Avusturya Cumhuriyeti, Alp Dağları eteklerinde kurulmuş, köyleriyle, barok mimarisi ve imparatorluk tarihiyle öne çıkan, denize kıyısı olmayan bir Orta Avrupa ülkesi. Avusturya’nın, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İtalya, Lihtenştayn, Slovakya, Slovenya ve İsviçre ile sınır komşuluğu bulunuyor. 1 Ocak 2016 itibariyle nüfusu 8,441,461 olan Avusturya’nın resmi dili Almanca.

Avusturya’nın başkenti olan Viyana, ülkenin doğusunda ve Tuna Nehri kıyısında yer alıyor. Dünya yaşam standartları sıralamasında en üst sıralarda yer alan Avusturya gibi başkent Viyana da, dünyanın en yaşanılası şehirleri sıralamasında en üst sıralarda.

Avusturya Hakkında Bilgiler

Viyana Güzel Sanatlar Akademisi (Akademie der Bildenden) Adolf Hitler adlı genç bir ressamı reddetmesiyle ünlü. Dünyanın en eski hayvanat bahçesi olan ve 1752’de yapılan Tiergarten Schönbrunn Viyana’da bulunuyor.

Topraklarının yarıya yakını orman alanı olan Avusturya, green lung projesiyle orman alanını sürekli arttırarak, Avrupa’nın en büyük ormanlık alana sahip ülkesi. Diğer yandan coğrafyasına özgü çok çeşitli bitki ve hayvan türlerine sahip olan Avusturya’da, yok olmakla karşı karşıya olan bütün türler koruma altında bulunuyor.

Alp Dağları’nın ve Avusturya’nın en yüksek noktası olan Grossglockner 3798 metre yüksekliğe sahip. Almanca “Dünyanın buz devleri” anlamına gelen Eisriesenwelt dünyanın en büyük buzdan mağarası. Toplam 380 metre yüksekliğe sahip olan Krimml Şelaleleri (Krimml Waterfalls) ise Avusturya’nın en yüksek şelaleleri olup benzersiz doğal güzelliğe sahip.

Mobil Uygulama

İmparator Maksimillian I döneminde, 1498’de kurulan Viyana Çocuk Korosu, erkek çocukların ergenlik döneminde ses değişimini engellemek için, imparatorun emriyle hadım edilmesiyle biliniyor. Halen varlığını sürdüren koro, dünya çapındaki başarılarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Avusturyalı, sembolizm ve art nouveau akımlarının temsilcisi olan dünyaca ünlü ressam Gustav Klimt Viyana ayrılma hareketinin önemli bir temsilcisi ve üyesiydi. Tablolarında çoğu zaman saf altın kullanan ve eserlerini mozaikle süsleyen Klimt’ın, Viyana Üniversitesi’ndeki tabloları İkinci Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından tahrip edilmişti.

Klimt’ın 1907-1908 yılları arasında yaptığı The Kiss adlı ünlü eseri Viyana’daki Beldevere Sarayı’nda bulunuyor. Mozart, Haydn, Schubert, Strauss gibi dünyaca ünlü besteciler Avusturyalı.

Avrupa’nın en büyük ve en önemli tiyatro festivali kabul edilen Salzburger Festspiele ise Mozart anısına düzenlenen ve özellikle de onun eserlerinin seslendirildiği bir etkinlik. Mozart’ın yaşam hikayesini anlatan Amadeus filmi, 1984’te verilen en iyi film dalındaki Oscar ödülüne sahip.

Viyana Opera Binası
Viyana Opera Binası

Psikanalitik Kuramın kurucusu, modern psikoloji ile bilim ve kültür alanlarında etkisi olan, Viyanalı psikiyatrist Sigmund Freud, 1939’da sürgüne gönderildiği Londra’da hayatını kaybetti. Adolf Hitler, Almanya’nın Bavyera bölgesine yakın bir köyü olan Braunau Am Inn’de 20 Nisan 1889’da dünyaya geldi. Arnold Schwarzenneger ise Avusturyalı en ünlü aktör.

Avusturya’nın Alp bölgesinde ve Viyana banliyölerinde on yedinci yüzyıldan itibaren tanınmaya başlanan Waltz (Vals), en popüler dönemini on dokuzuncu yaşayarak tüm Avrupa’ya yayıldı. Yüzyıllardır Avusturya’nın en popüler spor dalı olan kayak, Alp Dağları’nda yapılıyor.

Salzburg’da Aziz Peter Manstırı sınırları içinde yer alan bir restoran olan Stiftskeller St. Peter’ın, Alcuin adlı bir bilim adamı tarafından MS 803’te yapıldığı ve Orta Avrupa’nın en eski pub’ı (birahanesi) olduğu iddia ediliyor.

Avusturya’nın doğal yaşam alanları Orta Avrupa çeşitliğini göstermekle birlikte, geyik, tilki, tavşan, porsuk, sansar, sülün, keklik; Alp Dağları bölgesi ise dağ keçisi, dağ kargası, yabani domuz ve kartal gibi canlıları barındırıyor.

Sinitzeli

Yüzyıllara dayanan geleneksel pasta yapımı kültürü bulunan Avusturya’da, en güzel turtaları yapmak için şehirlerde, kasabalarda hatta küçük köylerde bile yediden yetmişe herkes birbirlerini geçmek için çalışıyor.

1832’de Avusturyalı Prens Wenz el von Metternich, aşçıbaşı Franz Sacher‘den eşi benzeri bulunmayan bir pasta yapmasını ister. Ancak baş aşçının hastalanması nedeni ile Viennese Sachertorte adlı aşçı yamağı, kendi icat ettiği bol çikolatalı Avusturya kekini prense sunar. O günden itibaren bir marka haline gelen pastayı ülkenin neredeyse her şehrinde almanız mümkün.

Viyana Şinitzeli, yumurta ve galeta ununa bulanarak yağda kızartılan kemiksiz dana eti. Tavuk etiyle olanı da yapılan şinitzel, Avusturya’nın geleneksel ve en popüler yemeklerinden biri.

Mozartkugel marzipan, badem ezmesi karamel ve biter çikolatadan yapılan küçük, yuvarlak bir tatlı çeşidi. 1890’da Paul Fürst tarafından Salzburg’da yapılan tatlı, adını Wolfgang Amadeus Mozart’dan almış olup günümüzde Mozartbonbon olarak tanınıyor.

En uygun Avusturya uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, yüzde 90’a varan iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otel Rezervasyonu

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here