Bitola, Makedonya’nın başkent Üsküp’ten sonraki ikinci büyük şehri. Ülkenin güneyindeki Pelagonya Vadisi’nde, Yunanistan sınırına yakın bir bölgede bulunan kent, ismini Slavca manastır anlamına gelen Obital kelimesinden alıyor. Baba Dağı eteklerinde ve Obitel Nehri’nin kıyısında bulunan Bitola, Türk tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip.
Türk Tarihine Yön Veren Makedon Kenti, Bitola
Bitola, ilk olarak 1382’de I. Murad döneminde Timurtaş Bey tarafından Türk topraklarına katılmışsa da, 1912 Balkan Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin toprakları olmaktan çıkmış. Bir yandan da Türk tarihinde önemli bir askeri eğitim merkezi olan Bitola, Manastır Askeri İdadisi’ni barındıran bir kent konumuna sahipti. Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi, günümüzde müze olarak hizmet veriyor.
Türkiye‘nin kuruluşunda önemli rol oynayan pek çok devlet ve siyaset adamını yetiştiren Manastır Askeri İdadisi, Manastır Kültür Müzesi olarak faaliyetine devam ediyor. Makedonya ve çevresinden arkeolojik buluntular ile, Makedon kültürüne dair pek çok bilgi, belge ve fotoğrafın sergilendiği müzenin ikinci katında ise Atatürk’ün bir anı odası var. Atatürk’ün balmumu heykeli ve kişisel eşyalarının yanı sıra, hayatı, katıldığı savaşlar, devrimleri ve veciz sözlerini içeren bilgi ve fotoğraflar yer alıyor.
Güneşin Adı: Mustafa Kemal isimli bir kısa film gösteriminin de yapıldığı müzede, Atatürk ile ilgili Türkçe ve diğer dillerde yayımlanmış kitap broşür ve dergiler sergileniyor. Manastır Kültür Müzesi‘nde Eleni Karinte’nin Atatürk’e yazdığı mektubu da görebilirsiniz.
Pek çok büyük Türk firmasının da bulunduğu Bitola, Makedonya’nın ekonomi ve sanayi merkezi olarak biliniyor. Tarım, gıda, elektrik ve tekstil açısından en büyük kapasiteye sahip Makedonya şehri olan Bitola’da 12 ülkenin elçilikleri de bulunuyor. Diğer yandan Bitola tam bir öğrenci kenti. Makedonya’nın 2. büyük üniversitesi olan Manastır Üniversitesi Bitola’da yer alıyor. Türklere karşı sempati duyulan, Türk konuklara oldukça güler yüzlü ve yardımsever davranılan kentte, başlıca gezilecek yerler ise şöyle:
İshakiye Camii, Saat Kulesi, Yeni Camii, Manastır Askeri İdadisi, Manastır Bedesteni, St. Dimitrie Kilisesi, Tarihi Postane, Heraklea ve St. Bogorodica Kiliseleri gibi tarihi eserler ön plana çıkmakla birlikte, Bitola’da pek çok Türk mimari örneği de mevcut.
Bitola’ya nasıl gidilir
Bitola’ya Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Üsküp’ten kara yolu ile yaklaşık 3 saat süren yolculuk sonrası Bitola’yı keşfetmeye başlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey bir Üsküp uçak bileti almak. Yola çıkmadan önce, Bitola’da kara iklimi görüldüğünü aklınızda bulundurun!
Tarih meraklıları için güzel bir yere benziyor.