Gürcistan’ın ikinci büyük şehri olan Batum, bir liman şehri. Artvin’den karayolu ile gidilebilmesi, Türk vatandaşlarından vize, pasaport istememesi Batum’u bizim için oldukça cazip kılıyor. Öyle ki çipli kimliklerimizle yurt içinde şehir değiştirir gibi kolaylıkla gidebiliyoruz bu şehre. Batum’da Gezilecek Yerler yazımda da yolu Batum’a düşecek olanlara nokta atışı bir rota çizmeye çalışacağım. 😊
Karadeniz kıyısında bulunmasına rağmen gittiğinizde adeta bir Akdeniz şehrini ziyaret etmiş gibi hissedebilirsiniz. Şahane lezzetlerle damaklarınızı şenlendireceğiniz, tarihe ve doğaya tanıklık edeceğiniz, kısacık ama unutulmayacak bir seyahat için düşelim mi yollara?
Batum Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Batum Nerede ?
Batum Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki liman kentidir. Türkiye’yi karayoluyla Gürcistan ile Azerbaycan’a ve Orta Asya cumhuriyetlerine bağlayan Sarp Sınır Kapısı Batum’a açılıyor.
Batum’a Nasıl Gidilir ?
Batum’a nasıl gidilir sorusunun cevaplarından ilki havayolu ile. En uygun fiyatlı Batum uçak bileti fırsatlarına mutlaka göz atın.
Bir diğer seçenek Batum’a karayolu ile gitmek. Bunun için kendi aracınızla gitmeyi tercih edebilirsiniz. Artvin’de bulunan sarp sınır kapısından yürüyerek geçip sonrasında taksiyle ya da dolmuşla da şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Artvin otobüs bileti için buraya tıklayın.
Batum Para Birimi
Gürcistan’da kullanılan para birimi Lari, kısaca GEL. Batum Türkiye’den çok sayıda turist ağırladığı için gittiği için bazı yerlerde Türk Lirası geçebiliyor ama siz yine de paranızı bozdurun derim. Bir de Gürcistan’daki ATM’lerden Türkiye banka kartınızla Lari çekebiliyorsunuz.
Batum’a Ne Zaman Gidilir ?
Batum dört mevsim seyahat edilebilecek bir yurt dışı tatil destinasyonu. Ancak kışın yağış çok ve hava soğuk olduğu için en verimli gezebileceğiniz aylar Mayıs-Kasım arası.
Batum Kaç Günde Gezilir ?
Batum’un büyüklüğü ve Batum gezilecek yerleri göz önünde bulundurursak iki-üç gün gayet yeterli olur. Bir hafta sonu kaçamağı yapıp Batum’u 2 günde güzelce gezebilirsiniz.
Batum’da Gezilecek Yerler
Ali ve Nino Heykeli
Batum gezilecek yerleri anlatmaya Batum’un simgesi haline gelmiş Ali ve Nino Heykeli ile başlayalım. Batum’daki bu heykel, Azeri yazar Kurban Said’in ünlü romanının baş karakterleri Ali ve Nino’nun trajik aşk hikayelerinden esinlenerek yapılmış. Azeri genç Ali ve Gürcü prensesi Nino’nun aşkını anlatan bu heykeller her akşam saat 19:00’da hareket etmeye başlıyor.
Bu iki heykel yavaşça birbirlerine yaklaşıyor ama kavuşma kısa sürüyor. Hikayeye göre Ali Sovyet işgali sırasında hayatını kaybediyor ve iki aşık ayrı düşüyor. Bunu temsilen, kadın ve adam figürleri birbirlerinin içinden geçerek tekrar ayrılıyor ve birbirlerini arkalarında bırakıyor.
- Konum burada.
Batum Botanik Bahçesi
Batum Botanik Bahçesi dünyanın en büyük botanik parklarından birisi. Parkta iki bin ağaç, beş binden fazla bitki türü bulunuyor. Bahçe, bölgenin ikliminden çok etkilenen Fransız Michael D’Alfons tarafından 1880’lerde Güney Fransa’dan bitkiler getirilip dikilerek yapılmaya başlanmış.
Bahçede yarı tropik bitkiler, Uzak Asya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Himalayalar, Meksika, Avustralya ve Akdeniz bitkilerinin sergilendiği bölümler de bulunuyor.
- Batum Botanik Bahçesi giriş ücreti 15 Lari.
- Konum burada.
Poseidon/Neptün Çeşmesi
Batum’un tarihi tiyatro binasının önünde bulunuyor Neptün Çeşmesi. 5 parçadan oluşuyor. Etrafında dört deniz kızı figürü olan çeşme aslında Bolonya’da bulunan orijinal Neptün Heykeli’nin bir kopyası. Batum’da gezilecek yerler listenizde olması gereken bir güzellik.
- Konum burada.
