Strabon’un memleketi, Amazonlar diyarı, şehzadelerin eğitim yuvası Amasya, Orta Karadeniz’in iç kısımlarında, Yeşilırmak Vadisi’ne kurulu en eski Anadolu şehirlerinden biri.
7,000 yıllık geçmişi, dokunduğu toprağı cennete çeviren Yeşilırmak’ın ikiye böldüğü şehri birbirine bağlayan yedi taş köprüsü, Yeşilırmak sahil şeridindeki şirin yalı boyu evleri, her metrekaresine sinmiş tarihi, kültürü, ilmi ve sanatıyla ilgiyi sonuna kadar hak ediyor.
Amasya tarihi, kültürü ve doğasıyla öyle zengin bir kent ki, gezmeye her yerinden başlanabilir. Hellenistik döneme ait Kral Kaya Mezarları, Krallar Vadisi, Aynalı Mağara, Yeşilırmak manzaralı Harşena Dağı üzerine Hititlerin inşa ettiği düşülen Amasya Kalesi, Osmanlı dönemi sivil mimarinin ince bir örneği olan iki katlı ve ahşap Hazeranlar Konağı derken, sahip olduğu tarihi dokuya hayran kalıyorsunuz.
1413 tarihli Haliliye Medresesi Beylerbeyi Halil Paşa tarafından yaptırılmış. Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1414 yılında yaptırılan Çelebi Mehmet Medresesi ise Merzifon merkezde bulunuyor. 1488 tarihli Kapı Ağa Medresesi’nin özelliği ise ön Asya ve Selçuklu mezar anıtlarında görülen sekizgen planın ilk kez bu medresede uygulanmış olması.
Anadolu Selçuklu sanatının en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen 1267 yılında yaptırılan Gökmedrese Camii, Yeşilırmak kenarında bulunan ve Selçuklu mimarisi olan Amasya Camii ile eski bir Bizans kilisesinden camiye çevrilen Fethiye Camii, Amasya’daki ilk Osmanlı dönemi eseri olan Gümüşlü Camii, Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1247 tarihli Burmalı Minare Camii, Saraçhane ve Bayezid Paşa Camileri Amasya’nın özel yapıları.
1485’te yaptırılan Sultan II. Bayezid Külliyesi, 1308 yılında inşa edilen ve İlhanlı döneminden günümüze ulaşan tek yapı olan Bimarhane (Darüşşifa), Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad zamanında yaptırılan Ezine Han, 17. yüzyıl yapısı olan Taşhan, Merzifon ilçesindeki 1678 tarihli Eski Hamam ve şehir merkezinde bulunan Kadılar Türbesi Amasya’da görülmesi gereken eserler arasında.
Amasya’nın tarihi güzellikleri kadar doğal güzellikleri de keşfedilmeye hazır: Suluova ilçesine 4 kilometre uzaklıkta olan Yedikır Barajı etrafındaki Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Türkiye’nin en önemli kuş alanları arasında 57. sırada gösteriliyor. Göl 16 familyaya ait 34’ten fazla kuş türünün barındırıyor. Bu atmosferi yaşadığınızda kuş cenneti tabirinin bu bölge için ne kadar yerinde olduğunu düşünüyorsunuz.
Amasya’ya Nasıl Gidilir?
Amasya otobüs bileti seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Amasya’ya karayolu ile ulaşım düşünüyorsanız İstanbul’dan 680, Ankara’dan 342 ve İzmir’den 925 kilometre mesafede. Hava yolu ile gelmek isterseniz Amasya şehir merkezine 46 kilometre uzaklıkta olan Merzifon Havalimanı’ndan İstanbul, Ankara ve İzmir’e seferleri bulunuyor.
Amazon kraliçesi Amasis’in misket elmasıyla ünlü memleketine gelmek bir Amasya uçak bileti uzağınızda.