Amasya köklü tarihi, yemyeşil doğası, kültürel zenginliğiyle ülkemizin en güzel şehirlerinden biri. Amasya gezilecek yerler için çıktıysanız yola zengin mutfak kültürü olan bu şehri bir de gastronomi yönünden değerlendirmenizi öneririm. Amasya’da ne yenir, yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerini sizin için araştırdım. Size yalnızca gitmek, gezmek, tatmak kalıyor. 😊
Her yörenin kendine özgü yemekleri var. Bazı yemekler farklı yörelerde de bilinmesine rağmen farklılıkları olur. Amasya yemeklerinin de bazıları başka yerlerde farklı versiyonlarını yediğiniz yemekler olabilir. Mutlaka bir de burada denemek, yeni tatlarla buluşmak gerek. Amasya mutfağı bu yönüyle eminim gönlünüzü fethedecek.
Amasya’da Ne Yenir?
Amasya yemekleri saymakla bitiremeyeceğimiz kadar zengin bir çeşitliliğe sahip. Bu kadar çok lezzeti anlatmaya da tatmaya da fırsat bulmak güç elbette. Bu zenginlik çorbalardan et yemeklerine, tatlılardan hamur işlerine kadar geniş bir yelpazede kendini gösteriyor.
Çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası, etli bamya, ciğer sarması, göbek dolması, madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, pirpirim Amasya’nın başlıca çorbaları ve et yemekleri.
Tatlılarda dene hasudası, kuymak, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, peluza (hasuda), şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gaile gibi çoğunun adını ilk defa duyduğumuz yöresel lezzetler var. Ben size Amasya’ya yolunuz düştüğünde tatmadan dönmemeniz gereken belli başlı lezzetleri anlatacağım.
Amasya’da Ne Yenir?
- Amasya Elması
- Amasya Çöreği
- Şıngır Kebabı
- Topuz Kebabı
- Keşkek
- Toyka Çorbası
- Yufka Tatlısı
- Patlıcan Pehli
- Bakla Dolması
Amasya Elması
Amasya’nın neyi meşhur sorusunun en bilindik cevabı elbette Amasya elması. Misket elma olarak da bilinen bu elma Amasya’nın coğrafi işaretli ürünlerinden biri. Kendine has kokusu, incecik kabuğu olan küçük kırmızı bir elma türü. Zaten büyük şehirlerde pazarlarda satılıyor. Amasya’ya gittiğinizde mutlaka yiyin hatta birkaç kilo alıp eve de götürün. 😍
Amasya Çöreği
Amasya çöreği adını şehirden alıyor tadını haşhaştan. Bildiğimiz haşhaşlı çörek aslında. Sizi bilmem ama ben zaten çok severim ve Amasya versiyonunu da oldukça beğendim. Bu şahane tat, hamurun ceviz ve haşhaşın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bir yiyen de bir daha vazgeçemiyor. Amasya’ya gittiğinizde bu çöreğin de tadına bakın.
Şıngır Kebabı
Amasya et yemekleri içinde önemli bir yeri olan şıngır kebabını öveyim biraz da. 😍Patlıcanlar alacalı soyulup halka şeklinde doğranıyor. Bir patlıcan bir et olmak üzere şıngır şişlerine diziliyor. Küllenmiş odun ateşinde şıngır aleti üzerine yerleştirilip şıngırın çarkı elle çevrilerek pişiriliyor. Bakır sahanda 15 dakika demlendirilip sıcak olarak servis ediliyor.
Topuz Kebabı
Amasya’nın meşhur kebabı Topuz Kebabı var şimdi sırada. Bir savaş aracı olarak kullanılan topuz yıllar sonra sofralarımıza konuk oluyor. Kuzu pirzola, dana antrikot, biftek ve bonfile gibi etler topuza takılarak pişiriliyor. Çeşitli soslar ve iç pilav le servis edilen topuz kebabının yanında Osmanlı şerbetleri ikram ediliyor.
500 derece sıcaklığa ulaşan topuz dakikalarca masada ısısını muhafaza ediyor. Amasya topuz kebabı nerede yenir derseniz de Merzifon’daki Taşhan Restaurant’ta bulabilirsiniz.
Keşkek
Keşkek her yörede farklılıklar gösteren yöresel yemeklerimizden biri. Gitmişken bir de mutlaka Amasya versiyonunu denemelisiniz. Keşkek çömleğine buğday, et, çemen, nohut, tuz ve ilik konuyor. Su ilave edilerek kapağı kapatılıp fırına veriliyor.
Merzifon yöresinde dövülerek macun kıvamında yapılıyor keşkek. Amasya usulünde ise yarmalar iri şekilde bırakılıyor ve koyun budu eşlik ediyor. Amasya tescilli yemekleri deyince de akla gelen ilk lezzetlerden keşkek.
Toyka Çorbası
Süzme yoğurt, yumurta, un, yarma, nohut, et suyu ve sarımsak kullanılarak yapılan Amasya’nın enfes çorbalarından biri Toyka Çorbası. Malzemeler tencerenin içinde kaynayana kadar karıştırılarak pişiriliyor. Piştikten sonra bir tavada tereyağı ve nane kızdırılarak üzerine dökülüp servis ediliyor.
Yufka Tatlısı
Yufka tatlısı hazırlanması kolay, yemesi keyifli Amasya’nın meşhur tatlıları içinde olan bir lezzet. Yufkalar nemliyken kesiliyor. Sac üzerinde kızartılmadan çevrilerek kurutuluyor ve şerbetle buluşuyor.
Patlıcan Pehli
Yöresel bir Amasya yemeği patlıcan pehli. Patlıcan, domates ve kaburga koyun etiyle yapılıyor. Fırında pişiriliyor ve afiyetle yeniyor. Amasya yöresel yemekleri nerede yenir sorusuna cevap olarak Amaseia Mutfağı‘nı önerebilirim.
Bakla Dolması
İç harcına bakla konulduğu için bu ismi almış bir dolma yemeği bu. Amasya mutfağının da vazgeçilmezi. Üzerine kaburga dizilerek servis ediliyor. Hem görüntüsüyle hem de tadıyla iştahları kabartıyor.
Bu özel Amasya lezzetlerini tatmak için tek yapmanız gereken Amasya uçak bileti seçeneklerine göz atmak. Ayrıca diğer Amasya içeriklerimi okumayı da ihmal etmeyin.