Seyahat sırasında beslenme hayati önem taşıyan bir konu. Alışagelmiş beslenme düzeninden erken kalkıp yollarda geçen sürede düzenli beslenmeye çalışmak, bol su içmek ve enerji depolayacak besinlerle takviye almak şart.
Seyahat eden birçok kişi seyahat sırasında beslenmesine dikkat etmediğinden ishal, kabızlık, yorgunluk, baş ağrısı gibi durumlarla sıklıkla karşılaşıyor. Özellikle uçak yolculukları ve ardından gelen yoğun tempolu geziler yorucu olabiliyor. Seyahat sırasında küçük takviyelerle beslenme düzeninizi sağlayabilir, seyahat sırasında can sıkıcı sağlık problemleriyle uğraşmadan gezinizin tadını çıkarabilirsiniz.
Sık Seyahat Edenler İçin Beslenme Önerileri
1. Yolculuğa çıkmadan önce
Yolculuğa çıkmadan önce kişinin çok aç ya da çok tok olmaması şart. Yola çıkmadan önce atıştırmalıklarla mideyi desteklemeli, ağır, yağlı, tuzlu ve bol şekerli yiyeceklerden uzak durmalısınız.
2. Uçak, tren, otomobil ya da otobüs yolculukları
Seyahatin ilk adımı olan yolculuk sırasında acıkma ve susamaya karşı önlem alınması gerekiyor. Özellikle uzun uçak yolculuklarında ani basınç değişimleri nedeniyle beklenenden daha kısa sürede acıkılabiliyor. İkram hizmeti olmayan bir hava yolu firması ile seyahat ediyorsanız yanınızda kuruyemiş, meyve ve su gibi hayat kurtaran besinleri taşımalısınız.
Havalimanı, otogar ya da dinlenme tesisi gibi noktalarda seyahat sırasında herhangi bir yiyecek bulamama ihtimaline karşı hazırlıklı olarak yanınızda taşıyacağınız yiyecek ve içecekleri satın alarak önlem alabilirsiniz.
Sıvı kaybı baş ağrılarının en büyük sebebi. Mümkünse yolculuğun her anında yanınızda bir şişe su olmalı.
3. Seyahatin kabusu: İshal ve kabızlık
Beslenme düzeninin değişmesi ve hava değişimi gibi seyahatin olmazsa olmazları seyahat eden birçok kişide kabızlık ya da ishal gibi kısa süreli rahatsızlıklara neden oluyor.
Seyahat sırasında kabızlık ya da ishalle karşılaşmamak için paketli olmayan yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı, beslenme düzenini çok değiştirmeden en az bir öğünde sebze tüketmeli, yaş ve kuru meyvelerle, kuru yemiş gibi pratik yiyeceklerle midenizi desteklemelisiniz.
Acil durumlar için mide koruyucu ilaçlar ve kabızlığa karşı kapsül taşımak da hayat kurtarıcı olabiliyor. En önemlisi ise hareket. Seyahat sırasında mümkün olduğunca hareket etmeli, sıvı takviyesiyle kendinizi desteklemelisiniz.
4. Tatlı ve tuzlu tüketiminden kaçının
Özellikle her şey dahil otellerde konaklayanların farkında olmadan kendilerini kaybettiği bir durum aşırı tatlı ve tuzlu tüketimi. Seyahat sırasında mide problemleri yaşamamak adına aşırı tatlı ve tuzlu içeren gıdalardan uzak durmalı, kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler ile asitli içecekleri minimum seviyede tüketmelisiniz. Sağlıklı bir mide ve bağırsak düzeni seyahatten maksimum keyif alacağınız keyifli anılar demek.