Beyoğlu ve İstiklal Caddesi, İstanbul’un en çok turist çeken yerlerinden biri. Eskiden adı Pera olan Beyoğlu, İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biri. Osmanlı’nın hem mimari hem de batılılaşma yönündeki kültürel gelişimin en hızlı yaşandığı yerlerden biri oldu burası.
Beyoğlu, yüzyıllardır farklı kültürleri kucaklayan, her gün biraz daha değişip dönüşse de benzersiz yönünü asla yitirmeyen caddelere, binalara ve kutsal tapınaklara sahip. Yaz ve kış ziyaretçisi eksik olmayan bölgede neler yapabilirsiniz, nereleri görebilirsiniz? Yazımızda bu konulara yer vermeye çalıştık.
Beyoğlu Gezilecek Yerler
1. Tünel Meydanı
Beyoğlu – Karaköy arasında çalışan Finiküler hattı, getirdiği bir çok yenilikle tanınan Padişah Abdülaziz tarafından Mühendis Eugene Henry Gavand’a yaptırılmış. Londra ve New York Metroları‘ndan sonra Dünya’daki 3. Metro hattı olan Tünel Metro’su, 1871-1876 yılları arasında inşa edilmiş.
Bu metro hattının ilginç bir hikayesi de var. Mösyö Gavand 1867 yılının sıcak bir yaz gününde Haliç kıyılarından, Beyoğlu’na kadar yokuş yukarı yürümüş. Sıcaktan ve yorgunluktan bunalan Mösyö Gavand’ın aklına buraya bir Tünel yapma fikri gelmiş. Projesini Sultan Abdülaziz’e iletmiş. Padişah tarafından da sevilen ve onay verilen proje hayata geçirilmiş.
İlk başlarda halk tarafından hiç sevilmeyen ve „İnsan ölmeden neden bir fare deliğine girsin ki“ sözleriyle karşılanan Tünel, günümüzde en çok yolcu taşıyan Metro Hatlarından biri.
İlk hizmete açıldığında tünel gaz lambaları ile aydınlatılmış. Deneme amaçlı bir süre hayvan taşınmış.
2. Alman Lisesi
1872 yılında Alman Mimar F.M. Cumin tarafından yapılmış.
3. İsveç Konsolosluğu
Avusturyalı Mimar Pulgher 1870 yılında tamamlanan bina o zamandan günümüze kadar İsveç Elçiliği olarak kullanılıyor. 18. yy.‘da ahşap olarak yapılan bina 1818 yılında çıkan yangında tamamen harap olmuş.
4. Botter Apartmanı
İstanbul’daki en iyi Art Nouveau tarzı yapılardan biri olan Botter Apartmanı, 1900 yılında İtalyan Mimar Raimondo D’Aronco tarafından yapılmış. Binanın sahibi, J. Botter, Saray’ın en iyi ve en sevilen terzilerinden biriymiş. Burayı hem ev hem de işyeri olarak uzun yıllar kullanmış.
5. Hollanda Konsolosluğu
Neo Klasik tarzında yapılan Hollanda Konsolosluğu 1855 yılında Fossatti Kardeşler inşa edilmiştir. İtalyan olan Fossatti Kardeşler, İstanbul’a gelmeden önce uzun yıllar Moskova’da mimarlık yapmışlar ve Saray Mimarlığı’na kadar yükselmişler.
İstanbul’da, Rus Konsolosluğu ve Hollanda Konsolosluğu dışında, Galata’da San Pietro ve Paolo Kiliseleri’ni de inşa etmişlerdir. Ayrıca Ayasofya’nın restorasyonunu yapmışlardır.
6. Santa Maria Draperis Kilisesi
Beyoğlu’nda gezilecek yerler arasında bulunan Kilise’nin girişinde Meryem Ana’nın bir mozaiğini görüyoruz. Buraya ilk defa 17. yy’da bir kilise yapılmış. Fakat yangın ve depremlerde çok hasar görmüş. Bugünkü kilise, 1904 yılında, G. Semprini tarafından yapılmış.
7. Salt Beyoğlu
Beyoğlu’nun gezilecek yerleri arasında ilk sıralarda olan Salt Beyoğlu, Garanti Bankası tarafından kurulmuş. Sanat ve kültür alanlarında bir çok hizmet veren binanın üst katında Robinson Crusoe 389 Kitabevi, alt katında ücretsiz girebileceğiniz bir sinema salonu bulunuyor. Daha çok belgesel nitelikli seçkin filmleri burada seyredebilirsiniz.
