Türkiye gezilecek görülecek yerler açısından tam bir cennet. Tarihi alanlar, antik kentler, doğal güzellikler, şelaleler, göller, yüksek zirveler, harika koylar, yemyeşil ormanlar, yüksek yaylalar ve görülmeyi bekleyen onlarca güzellik…
Alışılmış, herkesin defalarca gittiği yerler bazen, karşılaştığımız insan kalabalığının da etkisiyle sıkıcı olabiliyor. Oysa daha az bilinen, sakin ve karmaşadan uzak öyle güzel rotalar var ki, çoğundan belki de bir haberiz. O halde alternatif rotaları deneyimlemek için bir an önce bilet alıp yola çıkma vakti! Ama önce batıdan doğuya, kuzeyden güneye nerede ne var, birlikte bakalım.
1. Edremit
Edremit, Ege’nin kuzey sahillerine kurulmuş Balıkesir’in güzel ilçesi. Kazdağları ile Edremit Körfezi arasında kalan ilçe, en çok Kazdağları’nın temiz havası, mütemadiyen devam eden orman örtüsü, yeri göğü kaplayan zeytin ağaçlarıyla ile bildiğimiz Edremit, tüm bunların yanında daha nice güzelliklere sahip.
Altınoluk, Akçay, Güre, Altınkum gibi çok bilinen yerlerin yanında köşe bucak gezilmeyi hak eden Kazdağları’nda 1726 metre yüksekliği ile Sarıkız Tepesi, Darıdere Tabiat Parkı, Sütüven Şelalesi, Hasanboğuldu, Mıhlı Çayı ve Başdeğirmen, Şahindere Kanyonu, Zeus Altarı mutlaka görülmeli.
Adatepe, Zeytinli, Çamlıbel, Tahtakuşlar, Beyoba, Mehmetalan da Edremit rotasının ilgi gören köyleri. Balıkesir Koca Seyit Havalimanı Edremit merkeze 8 km uzaklıkta. Diğer şehirlerden Edremit’e otobüsle de ulaşım mümkün. Edremit otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.
2. Gebze
Gebze, Kocaeli iline bağlı Marmara Bölgesi’nin en sanayileşmiş yerlerinden biri. Gebze, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan karayolu üzerinde bulunduğu için önemli bir geçiş noktası. Turistik yönü çok öne çıkmasa da aslında Gebze ve çevresinde görülmeye değer pek çok nokta var.
Bizans döneminden kalma Eskihisar Kalesi ve Darıca Kalesi, Kartacalı general Anibal (Hanibal)’ın mezarı, Türk müzeciliğinin kurucusu olarak kabul edilen ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosu ile tanıdığımız Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi gezilecek yerler arasında.
Marmara’nın en rağbet gören kayak merkezlerinden Kartepe, yemyeşil doğası ve ilginç kaya oluşumları ile Ballıkayalar Gebze gezilecek yerler listesinin en üst sıralarında yer alıyor. En ucuz Gebze otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.
3. Gümüşhane
Gümüşhane, Karadeniz’in doğusunda yer alan Türkiye’nin en küçük yüz ölçümüne sahip şehirlerinden biri. Tarihte ticaret yollarının önemli duraklarından biri olan Gümüşhane’nin kültürel ve tarihsel birikimin de sahibi. Turistik yönüyle çok tanımasa da aslında doğası, yaylaları, şelaleleri, gölleri, tarihi sit alanları ile aslında oldukça zengin bir şehir.
Gümüşhane-Erzincan kara yolu üzerinde yer alan arkeolojik sit alanı olan Kov Kalesi, dik yamaçlardan gürül gürül akan Tomara Şelalesi, Torul Cam Teras, Süleymaniye Mahallesi, Gümüşhane Konakları, Bask Müzesi, Karaca Mağarası, Limni Gölü Tabiat Parkı, Artabel Gölleri Tabiat Parkı gibi hem doğal hem de tarihi değere sahip pek çok nokta var.
Gümüşhane’ye en yakın havalimanı Trabzon’da. Türkiye’nin pek çok şehrinden otobüsle de gitmek mümkün. En avantajlı Gümüşhane otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.
4. Yalova
Yalova, Marmara körfezinin hemen kenarına kurulmuş, yüz ölçümü açısından ülkemizin en küçük şehri. İstanbul, Bursa, Kocaeli üçgeninin en önemli kavşak noktası olan Yalova daha yakın zamana kadar İstanbul’un bir ilçesiydi. Sağlık ve termal turizmle öne çıkan Yalova, yemyeşil ormanları, benzersiz doğasıyla da görülmeyi fazlasıyla hak ediyor.
Yalova Deniz Otobüsleri İskelesine yürüme mesafesindeki Yürüyen Köşk, Yalova Termal Kaplıcaları, 70002’e yakın bitki ve ağacı görebileceğiniz Yalova’nın göz bebeği Karaca Arberetumu, Çınarcık ve Armutlu plajları, Erikli Yyalası, Dipsiz Göl, Yalova Atatürk Köşkü, Sudüşen Şelalesi, Yalova Kent Müzesi, Karakilise ve gezilecek pek çok ilgi çekici yere ev sahipliği yapıyor.
