Aksaray, Türkiye’nin gözde lezzet duraklarından biri olarak adını duyurmuş bir şehir. Zengin tarihi dokusuyla birlikte, yöresel lezzetleriyle de dikkat çekiyor. Aksaray’a geldiğinizde, yöresel tatların eşsiz bir ziyafet sunacağına şüphe yok. “Aksaray’da ne yenir?” sorusu ile şehre özgü gastronomik keşiflerin kapısını aralayacağız. Bu yazıda, Aksaray’ın en lezzetli ve özgün yemeklerini keşfedeceğiz.
Aksaray’ın Meşhur Yemekleri
Aksaray mutfağı, geleneksel Türk mutfağının izlerini taşırken, kendine özgü lezzetleriyle de öne çıkıyor. Özellikle et yemekleri, bakliyat çeşitleri ve yöresel hamur işleri, Aksaray’ın gastronomik mirasının önemli bir parçasını oluşturuyor. Aksaray’da yemek kültürü, geçmişten günümüze kadar taşınan geleneklerle şekillenmiş ve bu da şehrin yemek zevkini benzersiz kılmış.
Aksaray’da Ne Yenir?
- Tulum Kebabı
- İnceelek Tatlısı
- Hasandağı Testi Kebabı
- Aksaray Tahinlisi
- Aksaray Tava
- Etli Ekmek
- Kokina Çorbası
- Asker Kurabiyesi
- Sarığıburma
- Dolma Mantı
Tulum Kebabı
Aksaray’ın ne yemeği meşhur sorusuna ilk cevabımız coğrafi işaretle tescillenmiş Tulum Kebabı. Bu kebap kuzu etinden yapılıyor. 1 gün dinlenen et baharatlarla harmanlanıyor. Yaz aylarında kuyuda kış aylarında taş fırında pişiriliyor. 5 saat boyunca pişen et lokum gibi oluyor.
İnceelek Tatlısı
Aksaray’ın meşhur tatlısı nedir diye merak ediyorsanız coğrafi işaret tescilli inceelek tatlısını mutlaka tatmalısınız. Tatlının ana malzemeleri buğday unu, süt, zeytinyağı, yumurta, yoğurt, limon suyu ve karbonat. Yoğurulan hamur ince yufkalar halinde açılıyor. Sac üzerinde hafifçe pişirildikten sonra aralarına ceviz serpilerek tepsiye diziliyor. Fırında tekrar pişirilen tatlı şerbetle birleşince ortaya muhteşem bir sonuç çıkıyor. Aksaray’da bu tatlı, özellikle ramazan ayında iftar ve sahurda, bayramlarda ve düğünlerde tüketiliyor.
Hasandağı Testi Kebabı
Coğrafi işaret almış yöresel Aksaray lezzetlerinden bir diğeri de Hasandağı Testi Kebabı. Genellikle kuzu etiyle hazırlanan bu yemek etlerin üzerine kuyruk yağı, domates, biber, sarımsak, soğan, baharatlar ve tuz konmasıyla hazırlanıyor. Testiye doldurulduktan sonra pişiriliyor. Testinin ağzı kırılarak da servis ediliyor.
Aksaray Tahinlisi
Ben tam bir tahinli aşığıyım. Gittiğim her yerde her türevini denemeye bayılırım. tahinli çörek olur, pide olur hiç fark etmez. 😍 Henüz Aksaray tahinlisini denememiş olsam da coğrafi işaret tescilli bu lezzeti listeme aldım. Açılan hamurun içine tahin ve şeker karışımı sürülüp rulo şeklinde sarılıp pişiriliyor. Özellikle sahur sofralarından eksik olmuyor Aksaray’da.
Aksaray Tava
Domates, kapya biber, yeşil biber ve sarımsak, bolca et ve baharatlarla harmanlanıyor. Uygun bir kapta, genellikle çömlekte üzerine tereyağı parçaları koyulup fırında pişiriliyor. Oldukça lezzetli bu yemeği mutlaka deneyin.
Aksaray Tava nerede yenir derseniz Kardeşler Restoran’da yiyebilirsiniz.
Etli Ekmek
Etli ekmek nerenin bilen var mı? Ben Konya bilirken, Sivas hayır bizim derken ve Türkiye illeri bile bu lezzeti paylaşamazken duydum ki Yunanlar bile göz dikmiş bu geleneksel lezzetimize. Her lezzetimize göz diken Yunanlara kaptıracak değiliz elbette. Peki bu meşhur lezzetin Aksaray’da da sıklıkla yapıldığını, çok sevildiğini biliyor muydunuz. Birçok Aksaray restoranında deneyebilirsiniz.
Aksaray Etli Ekmek Nerede Yenir sorusu içinse önerim Şaban Usta Etli Ekmek.
Kokina Çorbası
Kokina çorbası Aksaray’a ait oldukça yöresel bir lezzet. Kuzu eti, lahana turşusu, soğan ve sarımsakla hazırlanan ve kolay kolay başka yerde bulamayacağınız bu çorbayı Aksaray seyahatinizde mutlaka denemelisiniz.
Asker Kurabiyesi
Bir çeşit un kurabiyesi olan bu lezzet Aksaray’ın coğrafi işaretli ürünlerinden biri. Ağızda dağılan bu kurabiye yöresel olarak s şekli verilerek pişiriliyor. Aksaray yöresinde eski yıllarda asker uğurlaması için hediye olarak götürülürmüş. O nedenle “asker kurabiyesi” olarak anılıyor.
Sarığı Burma
Aksaray’ın meşhur tatlılarıyla damaklarınızı şenlendirmek isterseniz sarığı burma tadılması gereken bir lezzet. Un, yumurta ve yoğurt ile hazırlanan hamur ince yufkalar halinde açılıyor. Yufkalar tepsiye katmerli bir biçimde dıştan içe doğru yerleştiriliyor. Üzerine yağ ilave edilerek kızartılıyor. Soğuyunca ise şerbetle buluşuyor.
Dolma Mantı
Aksaray’ın neyi meşhur listemizde sona geldik. Dolma mantı da yine buralarda sofralarda sıklıkla yerini alan bir yöresel yemek. Lezzet olarak klasik mantıdan çok farklı olmasa da en belirgin özelliği mantıların oldukça büyük olması. Hamur açıldıktan sonra baklava dilimi büyüklüğünde kesiliyor ve her birinin içi kıymalı harçla doldurulup kapatılıyor. Sarımsaklı yoğurt ve sosla servis ediliyor.
Aksaray’da ne yenir sorusunun cevaplarını yerinde tatmak için yapmanız gereken Aksaray otobüs bileti seçeneklerine göz atmak.
Aksaray hakkında diğer içeriklerime de mutlaka göz atın.
Aksaray Nerede & Aksaray’a Nasıl Gidilir?
Aksaray Gezilecek Yerler: 13 Adımda Aksaray