8. Borusan Kültür ve Sanat Merkezi
Borusan Holding tarafından açılan Borusan Kültür ve Sanat Merkezi çağdaş sanatı desteklemek amacıyla 1997‘de kurulmuş. Türkiye’nin en iyi orkestralarından biri olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na başarılı gençleri kazandırmak amacıyla kurulan Borusan Çocuk Korosu da çalışmalarını bu binada sürdürüyor. Ayrıca genç ve yetenekli müzisyenlere destek vermek amacıyla açılan Borusan Kocabıyık Vakfı da bu binada hizmet veriyor.
9. Saint Antuan Kilisesi
Beyoğlu Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer alan Saint Antuan Kilisesi, İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından Neo Gotik tarzında inşa edilmiş ve 1913 yılında açılmıştır.
10. Mısır Apartmanı
Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Mısır Valisi (Hidivi) Abbas Halim Paşa’nın ikametgahı olan bina, 1910 yılında Mimar Hovsep Aznavur tarafından inşa edilmiş. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra binanın içi restore edilerek katlara ayrılmış ve Mısır Apartmanı adı verilmiş.
11. Aznavur Pasajı
Ermeni Aznavur Ailesi tarafından , Art Nouveau tarzında 20. yy’ın başlarında inşa edilmiş. Eskiden, Aznavur Pasajı‘nın üst katlarında Aznavur Ailesi ikamet edermiş.
Günümüzde, takı, aksesuar ve çeşitli kıyafetlerin satıldığı küçük dükkanları görüyoruz.
12. Hacopulo Pasajı
İstiklal Caddesi’nin en tarihi yapılarından olan, Hacopulo Pasajı, 1871 yılında yaptırılmış. Hacopulo Pasajı‘nı kimin yaptırdığı tam olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklarda Rum Terzi Hacopulo tarafından inşa ettirildiği söylenirken, bazılarında Rum Tüccar M. Hacopulo, Rum Banker Kiryako John Hacopulo veya Galatalı Banker Yorgo Zarifi Hacopulo gibi farklı isimleri görüyoruz.
Namık Kemal’in sürgüne gönderilmesine sebep olan İbret Gazetesi burada bir dükkanda basılırmış. Ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in babasının eczanesi de bu pasajdaymış. Beyoğlu’nda görülecek yerler arasında olan pasaj günümüzde bir çok kafeye ev sahipliği yapıyor.
13. Panayia Rum Ortodoks Kilisesi
Hacopulo Pasajının içine girip soldaki merdivenlerden yukarı çıktığımızda Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’ne ulaşıyoruz. 1804 tarihlerinde inşa edilen kilise 1831’de Sultan II. Mahmut’un izniyle genişletilmiş, 1837’de çan kulesi inşa edilmiş
14. Elhamra Han
Elhamra Han, 1922 yılında Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından Neo Klasik tarzında yapılmış. Hanın içinde açılan Elhamra Sineması döneminin en şık ve iyi sinema salonlarından biriymiş. Atatürk de fırsat bulduğunda burada film seyredermiş. 1999 yılında buradaki sinema salonu yanmış.
15. Galatasaray Lisesi
Tarihi 1512 yılına kadar uzanan Galatasaray Lisesi, bugünkü görünümüne 1868 yılında Sultan Abdülaziz zamanında kavuşmuş. İlk defa, 16. yy’da, Topkapı Sarayı’nda verilen eğitimlere destek vermesi amacıyla, Sultan II. Beyazıt tarafından kurulmuş. Galatasaray Lisesi, İstanbul’da, İstanbul Üniversitesi’nden sonra en eski eğitim kurumu.
19. yy’da Osmanlı İmparatorluğu’nun batılılaşma ve modernleşme çalışmalarına hız verince, buradaki eğitim binaları genişletilmiş ve yenilenmiştir. Sultan Abdülaziz‘in, Fransız eğitim modelini getirmesiyle, Fransızca dersleri de başlamış.
16. Örs Turistik İş Merkezi
Ermeni ailesi Esayanlar tarafından 20. yy’ın başında yaptırılan bina , İstiklal Caddesi’nin en güzel yerlerinden biri.
17. Yemek Kulubü-Markiz Pastanesi
Eskiden, Markiz Pastanesi olarak bilinen mekanın yerinde şimdi Yemek Kulubü hizmet veriyor.
18. Atlas Pasajı
Atlas Pasajı, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz zamanlarının ünlü bankeri Ermeni Agop Koçeoğlu tarafından 1870 yılında inşa ettirilmiş. Beyoğlu Gezilecek Yerler arasında olan pasajda Sultan Abdülaziz’in özel bir dairesi de varmış. Koçeoğlu Ailesi, binayı Ermeni Kilisesi’ne devretmiş.
