Bayburt, Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Erzurum-Trabzon tarihi İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Çoruh Vadisi’nde yer alan Bayburt, Doğu Karadeniz sıradağlarının güneyinde yemyeşil bir coğrafyada kurulu. Engebeli ve yükseltili coğrafi yapının izlerini taşıyan yaylaları, yemyeşil dokusu, kendine has gelenek ve görenekleriyle Türkiye’nin en bakir destinasyonlarından.
Yüz ölçümü ve nüfus olarak Türkiye’nin en küçük illerinden biri olan Bayburt, kuzeyde Trabzon ve Rize, doğuda Erzurum, güneyde Erzincan ve batıda Gümüşhane kentleri ile çevrili. Kop Dağı Yaylası ve Sultan Murat Yaylası gibi bölgenin gözde yaylalarına ev sahipliği yapan şehir, zengin tarihi geçmişini yansıtan tarihi yapılarıyla da görülmeye değer.
Bayburt hakkında kısa bilgiler
Bayburt, Karadeniz Bölgesi’nde, Kuzeydoğu Anadolu’da bulunan ve Çoruh Nehri vadisinde yer alan, ülkemizin en bakir coğrafyalarından birinde kurulu. Türkiye’nin hem yüz ölçümü hem de nüfus açısından en küçük şehirlerinden biri olan Bayburt, tarihi geçmişi çok zengin bir bölgede konumlanıyor.
Bayburt’un ismi Bizans kaynaklarında Payber/Bayberd, Ermeni kaynaklarında Payberd, Marco Polo Seyahatnamesinde Paiburt/Baiburt, Arap kaynaklarında Bâbirt, Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Mesud adına basılan sikkelerde Baypırt, Akkoyunlu tarihlerinden bahseden eserlerde Papirt şeklinde geçiyor. Cumhuriyetin ilanından sonraki dönemde, 1930 reformlarıyla şehrin ismi Bayburt olarak kabul edilmiş.
Bayburt’ta bilinen en eski ve kayıtlı yerleşimin izleri Bizans dönemine uzanıyor. Bizans-Arap mücadelesinin sonrasında Pakraduni Hanedanlığı topraklarına katılan Bayburt, sırasıyla Saltuklu Beyliği, Danişmendliler Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı egemenliğine girdi.
Evliya Çelebi 1647 yılında şehri ziyareti sırasında burada her pazar günü Kadızâde Mehmed Bey Camii önünde kurulan pazarda 5-10 bin kişinin alışveriş ettiğini, 300 dükkân ve bir bedestenin bulunduğunu, kıymetli seccade ve kilimlerin başka yerlere ihraç edildiğini belirtmiş. 1927’ye kadar Erzurum’a bağlı olan Bayburt, bu tarihte Gümüşhane’ye bağlanmış 1989 tarihinde ise çıkartılan bir kanunla şehre dönüştürüldü.
Bayburt’un nüfusu 66 bin 633, yüzölçümü 3 bin 741 km², il telefon alan kodu 458, il trafik plaka kodu 69. Bayburt’un il merkezi dışında Aydıntepe ve Demirözü olmak üzere iki ilçesi bulunuyor.
Bayburt nerede
Bayburt, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde, Kuzeydoğu Anadolu’da yer alıyor. Şehir, doğu Karadeniz sıradağlarının hemen güneyindeki Çoruh Vadisinde konumlanıyor. Bayburt, kuzeyde Trabzon ve Rize ile doğuda Erzurum güneyde Erzincan ve batıda Gümüşhane illeri ile komşu.
Bayburt’a nasıl gidilir ✈️
Bayburt’a uçakla nasıl gidilir: Bayburt’ta aktif olarak kullanılan bir havalimanı bulunmuyor. Gümüşhane’nin Köse ilçesi Salyazı köyünde inşa süreci başlatılan Gümüşhane-Bayburt Havalimanının ne zaman tamamlanacağı konusunda ise net bir bilgi yok.
Bayburt’a hava yoluyla ulaşmak isteyenlerin en sık kullandığı havalimanı Erzurum’da. Ancak uçuş trafiği ve bağlantı alternatifleri nedeniyle zaman zaman Trabzon havalimanı da Bayburt’a ulaşım için tercih ediliyor.
Erzurum Havalimanı’ndan Bayburt’a nasıl gidilir: Erzurum Havalimanı, Bayburt’a 117 km (1 saat 32 dk) uzaklıkta. Erzurum Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’dan direkt uçak seferleri yapılıyor.
Erzurum Havalimanı’ndan Bayburt’a direkt gidebileceğiniz bir ulaşım aracı yok. Erzurum Büyükşehir Belediyesinin belediye otobüsleri ya da HAVAŞ servisi ile otogara geçip, Erzurum-Bayburt otobüslerini kullanabilirsiniz. Erzurum-Bayburt otobüsle yolculuk süresi ise 2 saat.
Trabzon Havalimanı’ndan Bayburt’a nasıl gidilir: Trabzon Havalimanı, Bayburt’a 131 km uzaklıkta (2 saat 10 dk). Trabzon Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Adana gibi şehirlerden direkt uçuş bağlantısı bulunuyor.
Havalimanından Bayburt’a direkt ulaşım imkanı yok. Havalimanından HAVAŞ servisleriyle Trabzon Otogara gidip, otogardan Bayburt dolmuşlarına binebilirsiniz. Trabzon-Bayburt arasındaki ulaşım otobüsle 3 saat sürüyor.
Bayburt’a otobüsle nasıl gidilir: Bayburt’a İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum ve Trabzon gibi şehirlerden direkt otobüs seferleri düzenleniyor. Kentin yerel otobüs firması Yeni As Bayburt şehri diğer şehirlere bağlıyor.
İstanbul-Bayburt otobüs bileti döneme göre değişiyor. İstanbul-Bayburt otobüs yolculuğu 20 saat sürüyor. En ucuz Bayburt otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin
Bayburt’a arabayla nasıl gidilir: Bayburt, Kuzeydoğu Anadolu’da, ana ulaşım güzergahlarının dışında, içe kapalı bir bölgede yer alıyor. Bayburt, İstanbul’a 1.124 km (12 saat 33 dk), Ankara’ya 782 km (9 saat 16 dk), İzmir’e 1.383 km (15 saat 53 dk), Erzurum’a 125 km (1 saat 40 dk), Trabzon’a ise 138 km (2 saat 15 dk) uzaklıkta.
Bayburt’a İstanbul yönünden gelişlerde Sakarya, Tosya, Amasya, Suşehri, Kelkit; Ankara yönünden gelişlerde Kırıkkale, Yozgat, Zara, Erzincan; İzmir yönünden gelişlerde Uşak, Afyonkarahisar, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Zara, Erzincan güzergahını takip etmek gerekiyor.