Sivas Anadolu’nun tarihi ve doğal güzellileri bakımından en özel şehirlerinden biri. Sivas gezilecek yerler her yıl sayısız turisti ağırlıyor. Kültür ve doğa turizmi severler için en ideal şehirlerden biri olan Sivas yöresel lezzetleri ile de unutulmaz bir seyahat vadediyor.
3 günlük harika bir rota çıkararak bu tarihin tanığı şehri baştan başa keşfedebilirsiniz. Sizi şaşırtacak güzelliklere sahip Sivas’a gitmeden önce mutlaka Sivas gezilecek yerler yazımı okuyun. Haritayla, konumlarıyla, detaylı bilgi ve ipuçlarıyla Sivas için size rehber olmaya çalışacağım. 🙂
Sivas Gezilecek Yerler
Sivas gezilecek yerleri Sivas merkez gezilecek yerler ve Sivas gezilecek yerler olarak 2 kısımda anlatacağım. Harita üzerinde zoom yaparak yerlerin konumuna bakabilir, kendi rotanızı oluşturabilirsiniz.
Sivas gezilecek yerler listesi
- Sivas Taşhan Çarşısı
- Şems-i Sivasi Meydan Cami
- Sivas Çifte Minare
- Şifaiye Medresesi
- Kale Cami
- Buruciye Medresesi
- Sivas Kongresi Binası
- Sivas Tarihi Jandarma Binası
- Sivas Arkeoloji Müzesi
- Sivas Ulu Cami
- Gök Medrese (Sahibiye Medresesi)
- Aksu Parkı
- Serpincik Göleti
- Tarihi Eğri Köprü
- Paşabahçe Mesire Alanı
- Karşıyaka Mesire Alanı
- Sızır Şelalesi (Göksu Şelalesi)
- Hafik Gölü (Büyük Göl)
- Kızılçan Gölü (Canova Gölü)
- Tödürge Gölü
- Gökpınar Gölü
- Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
- Divriği Kalesi
- Aşık Veysel Müzesi
- Kangal Balıklı Kaplıcası
- Eğriçimen Yaylası
- Şuğul Vadisi
- Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi
Sivas Merkez Gezilecek Yerler
Sivas Taşhan Çarşısı
Sivas gezilecek yerler merkez ile başlıyorum anlatmaya. İlk durağımız Taşhan Çarşısı. 19. yüzyılın ikinci yarısında kesme taştan yapılmış bir yapı burası. Açık avlulu ve iki katlı. Günümüzde iş merkezi olarak kullanılıyor. Giriş ve üst katında kafeler bulunuyor.
Ancak girişte yer alan dükkanlar ürünlerini kapı önüne atmış ve üstüne örtüler sermişler. Böyle tarihi bir değere bu görüntüyü pek yakıştıramadım açıkçası. Bunu göz ardı edersek yapı elbette görmeye değer.
- Yol tarifi burada.
Şems-i Sivasi Meydan Cami
Sivas merkezde bulunan Meydan Cami 1564 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Koca Hasan Paşa tarafından yaptırılmış. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1968 yılında onarılmış.
Şems-i Sivasi Meydan Cami Sivas’ta “Şemseddin Sivasî Türbesi” olarak da biliniyor. Ünlü mutasavvıf Şemseddin Sivasî’nin yatmakta olduğu bu türbe caminin avlusunda yer alıyor.
- Yol tarifi burada.
Sivas Çifte Minare
Sivas merkezde gezilecek yerlerde sıradaki durağımız Çifte Minare. Bu göz alıcı yapı, Sivas’ın en önemli değerlerinden biri. Burada doğru açı ve doğru ışıkla mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmış. Medrese, süslemeli taç kapısı ve tuğla-çini örgülü iki minaresi ile dikkati çekiyor. Medresenin kapalı mekânı yok olmuş bu nedenle içine girilemiyor.
- Yol tarifi burada.
