Uçak Bileti

Fransa‘nın başkenti Paris’in 20 kilometre güneyindeki Versay Sarayı (Château de Versailles), Fransa tarihi boyunca önemli rol oynamış ve bir Paris gezisi listesine dâhil edilmesi gereken önemli noktalardan biri.

Barok dönemin sonu ve klasik üslubun başlangıcı olarak kabul edilen Versay Sarayı, kraliyet döneminin tüm özelliklerini yansıtmanın yanında Fransız tarihini özetler nitelikteki mimari eserlerden biri konumunda. Fransa’nın politik merkezi olan sarayın hakkını vererek gezmek için bir tam gün gerektiğini hatırlatayım.

Fransa’nın en ihtişamlı devrini, ölçüsüz harcamalarla devletin iflasını simgelerken, Marie Antoinette’in “ekmek bulamazlarsa pasta yesinler” dediği, Fransız İhtilali’nin başladığı, Fransız krallarının saltanat ve ihtişama doyduğu, üstün bir sınıf oluşturma çabalarından dolayı halkı görmezden gelmeye başladığı dönemin baş mekânı.

Versay Sarayı Hakkında Bilgi

Versay Sarayı Hakkında Bilgi

Versay Sarayı, Fransa’nın önemli mimari yapılarından biri. Saray, ilk defa 1624 yılında -barok tarzdaki İtalyan villalarından esinlenerek- bir av köşkü olarak inşa edilmiş. Fransız krallarının eski evi olan bu yer Eski Avrupa kraliyetinin zarafetinin bir örneği.

Mobil Uygulama

Versay aslında 1631 yılında Louis XIII için yapılmış mütevazı bir avcılık eviymş. Ancak oğlu Louis XIV şu anki sarayı Paris’in dışına yaptırmış ve ülkenin yönetimini ve mahkemelerini de 1682 yılında Versay’a taşımış.

1668 yılında XIV. Louis tarafından yaptırılan saray aynı anda 20 bin kişiyi barındırabilen, Avrupa’nın en büyük saraylarından biri olmakla birlikte Fransa tarihindeki pek çok önemli olayın geçtiği yer.

Versay, 1789’a kadar Fransız kraliyetinin merkez üssü olarak kalmış. Ta ki çoğunlukla kadınlardan oluşan devrimci bir grup saraya saldırıp Louis XVI ile kraliçesi Marie-Antoinette’i dışarı atana kadar. Bu grubun kraliyet çiftini Paris’e geri göndermesiyle başlayan kraliyet çiftinin yolculukları boyunlarının vurulmasıyla son bulmuş.

Versay Sarayı Nerede & Nasıl Gidilir?

Versay Paris’ten 16 km uzaklıkta bulunuyor ve arabayla, taksiyle, otobüsle ya da trenle çok rahat bir şekilde ulaşılabiliyor.

Versay’ı ziyaret edilemeyecek bir zaman yok. Bahçe ve park sürekli açık ancak Versay’ın binaları Pazartesi günleri kapalı. Geniş bahçelerinin en güzel zamanları ise bahar ve yaz ayları.

Versay her yıl 3 milyondan fazla insan tarafından ziyaret ediliyor. Kalabalığa kalmamak isterseniz sabah saat 09.00’da, yani açılmasından hemen sonra sarayı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca unutmamak fayda var; Pazar ve salı gibi bazı günler Louvre ve birkaç müzenin kapalı olması dolayısıyla Versay diğerlerinden daha kalabalık oluyor. Bu yüzden ziyaret etmek için başka günleri tercih edebilirsiniz.

Versay Bahçeleri

Versay Bahçeleri

Versay Sarayı’ndaki bahçeler tarihin en gösterişli tasarımlarından. Andre Le Notre öncülüğünde düzenlenen bahçeler yaklaşık 2 bin dönüm araziyi kaplıyor. Göz alıcı bahçelerin arasından geçen Gran Kanal ise Venedik’teki Grand Kanal’dan esinlenerek tasarlanmış. Zamanında Venedik’ten alınan yatlar, gondollar ve gondolcuların hizmet ettiği bu yapay kanal sarayın turistler tarafından büyük ilgi gören önemli yerlerinden.

Fransız bahçe stilindeki titizlikle bakılan çimenler, çeşit çeşit çiçekler, sayısız çeşme ve heykeller ile süslü bu bahçeler devasa sarayla muhteşem bir uyum içinde. Siz de saray içine girmeden sadece bahçelerinde gezip çeşmeleri ve çiçekleri gezerek bile çok keyifli bir ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.

Louis XIV zamanında Versay’da hayatın bir başka parçası olan bir diğer bölüm de Grand Trianon. 17.yüzyılda yapılan bu yer, inanılmaz güzellikte pembe mermer binalardan ve büyüleyici bahçelerden oluşuyor. Yapıldıktan sonra Napolyon’un sık sık kaldığı yerlerden biri olan Grand Trianon’un kuzey bölümünü Charles de Gaulle ise resmi başkanlık konutu haline getirmiş. Günümüzde bu bölüm Fransa başbakanının misafirlerini ağırlamak üzere kullanılıyor.

