Priştine, Kosova’nın başkenti ve en büyük şehri olmasının yanı sıra, politik, kültürel ve ekonomik merkezi konumunda. Tarihi Orta Çağa dek uzanan Priştine 1459’da Osmanlı hâkimiyetine girişinin ardından 19. yüzyılda Kosova’ya bağlanmış. Ardından Sırbistan, 2. Dünya Savaşı’nda ise Almanya ve İtalya yönetimlerine girmiş. Yugoslavya’ya dâhil edildikten sonra, 2008’de Kosova bağımsızlığını ilan edene kadar geçen 1999-2008 yılları arasında ise Birleşmiş Milletler kontrolünde kalmış. Avrupa’nın en genç ülkesine başkentlik yapan Priştine halkını Arnavutlar, Türkler, Boşnaklar, Sırplar ve Romenler oluşturuyor.
Balkanların Zarif Kenti, Priştine
Osmanlı döneminde kalma tarihi yapıları, doğal güzellikleri, mutfağı ve modernleşen kent yaşamıyla dikkat çeken bir şehir olan Priştine’de, genç nüfus ve enerjik günlük yaşam, Avrupalı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Priştine’deki tarihi dokuların ve Osmanlı dönemin yapılarının çoğu savaşlar sırasında tahrip olsa da kentin başlıca görülecek yerlerinden ilki, Lap Camii. 1470’te yapılan ve 1999’da çıkan bir yangında büyük ölçüde zarar gören cami kentin tarihi dokularından biri. Fatih Sultan Mehmet’in Balkanları fethinin ardından 1460’ta inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Camii ise, eski kent merkezinde bulunuyor. Kentin en eski yapılarından olan cami, 18 yüzyıldan kalan resim süslemeleriyle ünlü. 15. Yüzyılda inşa edilen Büyük Hamam ise caminin çok yakınında bulunuyor.
Halen ibadete açık olan ve Yaşar Mehmet Paşa tarafından inşa edilen Yaşar Paşa Camii ile 19. yüzyılda yapılan Saat Kulesi şehrin tarihi dokuları arasında. Çok kültürlü yapısıyla öne çıkan kentteki diğer kutsal yapılar ise, 1321’de Kral Stefan Milutin tarafından kurulmuş olan Granica Manastırı. Kurtarıcı İsa Kilisesi’nin ise Sırp yönetimi döneminde başlanmış olan yapımı henüz bitirilememiş.
Priştine’de kentin kültürel yaşamının güzel bir örneği, aynı zamanda bir Osmanlı eseri olan Kosova Müzesi ile 18. ve 19. Yüzyıl evlerinin restore edilmesiyle meydana gelen Etnografya Müzesi, kentin en önemli müzeleri. Türk arkeologlar tarafından bulunmasıyla önem taşıyan bir Bizans kalıntısı olan Ulpiana Antik Kenti gezi listesine eklenmesi gereken yerler arasında.
Piriştine’ye 20 km uzaklıkta yer alan Gadime Mermer Mağarası, kentin turistik bölgelerinden biri. Kosova Vadisi’nin şekillendiği dönemlere tarihlenen mağaranın, 500 metrelik bir bölümü ziyarete açık.
Priştine’ye nasıl gidilir?
Priştine’ye Türkiye’den direkt uçuş seferleriyle ulaşım mümkün. Şehir merkezine 25 dakikalık mesafede yer alan Priştine Uluslararası Havalimanı’ndan kent merkezine hareket eden otobüs ve taksiler bulunuyor. Bu güzel Balkan şehrini keşfetmek için yapmanız gereken tek şey bir Priştine uçak bileti almak!