Şifaiye Medresesi
Şifaiye Medresesi Çifte Minare’nin tam karşısında yer alıyor. Burası Selçuklu Dönemi’nde hastaların tedavi edildiği ve aynı zamanda tıp tahsilinin de yapıldığı bir medreseymiş. Günümüze ulaşabilen bölümü için Anadolu’nun en büyük şifahanesi diyebiliriz.
1217’de I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmış. Medresenin içinde İzzeddin Keykavus’un türbesini de ziyaret edebilirsiniz. Yalnız medrese avlusunda yer alan kafe ve oradan yükselen müzik sesi bu tarihi değere yakışmayan bir görüntü oluşturuyor bence.
- Yol tarifi burada.
Kale Cami
Sivas merkezde yer alan önemli yapılardan bir diğeri de Kale Cami. Sivas tarihi kent meydanında bulunuyor. 1580’de Padişah III. Murad’ın vezirlerinden Sivas Beylerbeyi Murad Paşa tarafından yaptırılmış.
Burada bulunan sadaka taşı ve yitik taşı eminim dikkatinizi çeker. Yitik taşı eşyasını kaybedenlerin bulmak için baktığı ilk yermiş. Birisi bir şey bulduğunda buraya bırakıyormuş kaybeden kişi bulsun diye. Sadaka verilirken ihtiyaç sahibi mahcup olmasın diye sadaka taşı aracılığıyla teslim ediliyormuş. Ne güzel Osmanlı gelenekleri değil mi ?
- Yol tarifi burada.
Buruciye Medresesi
Kale Cami’nin hemen karşısında bulunuyor Buruciye Medresesi. 1271’de Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılmış. İran yakınlarındaki Burucerd’den gelen Muzaffer Burucerdî tarafından fizik, kimya, astronomi öğretimi yapılmak amacıyla yaptırılmış bu medrese.
Medrese yakınında Muzaffer Burucerdi ve iki çocuğunun türbesi de bulunuyor. B medresenin içinde de bir kafe yer alıyor.
- Yol tarifi burada.
Sivas Kongresi Binası
Sivas Atatürk Kongre Müzesi Sivas’ta gezilecek yerler içinde mutlaka görmeniz gereken bir yer. Bina Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihlerinde “Milli Mücadele Karargâhı” olarak kullanılmış.
Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye’nin karargâh olarak kullandıkları bu bina o tarihlerde liseymiş. Öğrencileri kurtuluş savaşına katıldığı için o yıllarda mezun verememiş okul. Duygulanmamak elde değil.
Bina 1990’da müze olarak ziyarete açılmış. Sivas Atatürk Kongre Müzesi’nde tarihi yansıtan her detay mükemmel. Tarihi Kongre Salonu ve Atatürk’e ait çalışma ve dinlenme odası, kongrenin yapıldığı günlerdeki hali ile muhafaza ediliyor.
- Konum burada.
Sivas Tarihi Jandarma Binası
1908 yılında Jandarma Dairesi olarak yaptırılmış. İçini gezebileceğiniz bir yer olmasa da bulunduğu meydana eşsiz bir değer katan bu yapıyo dışarıdan görebilirsiniz.
- Konum burada.
Sivas Arkeoloji Müzesi
Sivas arkeoloji müzesi Orta Anadolu’nun en büyük arkeoloji müzesi olarak hizmet veriyor. Bölgede 9 milyon yıl önce yaşamış memeli hayvanlara ait fosiller, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı ve Hititler’e ait birçok buluntuyu müzede görebilirsiniz. Ayrıca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler de sergileniyor.
- Sivas Arkeoloji Müzesi girişi ücretsiz.
- Konumu burada.
Sivas Ulu Cami
Sivas Ulu Cami Anadolu’nun en eski camilerinden biri. Kitabesine göre 1196-97 yıllarında Kutbettin Melikşah döneminde Kızılarslan bin İbrahim tarafından Kul Ahi’ye yaptırıldığı anlaşılan bu tarihi camiyi de Sivas merkez gezilecek yerler listenize ekleyin.