Roma’daki bir pasajdan esinlenerek yaptırılan bina 1930 yılında Borovalı Kardeşler tarafından satın alınmış. Bir süre Borovalı Han olarak adlandırılan Atlas Pasajı’nda, dönemin en ünlü ve en güzel bale ve tiyatro eserleri sergilenirmiş.
19. Çiçek Pasajı
1870 yılında Yunanlı Mimar Kleanthes Zano tarafından Cite de Pera adıyla inşa edilmiş. Açıldığı dönemde, gaz lambaları ile aydınlatılan ve musluklarından su akan, bölgenin en lüks apartman daireleri buradaymış. Daha sonraları, döneminin son moda kıyafetleri tasarlayan terziler burada hizmet vermiş.
Beyoğlu’nda gezilmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda olan Çiçek Pasajı 2005 yılında kapsamlı bir onarımdan geçmiş ve halen yerli ve yabancı turistlerin en çok sevdiği yerlerden biri.
20. Galatasaray Postanesi
1875 yılında Ermeni Mimar Theodor Sıvacıyan tarafından cephesi mermer olarak yapılmış. Bina, 1907 yılında Postane Telgraf Nezareti tarafından satın alınmış. Bir dönem, İngiliz ve Alman Telgraf Şirketleri de aynı binada hizmet veriyormuş.
İstanbul Radyosu, BBC ve Alman radyoları da buradan yayın yapmışlar. Galatasaray Postanesi, 1977 yılında tamamen yanmış. Daha sonra onarılan bina, 1998 yılında müzeye dönüştürülmüş.
21. Sahne Sokak
Uzun yıllar Beyoğlu Balık Pazarı olarak bilinen sokakta, bugün daha çok turistlere yönelik hediyelik eşya satan dükkanları görüyoruz. Sokakta bulunan Şampiyon Kokoreç yıllardır en sevilen yerlerden biri.
22. Halep Pasajı
1885 yılında M. Hacar Aleppo tarafından yaptırılmıştır. Son moda, takı ve aksesuar mağazaları burada bulabilirsiniz.
23. Avrupa Pasajı
İstiklal Caddesinin en güzel pasajlarından biri olan Avrupa Pasajı, Mimar Pulgher tarafından 1870 yılında yapılmış. Pariste’te bir benzeri olan pasaja, Aynalı Pasaj da denir. Eskiden burayı aydınlatmak için yakılan gaz lambalarının ışığını yansıtmak amacıyla aynalar kullanılırmış.
24. Anadolu Han – Rumeli Han- Afrika Han
Anadolu Han, Rumeli Han ve Afrika Han 19. yy’da Ragıp Paşa tarafından yaptırılmış. Ragıp Paşa uzun yıllar boyunca Sultan II. Abdülhamid’in danışmanlığını yapmış ve en güvendiği kişilerden biriymiş. Kardeşi Arif Bey , yıllarca II. Abdülhamid’in Saray Doktorluğu’nu yapmış. Sultan II. Abdülhamid Padişahlıktan ayrılıp yerini V. Mehmet’e bıraktıktan sonra Ragıp Paşa, Midilli Adası’na sürgüne gönderilmiş.
Anadolu Han, Rumeli Han ve Afrika Han’larının isimleri Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyet kurduğu kıtaları temsil ediyor.
Anadolu Han günümüzde Flo Mağazası’na ev sahipliği yapıyor.
25. Mango Binası
Eskiden burada Vakko Mağazası vardı. Vakko Ailesi servetini, şapka devrimi sonrasında kazanmış. Fes yasaklandıktan sonra, Kapalıçarşı’da bir şapka dükkanı açmışlar. Daha sonra Beyoğlu’nda şimdiki Mango Mağazası’nın bulunduğu yerde çok şık bir yer açmışlar. Beyoğlu’nda açılan mağaza Nişantaşı’na taşınınca, buraya Mango Mağazası açılmış.
26. Aya Triada Beyoğlu Rum Ortodoks Kilisesi
1882 yılında, P. Kampanaki tarafından inşa edilmiş. Güzel bir bahçesi de bulunan Kilise, Osmanlı İmparatorluğu, İstanbul’un fethettikten sonra yapılan en büyük kilisedir. O döneme kadar kiliselerin kubbeli yapılmasına da izin verilmemiş. Kubbe yapılma izni ilk defa Aya Triada Kilisesi ile birlikte hayata geçirilmiş.
27. Fransız Büyükelçiliği
Fransız Büyükelçiliği 1868 yılında Fransız Mimar M. Carre tarafından yapılmış. Binada aynı zamanda Fransız Kültür Merkezi de hizmet vermektedir. Fransız Kültür Merkezi kapsamında Fransızca Dil Kursları verilmektedir. Aynı yerde daha önce Veba Hastanesi varmış.
