Mersin Yerköprü Şelalesi ya da Yerköprü Çağlayanı ülkemizde görmeniz gereken en güzel şelalelerden biri. Burayı gördüğünüzde doğa Mersin’e büyük torpil geçmiş diye düşünebilirsiniz. Bu dünyadan değilmişçesine masalsı, göz alıcı bir güzelliğe sahip. Henüz gitmediyseniz bu yazıyı okuduktan sonra ilk fırsatta Mersin’e bir seyahat planlayacaksınız gibime geliyor. 😍
İçinde bulunduğu harika kanyon, suyun gözleri kamaştıran turkuaz rengi, doğanın sunduğu yeşilin bin bir tonu ile Yerköprü Şelalesi ile ilk görüşte aşk yaşamayan da ne bileyim. Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz şelale belki de Mersin’e giden bir çok seyahat severin rotası dışında kalmış. Ülkemizin saklı güzelliklerini daha çok tanıtalım ki kimse bu yerlerden mahrum kalmasın istiyorum.
Yerköprü Şelalesi Hakkında Bilgi
Ülkemizde aynı ismi paylaşan bir Yerköprü Şelalesi de Konya’da bulunuyor. Bu yazıda Mersin Yerköprü Şelalesi ile ilgili detayları paylaşacağım.
2001 yılında tabiat anıtı olarak tescil edilen şelale, 2021’de tabiat parkı ilan edilmiş. Çağlayan ve çevresindeki alanın genişliği 1.115 dönüm. Popüler bir gezi parkuru olma özelliği de taşıyor. Çağlayan Göksu Irmağı üzerinde yer alıyor. Kanyon çöken kireçtaşı formasyonları ile oluşmuş.
Yaklaşık 30 metre yükseklikten akıyor şelale. 200 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve tabanı 10-15 metre derinliğinde göl olan su tünelinin içerisindeyse doğallığı bozulmamış sarkıt ve zengin bitki örtüsü yer alıyor.
Burada aracınızı park ettikten sonra şelaleye kadar yaklaşık yarım saat yürümeniz gerekiyor. Yürüyüş yolu üzerinde kamelyalar, çeşmeler ve tuvalet bulunuyor. Mangal, ateş, tüp, semaver yakmak yasak. Şelaleye giden yollar bile nefes kesici güzelliğe sahip. Kanyonun üzerine kurulan köprüde nefis fotoğraflar çekebilirsiniz.
Köprüyü geçtikten sonra şelaleyi izleyebileceğiniz iki adet seyir terası bulunuyor. Seyir terasının sol tarafından devam eden yol sizi şelalenin döküldüğü üst kısma götürüyor. Burada herhangi bir tesis yok. Mersin sıcağını ve tesis olmadığını göz önünde bulundurarak mutlaka yanınızda su bulundurun. Ülkemizdeki çoğu şelalenin ve kanyonun aksine burada yüzmek yasak.
Yerköprü Şelalesi Nerede?
Yerköprü Çağlayanı, Mersin ili Gülnar ilçesinde yer alıyor. Kuskan Beldesi’nin kuzeyinde ve Gezende baraj gölü güneyinde bulunuyor.
- Yerköprü Şelalesi – Mut arası 22 km
- Yerköprü Şelalesi – Mersin arası 182 km
Yerköprü Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?
Yerköprü Şelalesi, Mersin’den yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Silifke-Mut arası uzanan yol Göksu Nehri’nin eşsiz manzaraları eşliğinde devam ediyor. Sonrasında Mut-Ermenek yoluna sapmanız gerekiyor.
Mersin otobüs bileti fiyatlarına göz atın.
- Mersin Yerköprü Şelalesi konumu burada.
Yerköprü Şelalesi Giriş Ücreti
Mersin Yerköprü Şelalesi Giriş Ücreti Şahıs 8 TL, İndirimli 4 TL, Bisiklet 8 TL, Motosiklet 16 TL, Otomobil 24 TL, Minibüs 72 TL, Midibüs 120 TL, Otobüs 240 TL.
Haftanın her günü 08.00-18.30 saatleri arasında ziyarete açık.