Güneydoğu Asya ülkelerinden Bangladeş, Birleşmiş Milletler verilerine göre 165 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık sekizincisi ülkesi. Resmi adı Bangladeş Halk Cumhuriyeti olan ülkenin ismi Bengal’in Ülkesi anlamına geliyor.
1971 yılına kadar Pakistan’ın Doğu Pakistan adlı eyaleti olarak Pakistan’a bağlı bir bölge olan Bangladeş, Pakistan egemenliğinden önce de İngilizlerin sömürgesi olarak Bengal eyaleti ismiyle anılıyordu.
Son yıllarda ismi sıklıkla Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanların sığındığı ülke olarak anılan Bangladeş, özellikle tekstil endüstrisi ile tanınıyor. Ülke kalabalık nüfusu, ekonomik yetersizlikleri ile Asya’nın en düşük refah seviyesine sahip ülkelerinden.
Bangladeş uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Bangladeş Hakkında Bilgiler
Ülke Resmi Adı: Bangladeş Halk Cumhuriyeti
Ülke Konumu: Güneydoğu Asya
Başkent: Dakka
Komşuları: Bangladeş, kuzeyde, doğuda ve batıda Hindistan, güneydoğuda ise Myanmar ile çevrili. Ülkenin güneyinde Hint Okyanusu (Bengal Körfezi) bulunuyor.
Etnik yapı: Yüzde 98 Bengalli, yüzde 0,1 diğer gruplar
Yönetim Şekli: Cumhuriyet
Yüzölçümü: 148,460 km²
Telefon kodu: +880
Para birimi: Taka (BDT)
Nüfus: 164,8 milyon (2018)
Resmi dilleri: Bengalce
Din: Müslüman yüzde 89,1, Hindu yüzde 10, (Budistler ve Hristiyanlar dahil) diğer yüzde 0,9
Alfabesi: Sanskrit alfabesi
Yerel Saat: Bangladeş saat dilimi GMT +6. Türkiye’den 3 saat ileride.
Trafik akışı: Soldan
İnternet uzantısı: .bd
Popüler kentleri: Barguna, Dakka, Chittagong, Khulna, Sylhet
İklim/Hava Durumu: Dünyanın en kalabalık nüfusa sahip ülkelerinden Bangladeş’te yıl boyu sıcak tropikal iklim yaşanıyor. Mart ile mayıs arasındaki dönem ülkede sıcaklık ortalamalarının en yüksek olduğu zaman dilimi
Bangladeş’e Ne Zaman Gidilir?
Güneydoğu Asya’da yer alan Bangladeş’te hava yılın tamamında sıcak. Belirli dönemlerde artan yağışlar ve Muson yağmurları ülkede seyahat etmeyi zorlayabiliyor. Ülkeyi ziyaret etmek isteyenler için en uygun ziyaret dönemi kasım ayından mart başına kadar olan dönem. Bu dönemde hava sıcaklıkları genel ortalamanın altına düştüğünden görece daha serin bir hava ile karşılaşılıyor. Ülkede sel, deprem ve heyelan riski oldukça yüksek.
Bangladeş Bayrağı
1972’de kabul edilen ve kullanılmaya başlanan Bangladeş ulusal bayrağının zemin rengi yeşil, üzerinde ise kırmızı renkli bir yuvarlak bulunuyor. Ülkede ilk kullanılan bayrak da günümüzde kullanılan bayrağa benzer bir görünümdeydi. Ancak eski bayrağın ortasındaki kırmızı yuvarlağın içerisinde güneşi betimleyen ülke haritası bulunuyordu.
Bayrağın yeşil zemini ülkenin bereketli yemyeşil topraklarını, kırmızı yuvarlak ise bu topraklara doğan güneşi sembolize ediyor.
NOT: Bangladeş vizesi hakkında detaylı bilgilere de Turna.com üzerinden ulaşabilirsiniz.