28. Reboul Eczanesi
Jean Cezar Reboul tarafından kurulmuş. Jean Cezar Reboul, Fransa’da eczacılık eğitimi almış. İstanbul‘a 1895 yılında inşaat mühendisi olan babasını ziyaret için gelmiş. İstanbul’u çok sevdiği için, burada kalıp bir eczane açmak istemiş ve Rebul Eczanesini kurmuş. 1920 yılında eczacılık fakültesinde okuyan Kemal Müderrisoğlu adında bir genç bu eczaneyi çok sevdiğini ve staj yapmak istediğini söyleyerek başvurmuş.
Jean Cezar Reboul, burada çalışanların mutlaka Fransızca bilmesi gerektiğini söylediği için 1 yıl Fransızca Dil Eğitimi alan genç, sonunda burada işe kabul edilmiş. Jean Cezar Reboul, Kemal Müderrisoğlu’nu oğlu gibi sevmiş ve 1938 yılında emekli olurken Rebul Eczanesini ona devretmiş. Eczane halen, Kemal Müderrioğlu’nun oğlu Mehmet Müderrisoğlu tarafından işletilmektedir. Fransa’nın Provence bölgesinden getirilen lavantalarla imal edilen Rebul Kolonyası günümüzde de çok sevilmektedir.
29. Demirören İstiklal
Binanın tarihi 20. yy’ın başına kadar gidiyor. 1950 yılına kadar burada Saray Muhallebicisi ve bir sinema hizmet veriyormuş. Daha sonra çıkan yangında bütün bina hasar almış ve kullanılamaz duruma gelmiş. 1980 yılında Demirören Holding tarafından satın alınan bina şu anda Demirören İstiklal olarak hizmet veriyor.
30. Terkos Pasajı
İstiklal Caddesi’nde ucuz alışverişin adresi olan pasajda, seri sonu, defolu ve outlet ürünleri bulabilirsiniz.
Beyoğlu’nda nerede ne yenir
Saray Muhallebicisi: Saray Muhallebicisi’nin tarihi 1860 yılına kadar gidiyor. İlk defa Fındıklı’da Kerem Çavuş ve kardeşleri tarafından açılmış. Kerem Çavuş’un torunu Hüseyin Topbaş, Tavukgöğsü’nün yaratıcısı olarak kabul ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Kadir Topbaş’ın sahibi olduğu bugünkü dükkan 2008 yılında açılmış.
1949-2008 yılları arasında yine İstiklal Caddesi’nde şimdi bulunduğu yerin tam karşısında hizmet veriyormuş. Saray Muhallebisi, Tavuk Göğsü ve diğer sütlü tatlıları çok meşhur. Dönerini de denemenizi tavsiye ederiz.
İnci Pastanesi: 1944 yılında Lukas Zigoritis tarafından kurulan İnci Pastanesi, Beyoğlu Mis Sokak’taki yeni yerinde hizmet vermeye devam ediyor.
J’adore Chocolatier: Çikolatayı seviyorsanız, J’adore Chocolatier, İstiklal Caddesi’nde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. Bitter çikolata ile yapılmış sıcak sufle ve meşhur tatlısı “oh la la Beatrice” tavsiye edilir.
MK Mangal Keyfi: Taksim’de en lezzetli dürümleri bulabileceğiniz Mangal Keyfi, çaldığı müziklerle de en sevdiğimiz yerlerden biri. Kebap veya dürüm yerken, Radiohead ve Carlos Santana dinleyebileceğiniz ender yerlerden biri.
Nevizade Sokak: Özellikle yaz akşamlarında Beyoğlu’nda bir şeyler yiyip, içmek için uğranılan ünlü Nevizade Sokak, yerli ve yabancı turistler tarafından da çok seviliyor.
Kızılkayalar: Beyoğlu’nun en çok sevilen hamburgercisi Kızılkayalar her gün binlerce hamburger satıyor. Taksim Meydanı’ndaki şubesine uğramadan Beyoğlu gezinizden dönmeyin.
Taksim Meydanı’na çok yakın bir lokasyonda kalmak isterseniz, Ibis Style Taksim Oteli’ni tavsiye ederiz. Otelden, Taksim Meydanı’na her saat başı shuttle servisi var. Personel son derece güleryüzlü, odalar çok rahat, konforlu ve temiz. Sabah kahvaltısı ve hizmet son derece başarılı.
İstanbul’a otobüsle gidecekseniz eğer İstanbul otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.