Uçak Bileti

Türkiye, yalnızca doğal ve tarihi güzellikleri ile değil, mutfaktaki eşsiz lezzetleriyle de dünya çapında ünlü. Zeytinyağlıları, sütlü ve şerbetli tatlıları, çeşit çeşit dolmaları ve daha nice yöresel yemeği ile dünya mutfaklarıyla yarışan Türkiye’de, bu yöresel tatları denemek için yollara düşenler, ilginç manzaralarla karşılaşabiliyor.

Bazıları isimleri bazıları da görüntüleri ile ağızları açık bırakan yöresel yemekler, lezzetleriyle ise sizi bambaşka dünyalara götürüyor. İşte onlardan bazıları…

Türk Mutfağının İlginç İsimli 8 Yöresel Yemeği

1. Şırdan Dolması, Adana

Adana ve yöresinde oldukça sevilen Şırdan, geviş getiren hayvanlarının midelerinin bir bölümünden yapılan bir yemek. Çoğu kişi kokusu ve ilginç görüntüsü nedeni ile Şırdan’dan uzak dursa da, Adana’da her köşe başında Şırdan satan bir seyyar satıcı görebilirsiniz. Yumuşak olması nedeniyle daha çok sevilen kuzu şırdanının, bol kimyon ile tüketilmesi tavsiye ediliyor.

2. Mumbar Dolması, Güney ve Doğu Anadolu

Mumbar

Daha çok Güney Anadolu Mutfağında yapılan bir yemek olan Mumbar Dolması, Doğu Anadolu’daki bazı şehirlerde de oldukça meşhur. Bazı yörelerde Bumbar ismi ile de bilinen Mumbar dolması, koyunun kalın bağırsaklarının iç pilav (harç) ile doldurulmasıyla yapılıyor. İç yağı kullanılarak yapılan ve bu nedenle fazla beklemeden tüketilmesi önerilen Mumbar, hem ismi hem de görüntüsü ile dikkat çeken bir lezzet.

Mobil Uygulama

3. Çükündür

Cukundur

Turşusu ve kavurması oldukça meşhur olan Çükündür, şeker pancarı için kullanılan yöresel bir isim. Türkiye’nin farklı yerlerinde Çukundur, Çöğündür ya da Çükündürük olarak da bilinen şeker pancarından yapılan yemekler, enfes tatları ile sofralardaki yerini koruyor. İsmini ilk kez duyanların şaşırdığı ve gülmeden duramadığı bu lezzet, ülkenin hemen hemen her bölgesinde sevilerek tüketiliyor.

4. Şıllık Tatlısı, Şanlıurfa

Sillik

Yerken çok fazla dağılan bir tatlı olduğu için bu isimle anıldığı söylenen Şıllık tatlısı, krep gibi hazırlanan hamur içerisine, ceviz, kaymak gibi malzemeler eklendikten sonra üzerine fıstık dökülerek hazırlanıyor. Urfa’ya has bir tat olan Şıllık tatlısı, sıra gecelerinin de vazgeçilmez bir lezzeti olarak sofraları süslüyor. Geçtiğimiz yıllarda Şıllık tatlısının ismi konusunda bazı tartışmalar da yaşanmış. Güneydoğu’da yıllarca ‘ıslak’ anlamına gelen Şileki ismi ile bilinen bu tatlı, 1990’lı yıllardan sonra bölgeye dışarıdan gelenlerin kullandığı Şıllık ismi ile anılmaya başlamış. Bu ismin kullanımı yörede rahatsızlık yaratsa da, zamanla benimsenmiş olarak görünüyor.

Not: Şıllık tatlısını nerede yiyebilirim derseniz tavsiyem Urfa sıra gecesi ‘ne katılmanız olacaktır. Bu gecede Urfa’ya özgü Lebeni çorbası, Bostana salatası, Urfa çiğ köfte ve Şıllık tatlısını deneyebilirsiniz.

5. Babagannuş, Hatay

Babagannus

Hatay mutfağına özgü bir meze olan Babagannuş, közde pişirilmiş patlıcan, biber, domates vs. kullanılarak hazırlanıyor. Patlıcan salatası olarak da bilinen Babagannuş’un benzerlerine, Mısır, Ürdün, Suriye, Filistin ve Lübnan mutfaklarında da rastlamak mümkün.

6. Pırtımpırt, Kayseri

Pirtimpirt

Kayseri’nin meşhur yemeği Pırtımpırt, taze asma yaprakları ile yapılan ekşili bir yemek. Ekşi tadın olması için yazın kurutulan asma yapraklarının kullanıldığı yemeğe, nohut ve et de konuluyor. Yörede Kirtimburt da denilen bu yöresel tada, yaprakların yemeğe parçalanarak koyulması yüzünden Pırtımpırt ismi verildiği tahmin ediliyor.

7. Derdimi Alan, Isparta

Isparta yöresinin en çok sevilen tatlılarından biri olan Derdimi Alan, kızarmış tereyağına karıştırılan pekmez üzerine konan yufka parçaları ile hazırlanan bir yöresel tat.

8. Otur Fatma Tatlısı, Kocaeli

Mısır unu, yumurta, yoğurt, limon, şeker ve karbonattan oluşan bir tatlı olan Otur Fatma tatlısı, Kocaeli’nin unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerinden biri. Çok hızlı piştiği için Nazlı ismiyle de bilinen Otur Fatma Tatlısının yeniden bilinir olması için yörede çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Muhteşem lezzetlere sahip mutfağı ile gastronomi turizminin vazgeçilmez destinasyonlarından biri olan Türkiye’nin, yöresel lezzetlerini tatmak için uçak bileti kampanyalarına göz atmayı ihmal etmeyin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here