- Konumu burada.
Gök Medrese (Sahibiye Medresesi)
Gök Medrese adını gökyüzünün mavisinden alan, süslemeleriyle göz dolduran muhteşem bir yapı. IV. Kılıçaraslan’ın oğlu III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, 1271 yılında yaptırılmış. Bu tarihi yapı görsel bir şölen sunuyor. Bol bol fotoğraf çekip Sivas gezilecek yerler rotamıza devam ediyoruz.
- Konumu burada.
Aksu Parkı
Aksu Parkı Sivas’ın içinde yemyeşil bir alan. Bir soluk almak, su kanalının etrafında yürüyüş yapmak, piknik masalarında keyiflenmek isteyenler buraya geliyor. Ayrıca burada bulunan kafe ve restoranlar da tercih edilebilir. Sivas’ta geniş vaktiniz varsa Aksu Parkı aklınızda bulunsun.
- Konumu burada.
Serpincik Göleti
Serpincik Göleti Sivas merkezde bulunan bir doğal alan. Geliştirilmekte olan proje kapsamında buraya yürüyüş yolları, balık tutma alanları, kafeler, restoranlar yapılacakmış. Bakarsınız birkaç yıl sonra değerlenir, ben de kimse yazmazken benim listemde vardı diye hava atarım. 😃
- Konumu burada.
Tarihi Eğri Köprü
Eski dönemlerde İpek Yolu’nun üzerinde bulunuyormuş Eğri Köprü. Yakın bir zamana kadar da Sivas-Malatya yolu ve Güneydoğu Anadolu’nun ulaşımını sağlamış. Selçuklu yapısı olan köprü 173 metre uzunluğunda. Eskiden araç trafiğine açık olan köprü, yanındaki köprünün inşa edilmesiyle trafiğe kapatılmış.
- Konumu burada.
Paşabahçe Mesire Alanı
Sivas kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor Paşabahçe Mesire Alanı. Çardaklar, çocuk parkları, futbol sahası, basketbol alanı, tenis kortu, gölet, cami, sosyal tesisler ve yamaç evleri bulunuyor mesire alanı içinde. Paşa fabrikası da denen bu piknik alanı Sivaslıların kaçınılmaz hafta sonu istikameti. 🙂
- Konumu burada.
Karşıyaka Mesire Alanı
Yöre halkı buraya günün stresini atmak, dinlenmek ve sevdikleriyle güzel zaman geçirmek için geliyor. Karşıyaka Mesire Alanı piknik ve mangal sevdalılarının göz bebeği. Alanda şelale ve göletler bulunuyor.
- Konumu burada.
Sivas Çevresi Gezilecek Yerler
Sızır Şelalesi (Göksu Şelalesi)
Sivas çevresi gezilecek yerler kısmını anlatmaya havası suyu bambaşka bir yerle başlıyorum. Sızır Şelalesi Gemerek ilçesi, Sızır kasabasına 1 km mesafede bulunuyor. Çat Ormanları içinde, Göksu Çayı üzerinde yer alıyor. SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmış bir doğal güzellik.
Etrafı yemyeşil ormanlarla çevrili saklı bir hazine gibi şelale. Gürül gürül akan suyu ile hayran kalmamak elde değil. Burada doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Şelale girişinde bulunan restoran ve kafede dinlenebilirsiniz.
- Konumu burada.
Hafik Gölü (Büyük Göl)
Hafik ilçe merkezinin kuzeybatısında yer alıyor Hafik Gölü. Göl alanı yaklaşık 1 km², derinliği ise ortalama 6 m. Göl, dipten kaynayan sularla besleniyor. Pırıl pırıl bir suyu var. Ayrıca önemli mesire alanlarından da biri burası. Gölün etrafında bulunan işletmeler yemek yemek için güzel bir alternatif.