Gonio Kalesi
Gonio Kalesi Batum’un 15 kilometre güneyinde bulunan Roma dönemi kalesi. Kale, aynı yüzyılda küçük bir Roma kentine dönüşmüş. Kent, tiyatrosu ve hipodromu ile biliniyormuş. Daha sonra Bizans egemenliği altında kalan kale 1547’de Osmanlıların eline geçmiş.
Hıristiyanlığın On İki Havarisinden biri olan Aziz Matthias’ın mezarının Gonio kalesinde olduğuna inanılıyor. Bundan dolayı mezarların çevresinin kazılması yasak. Ancak kalede, Roma dönemine yönelik arkeolojik kazılar sürüyor.
- Konum burada.
Batum Piazza
Piazza şehrin en önemli meydanı olarak Batum gezilecek yerler listemizde yerini alıyor. Meydan Vazha Orbeladze tarafından 2010’da inşa edilmiş. 5 bin 700 metre karelik alan mozaik ve vitraylar ile süslenmiş.
Harika fotoğraflar çekebileceğiniz Piazza Meydanında bulunan restoran ve kafelerde mola verebilirsiniz. Gündüzü ayrı gecesi ayrı canlı buranın. Gece hayatını da deneyimlemek isterseniz bu meydandaki mekanları tercih edebilirsiniz.
Argo Teleferiği
Argo Teleferiği deniz seviyesinden 250 m yüksekte Anuria Dağı’nda bulunuyor. Buradan izleyeceğiniz panoramik Karadeniz manzarası nefes kesici! Yukarıda seyir noktaları ve kafe var. Batum’a gittiğinizde muhakkak Argo teleferiğine atlayın ve Batum’u yukarıdan izleyin.
- Konum burada.
Miracle Park
Miracle Park, Batum’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Bu parkta Batum gezilecek yerler içinde bulunan Alfabe Kulesi, Deniz Feneri, Panoramik Dönme Dolap gibi yapıları da görebilirsiniz. Bu yemyeşil parkta yürüyüş yapmak inanılmaz keyifli.
Yürümek istemezseniz parkı gezmek için iki kişilik ya da araba gibi olan bisikletlerden kiralayabilirsiniz. Epey büyük bir alanı olan parkı bu bisikletlerle dolaşmak daha kolay.
- Konum burada.
Alfabe Kulesi
Batum’un simgelerinden biri olan Alfabe Kulesi Miracle Park içinde yer alıyor. Gürcü alfabesinin benzersizliğini ifade etmek amacıyla inşa edilen kule, 130 metre yüksekliği ile şehrin en uzun yapılarından biri.
Tasarımı çift sarmal modelinde ve sarmallar tamamen alüminyumdan yapılmış. Sarmallarda Gürcü alfabesinin 33 harfine yer verilmiş.
- Konum burada.
Batum Bulvarı
Batum Bulvarı Batum’da Gezilecek 11 Yer içindeki en keyifli konumlardan biri. Ağaçları, çeşmeleri, kafeleri ile sahil şeridi diyebiliriz aslında burası için. Şehrin turistik bir bölgesi. Bol oksijene, denize doymak için Batum’da adres burası.
Bulvar 7 kilometre uzunluğunda. Bisikletler için ayrılan yollar bulunuyor. Bulvarda ayrıca 6 Mayıs Parkı ve içerisindeki yapay göl Nurigeli oldukça ilgi çekiyor.
- Konum burada.
Avrupa Meydanı
Avrupa Meydanı Batum’da gezerken dönüp dolaşıp çıkacağınız şehrin en merkez noktası. Bu meydanda 19. ve 20. yüzyıl mimarilerini görebilirsiniz. Göz alıcı bu mimari yapılardan bazıları Astronomik Saat Kulesi ve Medea Anıtı.
Medea Anıtı, su oyunları gösterilerinin gerçekleştiği bir çeşme. Batum’un en güzel restoran ve kafelerini burada bulabilirsiniz.
- Konum burada.
St. Nicholas Kilisesi
150 yıllık tarihi ile şehrin en eski yapılarından biri St. Nicholas Kilisesi. Bu kilise, Osmanlı döneminde bölgede yaşayan Rumlar tarafından yaptırılmış. Şuan Gürcü-Ortodoks kilisesine bağlanmış olan bu tarihi yapıyı da ziyaret edebilirsiniz.
- Konum burada.
Batum Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Batum biz Türklerin en sık gittiği destinasyonlardan biri. Böyle olmasında şüphesiz Gürcistan’ın bizden vize ve pasaport istememesi. Yeni çipli kimliklerinizle doğrudan Batum’a seyahat edebilirsiniz.
Gürcü şarapları, Chacha Gürcistan Milli İçkisi, ahşap oymacılığı ile yapılan farklı bir çok hediyelik eşya Batum’dan ne alını sorusunun yanıtlarını oluşturur.
Haçapuri, Khinkali (Hıngal), Sulguni Batum’da yiyebileceğiniz en meşhur ve en lezzetli yemekler arasında bulunuyor.