Niğde gezilecek yerler içinde önemli bir yer olan Tyana Antik Kenti var bugün rotamızda. Tyana su kemerleri, vaftizhane ve kilise burada görebileceğiniz en önemli yapılar. Ayrıca kentte yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserler de Niğde Müzesi’nde sergileniyor. Hadi gelin tarihin, medeniyetlerin tanığı bu antik kenti birlikte keşfedelim.
Tyana Antik Kenti Hakkında Bilgi
Tyana, daha çok geç Roma evresindeki kente su sağlayan havuzu ve su kemerleriyle biliniyor. Höyükte 13 yıldır kazılar sürdürülüyor ve ortaya çıkartılan Hıristiyanlık Dönemi’ne ait kilise, vaftizhane buranın Bizans Dönemi’nde de önemli bir merkez olduğunu kanıtlıyor.
Bölge Selçuklu devletinin eline geçince, eski yerleşimin üzerinde yeni bir kent dokusu oluşmuş. Ve Tyana Antik Kenti’nin büyük bölümü bugünkü Kemerhisar yerleşiminin altında kalmış. Kentin tarihi geçmişinden dolayı tüm yerleşim alanı 1. 2. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmış.
Roma havuzu olarak bilinen antik havuza giden kaynak suyu Roma Devri’nde yapılan kemerlerle taşınıyormuş. Halen büyük bir bölümü ayakta olan Kemerhisar su kemerleri tarihçesi M.S. II-III. yüzyıllara ait. Tyana 1077’de Türklerin hâkimiyetine girmiş. Sonrasında adı Kilisehisar olarak değişen kent, Cumhuriyet Döneminde su kemerlerinden dolayı Kemerhisar adını almış.
Tyana Antik Kenti Nerede?
Tyana Ören Yeri Niğde’nin Bor ilçesi, Kemerhisar Kasabası’nda yer alıyor. Niğde merkez Kemerhisar arası yaklaşık 40 km.
Tyana Antik Kenti yol tarifi burada.
Tyana Antik Kenti Tarihçesi
Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kemerhisar, Hititler döneminde Tuwanuva, Roma döneminde Tyana isimleriyle anılmış. Roma Dönemi boyunca saraylar, tapınaklar, su kemerleri ve diğer yapılarıyla büyük bir yerleşim haline gelmiş. Roma Çağı’nda iki kez Güney Kapadokya Krallığının başkentliğini yapmış Tyana. Anadolu’yu Mezopotamya’ya bağlamasından dolayı da her dönem stratejik bir öneme sahip olmuş.
Tarihi kaynaklardan M.Ö. II. binyıla kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğu anlaşılıyor. Bölgede geç antik çağda yoğun bir yapılaşma olmuş ve Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de kesintisiz olarak devam etmiş. Antik kent, Filozof Apollonius’un doğum yeri olduğu için de oldukça önemli.
Bu tarihi ören yerini ziyaret etmek için tek yapmanız gereken Niğde otobüs bileti almak. Ayrıca Niğde ile ilgili yazdığım diğer yazılarımı da mutlaka okuyun.