19. yüzyılın başlarında ise muhteşem sarayın bazı kısımları Fransız halkı için Fransız Tarih Müzesi olmak üzere ayrılmış. Artık krallık olmasa da -Versay halen ülkenin hükumeti adına önemli bir yere sahip- Fransız yasama organları düzenli olarak burada toplanıyor.

Versay Sarayı İçi

Versailles İçi

Toplamda 110.000 metrekarelik bir alanı kaplayan sarayda 700 oda, 67 merdiven ve 200’den fazla pencere bulunuyor. İç tasarımı altın kumaşlar, ağır yıldızlı alçı kaplama ve ebru ile yapılmış sarayın içinde farklı yüzyıllardan kalma sayısız el yapımı heykel, resim, eşya ve mobilyalar yer alıyor.

Sarayın en önemli dairesi, bahçenin en güzel yerine bakan Aynalı Galeri. Bahçelerinin düzeni ve güzelliği ile 10 havuzdaki Apollon heykelleri göz kamaştırıcı. Versailles Sarayı’nın merkez galerisi ve dünyadaki en ünlü salonlardan biri olan Aynalar Salonu, bahçelere bakan ve 17 ayaklı pencereyi yansıtan 17 aynalı kemer serisiyle dikkat çekiyor.

Aynalar Salonu ayrıca 1919 yılının Haziran ayında, İtilaf Devleri ve Almanya arasında imzalanan ve I. Dünya Savaşını bitiren Versay Barış Antlaşması’nın yapıldığı yer olarak da büyük ilgi görüyor.

Versay Sarayı’nda Neden Tuvalet Yok?

Sarayın ilginç bir özelliği de 1789 Fransız İhtilali’ne kadar sarayda, o zamanki asillik anlayışına göre, asillerin istediği yerde ihtiyaçlarını giderebileceği düşüncesiyle hiç tuvalet ve banyo bulunmaması.

Versay Sarayı Hikayesi

Versailles Hikayesi

Versay Sarayı’yla ilgili çeşitli efsaneler ve hikayeler anlatılıyor. Bunlardan bazılarından bahsedeyim. Saatli Prenses Efsanesine göre, sarayda yaşayan prenseslerden biri kendini saatlere ve zamanın akışına adamış. Kıymetli taşlarla süslü bir saat kulesine kapandığı ve yıllar boyunca orada zamanın geçişini izlediği söyleniyor. Bu efsane, sarayın içindeki saat kuleleriyle ilişkilendiriliyor.

Gizli Geçitler Efsanesi ise şöyle; Sarayda birçok gizli geçit olduğuna dair hikayeler dolaşıyor. Bu geçitlerin, kraliyet ailesinin ve saray çalışanlarının gizlice dolaşabildiği, entrikaları önleyebildiği veya kaçış yolları sağladığı söyleniyor. Ancak, bu geçitlerin tam doğruluğu hakkında kesin bir kanıt bulunmuyor.

Lanetli Odalar Efsanesine göre Versay Sarayı’ndaki bazı odaların lanetlendiği iddia ediliyor. Bu efsanelere göre, bazı odalarda hayaletlerin dolaştığı, doğaüstü olayların yaşandığı ve ziyaretçilere tuhaf hisler verdiği söyleniyor. Bu tür efsaneler, sarayın tarihindeki dramatik olaylardan ve geçmiş sakinlerinin hayaletlerine atfedilen hikayelerden kaynaklanmış olabilir.

Versay Sarayı Giriş Ücreti

Versay Sarayı Giriş Ücreti

Versay Sarayı giriş ücretleri şu şekilde:

  • Saray, Trianon Sarayları ve Marie-Antoinette Bölgesi dahil tam giriş: 32 Euro.
  • Saray, Trianon Sarayları ve Marie-Antoinette Bölgesi dahil tam giriş ve rehberlik hizmeti: 36,5 Euro.
  • Sadece Versay Sarayı (Trianon Sarayları ve Marie-Antoinette Bölgesi hariç) girişi: 21 Euro.
  • 18-25 yaş arası Avrupa Birliği vatandaşları için tam giriş: Ücretsiz.
  • 0-17 yaş arası tüm ziyaretçiler için tam giriş: Ücretsiz.
  • Saray ve Trianon arazisi pazartesi hariç her gün açık. Saray sabah 09:00’da, Trianon arazisi ise öğleden sonra 12:00’de açılıyor. Park ve Bahçeler her gün açık oluyor.

Kasım ayından Mart ayına kadar her ayın ilk Pazar günü turlar için, Devlet Daireleri ve Ayna Salonu, fuarlar, Dauphin ve Dauphine’nin daireleri, Mesdames’in Daireleri, Koridor Odası, Battles Galerisi, 1830 oda, Marie-Antoinette’in Büyük Trianon ve Malikanesi kısımlarına ücretsiz giriş imkanı sunuluyor. Ayrıca tüm ziyaretçiler için Audioguide da ücretsiz.

Dünyada romantizmin başkenti olarak da adlandırılan, ışıklar şehri Paris, Avrupa seyahati düşünenler için en iyi başlangıç noktalarından biri. Bu güzel şehri keşfetmek için uçak bileti seçeneklerini araştırın, seyahatinizin ilk aşamasını sonlandırın.

Turna.com üzerinden Fransa vizesi hakkında detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz!

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here