Hafik Gölü’nde sondaj olarak yapılan kazı sırasında, göl tabanına çakılmış ahşap direkler üzerinde göl evleri tespit edilmiş. Bu yerleşimin Neolitik, Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’na dayandığı anlaşılmış. Pılır Höyük adı verilen bu bölge göl evleri türündeki yerleşim şeklinin ülkemizdeki tek örneği.
- Konum burada.
Kızılçan Gölü (Canova Gölü)
Zara ilçesine bağlı Canova köyü doğal ve volkanik olduğu düşünülen gölleri ile adından söz ettiriyor. Kızılçan Gölü yakınlarında Ağgöl ve Karagöl isimli 2 göl daha bulunuyor. Vaktiniz genişse bu diğer 2 gölü de ziyaret edebilirsiniz.
Kızılçan gölü köy merkezine 2 km mesafede yer alıyor. Tepeden bakıldığında tıpkı bir nazar boncuğuna benziyor. 100 metre derinlikte bir krater çukurunda bulunan turkuaz renkli Kızılçan Gölü’nün derinliği tam olarak bilinmiyor. Kışın üzeri buz tutan gölde yazın bazı ziyaretçiler yüzüyormuş. Bu doğa harikası Kızılçan Gölü mutlaka Sivas gezilecek yerler listenizde olmalı.
- Konumu burada.
Tödürge Gölü
Doğa Sivas’a torpil geçmemiş mi sizce de ? Şelaleler, göller derken gözlerimiz bayram etti bu şehri gezerken. Zara’ya 26 kilometre uzaklıkta bulunuyor Tödürge Gölü. Bu gölde kayıkla gezintiye çıkabilir, gölün çevresinde bulunan dinlenme tesislerinde yemek ya da çay molası verebilirsiniz.
Sivas’ın en büyük gölü olan Tödürge’de iki ada bulunuyor. Gölün derinliği 4-10 metre arasında değişiyor. Gölün dibinde bulunan kaynaktan dolayı gölün suyu kireçli ve tuzlu. İçerisinde 17 çeşit balık yetişiyor.
- Konumu burada.
Gökpınar Gölü
Gökpınar Gölü Sivas sınırlarını aşmış, ülkenin en güzel göllerinden biri bence. O nasıl bir renk, o nasıl bir berraklık, ne harika bir doğa! İlk görüşte aşk olabilir Gökpınar Gölü’ne karşı hissettiğim. 😃
Gölün suyu tatlı, berrak ve temiz. Bakın öyle böyle bir temizlik değil bu bahsettiğim, 20 metre derinliğin olduğu noktada dahi dibi net olarak görebiliyorsunuz. Güneşin açısına göre tonları değişen suyun rengi bazen mavi bazen yeşil bazen turkuaz olabiliyor.
Göl, iki parçadan oluşuyor. Küçük Göl adı verilen gölden çıkan suda alabalık üretimi yapılıyor. Büyük Göl ise turistik olarak ziyaret edilen bir konumda. Gölde yüzmek yasak ama profesyonel bir dalış hocası ile beraber dalış yapabilirsiniz.
- Konumu burada.
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
Divriği Ulu Cami Mengücekoğulları döneminde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından 1228-1229 yıllarında yaptırılmış. İslam mimarisinin başyapıtlarından diyebiliriz bu cami için. Öyle ki UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almasından ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Türkiye’de bu listeye giren ilk mimari yapı olma özelliği de taşıyor.
Divriği Ulu Cami bitişiğinde inşa edilen iki katlı, avlulu ve eyvanlı bir yapı olan Darüşşifa, hastaların su sesi ile sağlıklarına kavuştuğu bir hastane olarak hizmet vermiş.
