Avrupa’nın ilk uygarlıklarından biri olarak kabul edilen Minos Uygarlığı’nın hayat bulduğu Girit, Yunanistan’ın en büyük, Akdeniz’in beşinci büyük adası. Ege Denizi’nin güneyinde yer alan Girit, birbirinden güzel koyları, sakin yaşam izlerinin görüldüğü köyleri, tarihin izlerini taşıyan sokakları, tertemiz havası ve korunmayı başaran doğasıyla huzurlu bir seyahat deneyimi için ideal.
Mitoloji ve efsanelerde birçok olayın yaşandığı yer olarak tanınan Girit Adası, Yunan kültürünün temellerini oluşturan gelişmelerin izleri ile etkiliyor ziyaretçilerini. Eğlence ve gece hayatı arayanlara da huzur ve sakin bir tatil isteyenlere de hitap eden Girit, Yunanistan’ın en çok ziyaret edilen adalarından biri.
Girit Gezilecek Yerler
Geniş yüzölçümü, bakir doğası ve köklü tarihi geçmişi ile Girit gezilecek yerler açısından çok sayıda alternatif sunuyor ziyaretçilerine. Girit’te mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Minos Uygarlığı’nın izlerinin görüldüğü Knossos Sarayı, kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi, Minos Uygarlığı’na ait eserlerin de sergilendiği Kandiye Arkeoloji Müzesi, tarih meraklılarını cezbeden Propylon Arkeoloji Alanı ve mitolojide Zeus’un doğduğu yer olarak bilinen Dikteon Mağarası bulunuyor.
Geçmişte cüzzam hastanesi olarak kullanılan Spinalonga Adası, kalesiyle birlikte adaya gelenlerin en az yarım gününü ayırması gereken yerlerden. Deniz tutkunlarını cezbedecek güzellikte çakıl taşı sahilleriyle Spinalonga, önemli bir tatil merkezi. Dar sokaklarıyla da tanınan Spinalonga’ya Elounda ve Aghios Nikolaos’tan ulaşılabiliyor.
Elounda kasabası, küçük restoran ve kafeleri, deniz ürünleri ve plaj keyfini çıkarmak isteyenlerin gözdesi. Tüm turistik ilgiye rağmen özgün yapısını korumayı başaran Aghios Nikolaos, deniz ve gölün kıyısında sıralanan küçük dükkanları, restoran ve tavernalarıyla oldukça meşhur.
Deniz, kum, güneş tatilinin yanı sıra Girit, Yunan kültürü ve tarihine yön veren eserlerin zengin olduğu bir ada. Minos Uygarlığı’nın izlerini ve yaşam tarzına tanıklık etmek için mutlaka görülmesi gereken yer olan Knossos Sarayı, adanın en popüler turistik merkezlerinden. Tunç Çağı’nın adadaki en büyük yerleşim alanı olan Knossos’a Girit Limanı’ndan belediye otobüsü ile ulaşılabiliyor.
Batık şehir olarak bilinen Ancien Olounda ise Minos Uygarlığı’nın yazıtları, antik kent kalıntıları ve Poros Kanalı ile ilgi görüyor.
Akdeniz’in ünü tüm dünyaya yayılan sağlıklı mutfağının en güzel örneklerine burada rastlanıyor. Zeytinyağlı ve Ege otları ile bezeli sofralarda denize karşı oturmanın keyfine paha biçilemiyor. Anasonsuz rakı (çikudya) ve dut rakısı (mournoraki) Girit’e özgü. Ayrıca Girit peynir çeşitleri, taze deniz ürünleri, ızgara ahtapot, zeytinyağlı yemekler, mezeler ve Ege otları aklınızı başınızdan alabilir.
Girit’e Nasıl Gidilir
Türkiye’den Girit’e doğrudan ulaşım bulunmuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’den Atina Elefterios Venizelos Havalimanı’na giderek, aktarmalı bir şekilde Girit Heraklion Havalimanı’na ulaşılabiliyor. Girit uçak bileti için havayolu şirketlerinin kampanyalarını takip etmek gerekiyor. Adanın merkezi Kandiye havalimanına 3 kilometre mesafede. Ayrıca yaz aylarında dönemsel uçuş gerçekleştiren Aeolian Airlines’tan uçak bileti alarak Girit’e ulaşmak mümkün.
Köklü tarihi geçmişi, zengin arkeolojik kalıntıları, Akdeniz tipi mutfağı, eğlence ve huzur arayanlar için alternatif sunan renkli yaşamıyla Girit, Yunanistan’da ziyaret edilebilecek en eşsiz adalardan biri. Girit yolculuğu için uçak bileti almak ilk adım olabilir!