıktaki havalimanı dışında kara yolu ile gelmek isterseniz, öncelikle Muğla’ya ulaşımı sağlayan üç farklı güzergâh bulunuyor.

Marmaris’e otobüsle gidecekseniz eğer Marmaris otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

İstanbul üzerinden gelecekler için D565 karayolu, İzmir üzerinden gelecekler için D550 karayolu ve Ankara üzerinde gelecekler için ise D330 karayolunu kullanarak Muğla kent merkezine ulaşabilirsiniz. Konum olarak Ege ile Akdeniz Bölgesi’nin kesişiminde yer alan Marmaris’e direkt sefer düzenleyen ve pek çok merkezden hareket eden otobüs seferleri de mevcut.

Marmaris, Muğla’nın uzun kıyı şeridindeki koyları, doğal limanı, antik kentlere yakınlığı, doğal güzellikleri, mavi tur olanakları, modern yat limanları, körfezin her türlü su sporuna olanak sağlayan konumu, onu apayrı bir yere taşıyor.

Otel Rezervasyonu

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here