Yalova’ya en yakın havalimanı İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı. Otobüsle de pek çok ilden Yalova’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Yalova otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.
5. Bayburt
Bayburt, Kuzeydoğu Anadolu’da Çoruh nehrinin kenarına kurulmuş. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Bayburt, hem renkli kültürel dokusu, el değmemiş doğası ile farklı rota arayışında olanlar için listede olması gereken bir şehir. Su sporları ile ilgilenenler için ise Bayburt tam bir nimet.
Çoruh nehrinde rafting yapmak Bayburt’da yapılacak aktivitelerin başında eliyor. Şehrin kuzeyindeki dik yamaçlara kurulmuş Bayburt Kalesi, Aydıntepe ilçesindeki Aydıntepe yer altı şehri, Helva Köyü’ndeki Buz Mağarası, Dede Korkut Türbesi, Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi, Yakupabdal Tabiat Parkı, Kop Dağı Kayak Merkezi şehrin en çekici yerleri.
Şehre en yakın havalimanı Erzurum’da. Otobüsle de ülkemizin pek çok yerinden Bayburt’a ulaşabilirsiniz. Bayburt otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.
6. Ardahan
Ardahan, hem Doğu Anadolu’da hem de Doğu Karadeniz’de toprağı olan Gürcistan sınırına kurulmuş bir şehrimiz. Artvin, Erzurum, Kars illeriyle çevrelenmiş Ardahan Türkiye’nin az bilinen ve tanımayı fazlasıyla hak eden rotalarından. Yaylaları, akarsuları, vadileri, kültürel değerleriyle özellikle doğada olmayı sevenleri mutlu edecek bir şehir.
Çıldır İlçesi’nde bulunan dik kayalıklar üzerine kurulmuş Şeytan Kalesi, Osmanlı döneminden kalma Ardahan Kalesi, Arvin sınırlarında bulunan ancak Ardahan’a çok yakın mesafede olan Karagöl ve Sahara Milli Parkı, yaz aylarında bal festivali de düzenlenen Cemal Tural Tabiat Parkı, Yalnızçam Kayak Merkezi, Akçakale Adası Ardahan gezisinin en keyifli adresleri.
Kars Havalimanı Ardahan’a 89 km uzaklıkta. Kars havalimanından araç kiralayarak ya da servislerle Ardahan’ gidebilirsiniz. Pek çok şehirden düzenlenen otobüs seferleriyle de Ardahan’a ulaşmak mümkün. En ucuz Ardahan otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.
7. Aksaray
Aksaray, İç Anadolu’nun güneyinde, batıda Konya, doğuda Nevşehir, Ankara, Kırşehir, Niğde ile sınırları olan bir ilimiz. Türkiye’nin coğrafi olarak ortasına yakın olan Aksaray eskiden Niğde’ye bağlı bir ilçeydi. Son derece ilginç doğal oluşumlar olan peribacaları, eşsiz güzellikteki vadileri, kaplıcaları, göz kamaştırıcı dağları ile her gezgin ruhun görmesi gereken bir şehir.
Güzelyurt ilçesindeki peribacaları ve ilçe merkezindeki tarihi evler, Güvercin kayası, Karamanoğulları Beyliği’nden kalama Zinciriye Medresesi, Kırkgöz Yeraltı Şehri, Sümbüllü Kilise, Ziga Kaplıcaları, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Hasan Dağı ve eteklerindeki Nora Antik Kenti, Acı Göl, Tuz Gölü gezilmesi gereken ilk yerler.
Nevşehir Kapadokya Havalimanı ve Kayseri Havalimanı Aksaray’a en yakın havalimanları. Dilerseniz bulunduğunuz şehirden otobüsle de Aksaray’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Aksaray otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.
8. Sakarya
Sakarya, Marmara Bölgesi’nin doğusunda yer alıyor. Adapazarı olarak da bildiğimiz Sakarya, Bolu, Kocaeli, Düzce ile komşu. Sapanca Gölü’nün çevresine kurulmuş olan şehir Türkiye’nin en uzun nehri olan Sakarya Nehri’ne de ev sahipliği yapıyor.
İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan önemli bir kavşak noktasında olan Sakarya insanı cezbeden doğal güzellikleri ile farklı rotalar arayanların mutlaka görmesi gereken bir şehir.
Sakarya denilince ilk akla gelen tabii ki Sapanca Gölü. Gölü özellikle gün batımında görün ve göl yakınlarındaki iki katlı bahçeli evleriyle Kırkpınar Mahallesi’ne de uğrayın. Taraklı ilçesindeki Karagöl Yaylası, Acelle Yaylası, Çiğdem Yaylası, Soğucak Yaylası, Davlumbaz Yaylası, Acarlar Longozu, Çamlıca Gölü ve Poyrazlar Gölü doğayla baş başa kalmak isteyenlerin görmesini tavsiye ettiğim yerler.
Sakarya’ya en yakın havalimanı İstanbul Sabiha Gökçen. Yaklaşık 120 km uzaklıktaki havalimanına servislerle ulaşmak mümkün. Pek çok ilimizden özellikle İstanbul’a gelen araçları bir çoğu Sakarya’dan geçiyor. En uygun Sakarya otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.