Aşkın ve Gladyatörlerin şehri tanımı bile bu şehri görmeden merak uyandırmıyor mu? Defalarca kez gördüğüm bu kent beni her defasında ilk kez görüyormuşçasına heyecanlandırıyor. Stratonikeia Antik Kenti hem tarihi, hem doğayı hem de kültürlerin nasıl harmanlandığını gözlemleyebileceğiniz müthiş bir kent.
Osmanlı’dan kalan evler ve antik kalıntılar iç içe burada. Hatta halen bazı evlerde yaşayanlar olduğunu söylesem? Meyve ağaçlarıyla ve zeytin bahçeleriyle bezeli bu antik kenti gezerken bu kent nasıl kurulmuş, kimler yaşamış, neler yaşanmış diye gözünüzde canlandırmak için yazımı mutlaka okumalısınız. Sizi epey şaşırtacak bir hikayesi olan Stratonikeia’yı yakından tanıyalım mı?
Stratonikeia Antik Kenti Hakkında Bilgiler
Stratonikeia Antik Kenti Nerede?
Stratonikeia, Muğla’nın Yatağan İlçesi’nin 6-7 km batısındaki Yatağan-Milas karayolu üzerindeki Eskihisar Köyü sınırları içerisinde yer alıyor.
Stratonikeia yol tarifi için buraya tıklayın.
Stratonikeia’ya Nasıl Gidilir?
Stratonikeia’yı ziyaret etmek için Muğla’da ulaşabileceğiniz en uygun yer Milas Havalimanı olacaktır. Buradan Muğla yönüne giden Havaş ya da Muttaş’a binip Yatağan’da inebilirsiniz. Bodrum uçak bileti fırsatlarımızı buradan inceleyebilirsiniz.
- Stratonikeia Antik Kenti – Muğla Merkez arası 49 km
- Stratonikeia Antik Kenti – Milas arası 30 km
- Stratonikeia Antik Kenti – Bodrum arası 75 km
Stratonikeia Tarihi
Stratonikeia’nın tarihine bakacak olursak M.Ö. 3. yüzyılda kurulduğu biliniyor. Bu kadim kentte Karya, Helen, Roma, Bizans uygarlıkları hüküm sürmüş. Osmanlı’ya da ev sahipliği yapan kent Cumhuriyet dönemine ulaşmış. 2500 yıldır kesintisiz insan yaşamının sürdüğü antik kentte antik dönemler ve daha yakın tarihsel dönemleri bir arada görebilirsiniz. Bu ender tarihsel doku inanılmaz etkileyici.
Stratonikeia “Gladyatörler Şehri” olarak da anılıyor. Stratonikeia Anadolu’daki en büyük arenaya ev sahipliği yapmış vaktiyle. Gymnasium 105 metre genişlik ve 180 metre uzunluğa sahipmiş. Stratonikeia’da bir gladyatör bulunuyormuş ve bölgeden çok ünlü gladyatörler çıkmış.
Şimdiye kadar kimliği belirlenen bazı gladyatörler de olmuş. Bunların en ünlüsü ise Truva’nın ünlü kahramanı Akhilleus (Aşil). İşte tüm bu bilgiler zihninizde canlanırken burayı gezerseniz tüm sahneler gözünüzde canlanacak, çok daha fazla etkileneceksiniz.
Gymnasium’un bulunduğu alanda soğuk yıkanma odası, yağlanma odası, tarih ve felsefe gibi derslerin öğretildiği Genç Erkekler Odası, Torba Odası ve Pudra Odası kalıntılarını görebilirsiniz. Tüm bunlar gladyatörlerin eğitimine nasıl önem verildiğini fazlasıyla kanıtlıyor.
Kentte görebileceğiniz diğer yapılar arasında, Bizans döneminden kiliseler, 14-15. yüzyılda Beylikler döneminde inşa edilen Selçuk Hamamı, Geç Osmanlı döneminden Şaban Ağa Camii, Osmanlı Çeşmesi, Ağa Evleri, meydanı çevreleyen sokaklardaki dükkânlar, 1950’li yıllarda yapılan çeşme ve evler bulunuyor. En belirgin yapı tiyatro.
Stratonikeia Antik Kenti Hikayesi
Stratonikeia Antik Kenti hikayesi dermansız bir aşkı anlatıyor. Gençliğiyle ve güzelliğiyle ünlü Stratonike, dönemin kralı tarafından eş olarak seçilmiş. Kralın genç ve yakışıklı oğlu, babasının yeni eşine aşık olmuş. Bu yasak aşk yüzünden hasta olup, yataklara düşmüş. Hiçbir doktor hastalığı teşhis edememiş. Oğlunun durumuna çok üzülen kral o sırada ülkede bulunan Kos Adasından bir hekim olan Erasistratos’u saraya getirtmiş.
Doktor günlerce uğraşmış ancak hastalığın çaresini bulamamış. Bir gün Stratonike hastanın odasına girdiğinde prensin yüzü kızarmış ve kalbi daha hızlı atmaya başlamış. Hekim hemen bu durumu fark etmiş.
Doktor krala gerçeği anlatmış ve kral oğlu ile Stratonike’nin evlenmesine izin vererek tahtı da oğluna bırakmış. Seleukoslar’ın kralı I. Nikator’un oğlu olan prens Antiokhos karısı Stratonike için Stratonikeia’yı kurmuş.
Stratonikeia Antik Kenti Giriş Ücreti
Stratonikeia giriş ücreti 12,5 TL. Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
Stratonikeia Ziyaret Saatleri
Stratonikeia’yı haftanın her günü 08.00-17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.