Nevşehir’in çanakçılık ve halıcılık gibi el sanatlarıyla öne çıkan ilçesi Avanos, Kapadokya turlarının vazgeçilmez rotalarından. Yüzyıllardır üzüm bağlarında şarap üretiminin yapıldığı doğa harikası ilçe Kızılırmak Nehri’nin suladığı bereketli topraklarda kurulu.
Doğanın insanlığa armağanı peri bacaları, eşsiz yeraltı şehirleri, kiliseleri, vadileri ve hoş mekanları ile Avanos, Kapadokya’yı ziyaret edenler için farklı bir deneyim sunuyor.
Nevşehir uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Avanos’ta Gezilecek Yerler
1. Zelve Vadisi
Bölgedeki peri bacası oluşumlarının en yoğun olduğu Zelve, üç vadiden meydana geliyor. Ondan fazla kaya oyma kilisenin bulunduğu vadi, onuncu yüzyıllarda Hristiyanlık için de çok önemli bir bölge olmuş. 1952 yılına kadar yerleşim yeri olarak kullanılan Zelve, günümüzde Kapadokya bölgesinin en önemli kiliselerine ev sahipliği yapıyor.
2. Paşabağ
Paşabağı, Kapadokya’nın dünyaca bilinen simgesi olan tipik ikili ve üçlü şapkalı peri bacalarının en yoğun olduğu bölge. Peri bacası oluşum aşamalarını gözlemlemeye de imkân sağlayan Paşabağ, Hristiyanlık için oldukça önemli bir keşiş olan Simeon’un inzivaya çekildiği ve kendi adına yapılmış şapeli ile de ünlü.
3. Çavuşin Köyü
Bölgenin kayalara oyulmuş en eski yerleşimlerinden biri olan Çavuşin, Kapadokya’nın en ünlü vadileri olan Kızılçukur ve Güllüdere Vadilerine ev sahipliği yapıyor.
Bu vadilerde yer alan 12 kilise Vaftizci Yahya Kilisesi etrafında toplanmış bulunuyor. Hristiyan papazları için oldukça önemli olan Çavuşin, gün batımı manzarasıyla da ünlü.
4. Özkonak Yeraltı Şehri
Yeraltı şehirlerinin fazlalığı ile bilinen Kapadokya’da, Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehirleri’nden farklı olarak katlar arası haberleşmenin sağlandığı Özkonak Yeraltı Şehri, havalandırma sistemiyle öne çıkıyor. Diğerlerinde yer alamayan bir özellik de düşman saldırısına karşı alınmış olan sıra dışı yöntemler.
5. Güllüdere Kilisesi
Beşinci ve altıncı yüzyıllara ait olan Güllüdere Kilisesi, Güllüdere Vadisi’nin en soldaki kolunda yer alıyor. Dik bir yamaç üzerinde bulunan yapı, dikdörtgen planlı, düz tavanlı ve tek apsisli olup ikonoklastik döneme ait.
Avanos’a nasıl gidilir?
Avanos’a Türkiye‘nin birçok şehrinden Nevşehir üzerinden otobüsle ulaşım imkanı bulunuyor. İlçeye en yakın havalimanı ise Nevşehir Kapadokya Havalimanı. Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na İstanbul Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan düzenli seferler var.
Kayseri Havalimanı ise Avanos’a seyahat etmek isteyenler için bir başka alternatif. Kayseri Havalimanı’na İstanbul, İzmir ve Avrupa kentlerinden direkt uçak seferleri bulmak mümkün.
Nevşehir otobüs bileti seçeneklerine göz atın.Avanos, Nevşehir kent merkezine 20 km mesafede yer alıyor. Avanos, Kayseri’ye 65 km, Ankara’ya 341 km, İstanbul’a ise 721 km uzaklıkta bir ilçe.