Bu benzersiz özelliklere sahip olan Ulu Cami ve Darüşşifa dıştan bakıldığında yalın bir mimari görünüme sahip olsa da Darüşşifa Taç Kapısı, Cami Kuzey Taç Kapısı, Cami Batı Taç Kapısı ve Şah Mahfili Taç Kapısı mimarlık ve mühendislik harikası.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın en ilgi çekici özelliklerinden birini anlatayım. Cennet kapısında güneşin geliş açısına bağlı olarak saat 07.00 gibi ortaya çıkan “namaz kılan kadın silüeti” ve batı kapısında (taç kapı) ikindi saatinde görülen yaklaşık 4 metre uzunluğundaki “namaz kılan erkek silüeti” buraya gelen ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
- Konumu burada.
Divriği Kalesi
Divriği’ye kadar gelmişken Divriği Kalesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Çaltı Çayı’na bakan yamaçta bulunuyor. Kale Mengücekoğulları Dönemi’ne ait. Aslında oldukça harap olmuş ve günümüze yalnızca dış kaleye ait surların bir bölümü gelebilmiş. Temelinden burcuna kadar tüm detaylarıyla bir Türk Kalesi olması yönünden önemli bir eser.
- Konumu burada.
Aşık Veysel Müzesi
Halk Ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu’nun evi Sivrialan Köyü’nde bulunuyor. Bu ev Kültür Bakanlığı tarafından 1979’da kamulaştırılmış ve 1982 yılında müze olarak ziyarete açılmış. Müzede Âşık Veysel’in kişisel eşyaları, fotoğrafları, şiirleri ve onunla ilgili yayınlanan eserler bulunuyor. Âşık Veysel’in anısını yaşatmak için her yıl 9-11 Temmuz tarihleri arasında Sivas’ta ve Şarkışla-Sivrialan Köyü’nde anma törenlerinin yanı sıra “Âşık Veysel Âşıklar Bayramı” festivali düzenleniyor.
- Konumu burada.
Kangal Balıklı Kaplıcası
Sivas Kangal İlçesinin 13 km kuzeydoğusunda Hamam Deresi vadisinde yer alıyor Balıklı Kaplıcası. 1966’dan beri otel ve havuzlarıyla hizmet veren kaplıcada günümüzde dört kısım otel, altı havuz, 16 adet özel banyo, lokanta, market ve çay bahçesi ile ziyaretçilerini ağırlıyor.
- Konumu burada.
Eğriçimen Yaylası
Sivas’ın doğal güzellikleri bitti mi sandınız ? 😊 Koyulhisar ilçesinde bulunan Eğriçimen Yaylası, görenleri hayran bırakıyor. Çam ormanları ile kaplı olan yayla çok sayıda su kaynağına sahip. Bu su kaynakları birleşerek bir dere oluşturuyor ve bu dere de yaylanın içinden akıyor. Zaten Eğriçimen Yaylası ismini alması da bu nedenden.
Yeşilin tüm tonlarını barındırıyor canım yayla. Trabzon’un Ayder’i varsa Sivas’ın da Eğriçimen’i var be dostlar. Gidin görün bu güzelliği!
- Konumu burada.
Şuğul Vadisi
Şuğul Vadisi Sivas’ta görülmeye değer önemli doğal güzelliklerden biri. Kanyonun içine doğru uzayan yürüyüş yolunu takip ederek doğaya ve manzaraya doyabilirsiniz. Vadinin girişinde bir balık lokantası ve kır kahvesi de bulunuyor.
- Konumu burada.
Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi
Yıldız Dağı Sivas’ın parlayan yıldızı olarak kış turizmine hayat veriyor. Buradaki kayak pistleri, buz parkı, bungalov evleri, otel ve sosyal tesisler her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. 2 bin 552 rakımlı Yıldız Dağı’nın yamacında kurulan Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi, toplam uzunluğu 12 bin metreyi bulan pistleri ile kayak severlerin gözdesi.
- Konumu burada.
Sivas gezilecek yerler listemin sonuna geldik. Bu harika şehirdeki birbirinden güzel yerleri görmek isterseniz Sivas uçak bileti ve Sivas otobüs bileti fırsatlarımıza mutlaka göz atın.